Ministerul Sănătăţii pregăteşte primele măsuri pentru rezolvarea crizei imunoglobulinelor, care riscă să se agraveze în următoarea perioadă, potrivit semnalelor trimise de către unii furnizori.
Astfel, un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede că ministerul poate admite toate propunerile transmise de către deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament, în cazul în care constată că nicio propunere nu acoperă întreaga cantitate prevăzută.
Totuşi, pentru ca propunerile să fie admise, trebuie îndeplinite două condiţii: distribuitorii şi-au manifestat intenţia de a pune pe piaţă medicamentul şi acceptă preţul cel mai mic dintre ofertele depuse pentru medicamentul cu aceeaşi denumire comercială (aceeaşi formă farmaceutică şi concentraţie).
Referatul de aprobare al proiectului de ordin arată că acesta a fost elaborat ca soluţie pentru a rezolva criza imunoglobulinelor.
"Având în vedere comunicarea unor deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă cu privire la faptul că în perioada următoare va exista o discontinuitate cauzată de reducerea cantităţilor de imunoglobulină umană alocate României de către producător, cât şi a faptului că necesarul nu va putea fi suplimentat de către ceilalţi deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă, se impune modificarea şi completarea cadrului legal în vederea asigurării disponibilităţii imunoglobulinelor umane prin procedura de nevoi speciale", se arată în document.
De asemenea, ca o soluţie temporară în cazurile de necesitate neacoperite de medicamentele autorizate, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) poate emite autorizaţie privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale pentru medicamentele care pot fi obţinute prin canalele obişnuite de distribuţie, dar nu în cantităţi suficiente pentru acoperirea nevoilor pacienţilor, menţionează autorii proiectului.
Documentul subliniază că medicamentele derivate din plasmă, categorie în care se încadrează imunoglobuline de origine umană, reprezintă singura alternativă terapeutică atât pentru numeroase afecţiuni acute ameninţătoare de viaţă, cât şi pentru tratamentul pe termen lung al unor boli genetice rare, astfel că este "o necesitate critică în a asigura continuitatea stocurilor din aceste medicamente în România".
Criza imunoglobulinelor a fost subiectul unei emisiuni 360MEDICAL, difuzată în cursul acestei luni la postul B1 TV.
“Pot să vă spun că în acest moment avem o situaţie foarte gravă. Avem o criză cum a fost cea din 2017. În acest moment nu există fir de plasmă în niciun spital, pacienţii au început să mă sune că nu primesc terapia. Nu ştim ce se întâmplă şi nici nu ştim ce se întâmplă cu următoarele transporturi de plasmă”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu, în cadrul emisiunii.