OMS ar putea introduce o rezoluţie care să oblige companiile farmaceutice la transparenţă privind preţurile medicamentelor

OMS ar putea introduce o rezoluţie care să oblige companiile farmaceutice la transparenţă privind preţurile medicamentelor

Mai multe state memebre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au convenit să impună o rezoluţie prin care companiile farmaceutice să fie obligate să precizeze preţurile de vânzare a medicamentelor în diverse state. Acordul vine după ce anterior statele membre au respins un proiect de rezoluţie care ar fi cerut de asemenea companiilor să dezvăluie costul producerii medicamentelor.

Proiectul cere guvernelor să facă publice mai multe informaţii despre preţurile pe care le plătesc pentru medicamente, care pot varia foarte mult în lume şi sunt adesea păstrate în secret.

Rezoluţia, care a fost iniţial propusă de Italia, îndeamnă guvernele să împărtăşească în mod public informaţii privind preţurile nete. Statele membre ale OMS vor sprijini, de asemenea, diseminarea informaţiilor despre costurile rezultate din studiile clinice, dacă acestea sunt deja disponibile în mod public sau în mod voluntar.

Acordul a fost apreciat ca un punct de pornire în rezolvarea problemei preţurilor medicamentelor de către şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus şi ”salutat cu entuziasm” de Statele Unite, care au susţinut că preţurile sunt mai clare, permiţând în acelaşi timp firmelor să păstreze secretul costurilor de cercetare, informează Reuters.

Cu toate acestea, Marea Britanie, Germania şi Japonia, care au sisteme de asistenţă medicală ce depind de negocierea unor reduceri masive ale preţurilor cu companiile de medicamente pentru a-şi menţine costurile în jos, au declarat că dezbaterea a fost pripită şi au cerut că problema să fie studiată mai atent.

Un proiect anterior al textului ar fi dat, de asemenea, competenţe explicite OMS de a colecta şi analiza date privind costurile de fabricare şi testare a medicamentelor. Această propunere a fost însă exclusă din proiectul convenit în discuţiile purtate marţi la Geneva.

Activiştii susţin că companiile de medicamente ar trebui să fie obligate să dezvăluie preţurile de proiectare şi fabricare a medicamentelor în timp ce companiile producătoare de medicamente afirmă că astfel de date sunt un secret comercial şi că preţurile ar trebui stabilite pe baza unui beneficiu al medicamentelor pentru pacienţi.

Negocierile asupra rezoluţiei au arătat cât de dificilă poate fi problema stabilirii preţurilor la medicamente. În multe ţări, guvernul negociază reduceri secrete în vrac cu companiile producătoare. În Statele Unite, unde preţurile la medicamente sunt adesea mult mai ridicate decât în ​​alte ţări bogate, ele sunt, de obicei, stabilite comercial de companiile de asigurări şi de administratorii de beneficii.

Şeful delegaţiiei germane, Dagmar Reitenbach, a descris însă negocierile ca fiind grav, afectate ”de scurgeri de informaţii privind poziţiile anumitor delegaţii amestecate cu date incorecte despre scopurile acestora, în scopul de a le intimida în mod public şi a determina astfel delegaţiile respective să îşi modifice poziţiile”.

viewscnt