Rezultate promiţătoare pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat trataţi cu o terapie orală ţintită

Rezultate promiţătoare pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat trataţi cu o terapie orală ţintită

La conferinţa American Association for Cancer Research (AACR 2025), desfăşurată între 25 şi 30 aprilie, cercetătorii au anunţat rezultate remarcabile pentru un medicament experimental, destinat tratamentului cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) avansat cu mutaţii HER2. Terapia cu administrare orală zilnică a dus la regresia semnificativă a cancerului în rândul pacienţilor care epuizaseră alte opţiuni terapeutice, oferind noi perspective într-un subtip de cancer pulmonar cu puţine soluţii în prezent.

Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 85% din toate cazurile.

Medicamentul experimental testat, dezvoltat de compania Boehringer Ingelheim, a obţinut beneficii „fără precedent” la pacienţii cu o formă avansată de cancer pulmonar care au primit anterior alte tratamente, au orecizat cercetătorii în cadrul conferinţei AACR.

Medicamentul, denumit zongertinib (sau BI 1810631), vizează proteina HER2 aflată pe suprafaţa celulelor canceroase.

Acesta acţionează ca un inhibitor selectiv al receptorului HER2 (ErbB2), fiind conceput pentru tratamentul anumitor forme de cancer NSCLC asociate cu mutaţii ale genei HER2, în special în domeniul tirozin kinazei (TKD) - o regiune funcţională specifică a unei proteine, în acest caz a receptorului HER2, care are activitate enzimatică şi este esenţială pentru transmiterea semnalelor intracelulare care controlează creşterea, diviziunea şi supravieţuirea celulară.

Dintre cei 75 de pacienţi cu NSCLC, care prezentau mutaţii HER2 în domeniul TKD şi care au beneficiat anterior de tratamente standard, la 71% s-a observat o reducere semnificativă a masei tumorale, confirmată imagistic, indicând un răspuns terapeutic robust în urma administrării medicamentului.

„O rată de răspuns de 71% este remarcabilă pentru acest subtip de cancer, iar pe lângă eficacitatea demonstrată, medicamentul aduce şi beneficiul unei administrări simple, sub formă de comprimat, o dată pe zi”, a declarat dr. John Heymach, de la M.D. Anderson Cancer Center din Houston.

Tratamentul a prezentat şi un profil de siguranţă mai favorabil, faţă de tratamentele care nu vizează cu precizie doar receptorul HER2 şi care pot avea efecte asupra altor proteine, afectând şi alte ţinte din organism.

În medie, cancerul pacienţilor a rămas stabil, fără progresie, timp de peste un an, conform raportului publicat luni în The New England Journal of Medicine - NEJM.

Datele obţinute sunt promiţătoare pentru pacienţii care au prezentat o progresie a cancerului după tratamentele anterioare, deoarece indică faptul că mecanismele de rezistenţă dezvoltate în urma acelor terapii nu implică automat o lipsă de răspuns la acest medicament, ceea ce sugerează un profil de eficacitate distinct comparativ cu tratamentele anterioare, potrivit rezultatelor prezentate.

Echipa a raportat, de asemenea, rezultate preliminare încurajatoare la 20 de pacienţi cu mutaţii ale genei HER2 localizate în afara regiunii care controlează activitatea enzimatică implicată în semnalizarea celulară (non-TKD), precum şi la 31 de pacienţi cu mutaţii în zona activă a acestei gene (TKD), care fuseseră anterior trataţi cu un alt inhibitor HER2.

Totuşi, aceşti pacienţi nu au fost monitorizaţi suficient de mult pentru a se putea formula concluzii definitive.

 

 

viewscnt