România s a înregistrat o creştere accelerată a inflaţiei în ultimul an, însă există o categorie de produse care a avut o tendinţă contrară. Medicamentele s-au ieftinit semnificativ în ţara noastră în luna martie, potrivit statisticilor oficiale.
În 2021, medicamentele s-au scumpit cu 1,38%, în medie, după o creştere de 1,49% în 2020 şi de 2,53% în 2019.
Creşterea preţurilor a accelerat puternic în 2022, când s-a înregistrat un avans de 5,78% (decembrie 2022 faţă de decembrie 2021), nivel similar cu cel cumulat în precedenţii 3 ani.
Însă tendinţa s-a inversat în acest an. În luna martie, preţurile medicamentelor au scăzut cu 7%, în medie, faţă de luna precedentă, cea mai mare ieftinire la orice categorie de produs sau serviciu.
Comparativ cu martie 2022, preţurile medicamentelor s-au redus cu 2,3%, în medie.
Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri pe această componentă.
Ultima corecţie a preţurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar preţurile sunt valabile până la 30 iunie 2023.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.