Producătorii au crescut producţia de medicamente antitermice, antivirale şi antibiotice încă de la finalul anului trecut, pentru a acoperi cererea crescută, a transmis Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), după o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Discuţiile, la care au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), au vizat discontinuităţile medicamentelor care conţin ibuprofen şi paracetamol, antiviralelor (oseltamivir) şi antibioticelor (amoxicilina şi acid clavulanic).
La discuţii au participat reprezentanţii a circa 20 de producători locali şi internaţionali de medicamente, care au prezentat date potrivit cărora există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice.
"S-a explicat faptul că toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut, tocmai pentru a face mai bine faţă cererii", a precizat patronatul.
Potrivit PRIMER, consumul lunar de soluţii pediatrice de ibuprofen a fost de circa 550.000 de cutii în lunile noiembrie şi decembrie, cel de soluţii pediatrice de paracetamol de circa 300.000 de cutii, iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creştere cu circa 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.
În acelaşi timp, capacitatea de desfacere lunară cumulată în România a producătorilor locali şi străini de medicamente este de peste 600.000 de cutii de soluţie pediatrică de ibuprofen, peste 500.000 de cutii soluţie pediatrică de paracetamol şi de peste 2 milioane de cutii de paracetamol tablete - suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon.
Discuţiile au vizat şi comunicarea mai bună către public privind existenţa mai multor mărci care conţin substanţele active menţionate.
"În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de denumirea comercială, conţin aceeaşi substanţă activă cu eficienţă, calitate şi siguranţă dovedite", arată patronatul.
Un alt subiect important este evitarea achiziţionării şi stocării din panică a acestor produse, situaţie care ar putea conduce la discontinuităţi reale.
"Există stocuri suficiente astfel încât nu este necesară achiziţia şi utilizarea decât in caz de nevoie", a mai transmis PRIMER.
În 19 decembrie, patronatul a anunţat că discontinuităţile din România ale produselor pediatrice destinate tratării febrei (antipiretice) din infecţiile acute de sezon – ibuprofen şi paracetamol – sunt cauzate de cauze externe, dar şi de creşterea majoră a consumului intern.