Medicamentul anticancerigen pembrolizumab s-a dovedit a fi un tratament promiţător şi în încetinirea şi oprirea progresiei leucoencefalopatiei progresive multifocale (PML), o infecţie tipic fatală a creierului cauzată de virusul JC (JCV).
Această descoperire vine în urma unui studiu pe scară mică efectuat de oamenii de ştiinţă de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).
Pembrolizumab blochează interacţiunea dintre două proteine, PD-1 şi PD-L1. În mod normal, aceste proteine funcţionează blocând astfel sistemul imunitar în limitarea inflamaţiei excesive. Oricum, unele tumori ce au PD-L1 la suprafaţa lor pot exploata această oprire, limitând abilitatea sistemului imunitar de a ataca cancerul. Studii recente asupra pacienţilor cu PML au sugerat că acest mecanism ar putea fi implicat de asemenea în infecţiile cerebrale JCV.
”Am găsit atât proteine PD-1, cât şi PD-L1 în părţile infectate ale creierului pacienţilor cu PML. Acest lucru ne-a făcut să ne punem întrebarea dacă pembrolizumab ar putea fi un tratament potenţial pentru PML”, a spus dr. Irene Cortese, directoare a Clinicii de Neuroimunologie de la NINDS şi autoare principală a studiului, citată de sciencedialy.com.
Opt pacienţi de la Centrul Clinic de la NIH, toţi prezentând semne de înrăutăţire a PML, au fost trataţi cu pembrolizumab. Statutul infecţiei lor a fost monitorizat prin scannere RMN asupra creierului lor şi prin verificarea nivelurilor JCV în lichidul cefalorahidian (CSF). La cinci din opt pacienţi, cantitatea virusului circulant a fost redusă după tratamentul cu pembrozilumab, iar simptomele acestor pacienţi s-au îmbunătăţit sau stabilizat, iar RMN-urile au arătat o micşorare a leziunilor cerebrale legate de infecţie.
”Încercările anterioare de a trata PML au fost descurajatoare, deci suntem foarte încurajaţi de aceste rezultate preliminarii”, a spus dr. Cortese.
JCV este un virus comun şi de obicei inofensiv ce stă în mod normal în rinichii a unei treimi, până la două treimi din populaţie. Rar, în cazul pacienţilor ce au sistemul imunitar slăbit din cauza bolilor ca SIDA sau din cauza medicamentelor imunosupresive, cum ar fi multe terapii pentru cancer sau unele tratamente pentru boli autoimune, JCV se poate preschimba într-o formă ce infectează celulele din creier. Aceste infecţii cauzează PML, ce poate duce la o varietate de simptome, inclusiv neîndemânare, slăbiciune progresivă şi schimbări în vedere, vorbire şi uneori în personalitate.
"Acest studiu ne arată în mod important pentru prima dată, în această populaţie unică de pacienţi cu o rată ridicată de mortalitate, că pacienţii pot ajunge la remisia unei infecţii fatale. Va deschide zone de investigaţie şi ar putea ajuta la revoluţionarea tratamentului pentru infecţii cronice similare în cadrul sistemului imunitar compromis", a spus dr. Avindra Nath, autor senior al studiului.
În prezent, cercetătorii lucrează pentru a descoperi markeri pentru indivizii cu un risc crescut de PML şi pentru detectarea timpurie a infecţiei. Sunt necesare studii clinice mai mari efectuate sub condiţii mai controlate pentru o înţelegere mai bună a efectului pembrolizumab sau al altor medicamente similare pentru PML.