Sectorul medicamentelor inovatoare are un impact de peste 1 miliard euro în economia României şi susţine peste 11.000 de locuri de muncă, arată raportul "Amprenta socio-economică a sectorului medicamentelor inovatoare în România", realizat de pwc.
Astfel, în 2020, impactul sectorului a fost estimat la 1,026 milioane euro valoare adăugată brută (VAB) şi plăţi specifice sectorului, din care 444 milioane euro VAB (echivalentul a 0,2% din PIB) şi 582 milioane euro plăţi specifice sectorului (313 milioane euro taxa clawback, şi respectiv 269 milioane euro pentru contractele cost-volum/ cost-volum-rezultat).
"Contribuţia sectorului medicamentelor inovatoare la formarea produsului intern brut al României a fost estimată la 421 milioane euro în anul 2019, din care 197 milioane euro în mod direct prin activităţile producătorilor prezenţi pe piaţa din România, iar alte 224 milioane euro în mod indirect prin lanţul de furnizori locali al producătorilor de medicamente inovative", se arată în raport.
În 2020, contribuţia sectorului a fost de 444 milioane euro, o creştere de 23 milioane euro, din care 207 milioane euro valoare adăugată brută direct creată.
De asemenea, sectorul medicamentelor inovatoare a generat venituri la bugetul de stat de 229 milioane euro în 2020, constând în taxe şi impozite nespecifice.
În ceea ce priveşte impactul asupra angajării, raportul estimează că sectorul a creat 11.600 de locuri de muncă în România, din care 2.800 locuri de muncă susţinute în mod direct.
Sectorul are şi o contribuţie importantă prin taxele specifice sectorului - taxa “clawback” şi contractele cost volum/ cost volum rezultat - care constituie venituri la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Aceste sume sunt utilizate pentru finanţarea nevoilor de tratament ale pacienţilor.
În 2019, valoarea contribuţiilor prin intermediul plăţilor specifice sectorului s-a ridicat la 678 milioane euro, dar a scăzut la 582 milioane euro în 2020.
Evoluţia a fost explicată prin scăderea înregistrată la contractele cost volum şi cost volum rezultat, "ca urmare a disfuncţionalităţilor în continuarea contractelor din 2020, cât şi a implementării calculului diferenţiat pe tipuri de medicamente pentru taxa clawback", potrivit raportului.