România întregistrează încă un decalaj important în privinţa accesului pacienţilor la medicamente inovatoare

România întregistrează încă un decalaj important în privinţa accesului pacienţilor la medicamente inovatoare

România este codaşă în Uniunea Europeană în privinţa accesului pacienţilor la medicamente inovatoare, având cel mai mic scor în raportul Euro Health Consumer Index (EHCI).

Potrivit raportului, din 160 de medicamente inovatoare aprobate de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în perioada 2017-2020, doar 38 (mai puţin de un sfert) au fost introduse pe lista celor compensate şi gratuite din România.

Astfel, România are un scor de doar 39 puncte dintr-un maxim de 100 puncte în ceea ce priveşte accesul la medicamente, fiind cel mai mic dintre toate capitolele evaluate.

Din 35 de ţări evaluate (UE-28 şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est), raportul EHCI plasează România pe locul 34. Mai exact, România are un scor de 565 de puncte, depăşind doar Ungaria (549 puncte).

În acest clasament, cele mai mari scoruri au fost obţinute de sistemele de sănătate din Olanda (883 puncte), Danemarca (855) şi Belgia (849).

Cel mai mare decalaj a fost înregistrat la capitole precum timpul de aşteptare al pacienţilor pentru acces la medicamente, drepturile pacienţilor şi nivelul general de informare în rândul pacienţilor, precum şi starea generală de sănătate a populaţiei, ceea ce indică o nevoie stringentă de măsuri de sprijin pentru sistemul de sănătate.

Indicele EHCI compară şi clasifică sistemele naţionale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, pe baza unui set de aproximativ 46 de indicatori, calculaţi anual la nivelul UE începând cu 2005.

Indicatorii reflectă nivelul de performanţă atins în diferite domenii ale sistemului de sănătate, cum ar fi orientarea către pacient sau calitatea asistenţei medicale.

Conform metodologiei de măsurare, punctajul teoretic maxim obţinut pentru un sistem naţional de sănătate este de 1.000, iar cel mai mic scor posibil este de 333.

Şi ultimul studiu EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator, realizat în 2021, indică faptul că pacienţii români trebuie să aştepte, în medie, aproape 30 de luni (899 zile) de la aprobarea de punere pe piaţă pentru un medicament inovator până la introducerea pe lista de medicamente compensate şi disponibilitatea efectivă pentru pacienţi.

n ultimii doi ani, autorităţile au făcut eforturi semnificative şi am apreciat că zeci de medicamente şi indicaţii noi au ajuns la pacienţi, dar  este însă suficient pentru a recupera din decalajul faţă de media ţărilor Europene (în special în ce priveşte timpul de la aprobarea medicamentelor la nivel european până la rambursarea în România)? ARPIM îşi doreşte să fie parte din soluţie pentru ca pacienţii români să nu mai piardă zile importante de viaţă din cauza unui acces întârziat la medicamente inovatoare. De aceea, la finalul anului trecut am lansat o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea accesului, în cadrul Pactului pentru Inovaţie în Sănătate, o platformă de colaborare cu factorii de decizie şi cu toţi factorii implicaţi în Sănătate”, a declarat Alina Culcea, Preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), membră EFPIA.

Mai mult, durata medie a crescut faţă de raportul anterior, România fiind pe ultimul loc în UE la acest indicator. Faţă de media din Uniunea Europeană, pacienţii din România aşteaptă cu 388 zile în plus pentru decontarea unui medicament autorizat.

viewscnt