Sectorul ePharma lansează o campanie pentru a împinge UE către accesul online la medicamente

Sectorul ePharma lansează o campanie pentru a împinge UE către accesul online la medicamente

Aproximativ cincisprezece organizaţii din sectorul ePharma îşi unesc forţele marţi pentru a lansa o coaliţie menită să standardizeze accesul online la medicamente şi serviciile de livrare la domiciliu în Uniunea Europeană (UE).

Sectorul farmaciei electronice (ePharma) se organizează la Bruxelles pentru a determina Comisia Europeană să permită accesul online la medicamentele eliberate pe bază de reţetă.

În încercarea de a-şi face vocea auzită, aproximativ cincisprezece organizaţii, inclusiv Alianţa pentru Farmacii Online Sigure (ASOP EU), Asociaţia Europeană a Farmaciilor Electronice (EAEP) şi Asociaţia Europeană de Management în Sănătate (EHMA), vor lansa marţi, „Coaliţia pentru Comandarea Online şi Livrarea la Domiciliu a Medicamentelor” (OnHOME).

Unindu-şi forţelor, acestea urmăresc să încurajeze Comisia să propună o soluţie care să împingă cele 19 state membre care nu autorizează încă accesul online la medicamente să ia în considerare schimbarea politicilor lor.

În prezent, doar Germania, Suedia, Ţările de Jos, Danemarca şi alte patru ţări din Uniunea Europeană permit „prescripţiile electronice” şi livrarea la domiciliu a medicamentelor.

Pentru a realiza acest lucru, lobby-ul e-Pharma vizează revizuirea în curs a legislaţiei farmaceutice a UE. Ei propun o modificare a articolului 172 din directiva de instituire a unui cod UE privind medicamentele de uz uman, care stabileşte cerinţele aplicabile vânzărilor la distanţă către public.

Potrivit membrilor OnHOME, acest lucru ar încuraja statele membre să permită disponibilitatea online a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă de către farmaciile autorizate, în conformitate cu normele pieţei unice, în beneficiul tuturor pacienţilor şi cetăţenilor europeni.

Pentru a-şi promova cauza, grupul de membri intenţionează, de asemenea, să evidenţieze economiile de timp pe care le-ar putea oferi serviciile farmaceutice online, inclusiv consultaţiile la distanţă în timp real, aşa cum este deja cazul în Suedia.

Reducerea decalajului dintre zonele urbane şi cele rurale

Sectorul e-Pharma susţine că un studiu realizat de firma de consultanţă Copenhagen Economics arată că reţetele online şi livrarea la domiciliu ar putea contribui la reducerea decalajului dintre zonele urbane şi cele rurale, unde farmaciile sunt mai puţin numeroase.

„Accesul la asistenţă medicală nu ar trebui să depindă de locul de reşedinţă al unui pacient sau de capacitatea fizică de a vizita o farmacie. Alianţa OnHOME se angajează să pledeze pentru un viitor în care toţi cetăţenii europeni să aibă acces online sigur, fiabil şi convenabil la medicamentele de care au nevoie, indiferent de locaţia lor”, a declarat şeful biroului EAEP din Bruxelles, Martino Canonico.

Studiul Copenhagen Economics arată că accesul online la medicamente îmbunătăţeşte aderenţa la tratamente prin depăşirea unor probleme precum epuizarea stocurilor de medicamente, uitarea reînnoirii reţetelor şi economisirea de timp în obţinerea sau reînnoirea reţetelor. Conform acestui studiu, nerespectarea sau respectarea deficitară a tratamentelor costă statele membre 125 de miliarde de euro anual şi este legată de aproximativ 200.000 de decese.

Economiile de timp vs. riscurile online

În timp ce unii îşi fac griji cu privire la riscurile pe care le poate prezenta tehnologia digitală, în special din cauza produselor contrafăcute care pot fi vândute online, sectorul ePharma consideră că aceasta este o problemă separată.

e-Pharma spune că UE are deja o legislaţie în vigoare care asigură livrarea online sigură a medicamentelor, Directiva privind medicamentele falsificate din 2011 . Această directivă a introdus măsuri de securitate pentru autentificarea fiecărui pachet de medicamente eliberate pe bază de reţetă, atât online, cât şi offline, pentru a preveni ajungerea contrafacerilor la pacienţi.

De asemenea, directiva impune tuturor farmaciilor care oferă medicamente online să afişeze sigla comună a UE, cu un link către un registru naţional care să permită pacienţilor să identifice farmaciile legitime.

Cu toate acestea, nu este sigur dacă acest lucru va fi suficient pentru a-i convinge pe detractorii farmaciilor online, deoarece rapoartele publicate de Agenţia Federală belgiană pentru medicamente şi produse de sănătate (AFMPS) estimau în 2023 că între 50 % şi 60 % din medicamentele achiziţionate online prin intermediul site-urilor ilegale erau contrafăcute sau falsificate.

În ceea ce priveşte soluţiile digitale, membrii coaliţiei subliniază, de asemenea, că dezvoltarea accesului online la servicii şi medicamente ar putea fi facilitată de viitoarele reglementări europene, cum ar fi Spaţiul european de date privind sănătatea (EHDS) şi portofoliul de identitate digitală al UE (eID), care vor stabili standarde de interoperabilitate şi infrastructură.

Discuţii cu Comisia şi deputaţii europeni

Pentru a-şi promova interesele, membrii coaliţiei încep să se organizeze şi să abordeze părţile interesate influente din Bruxelles. La Comisie, aceştia intenţionează să poarte discuţii cu directorul general al DG SANTE, Sandra Gallina, şi cu omologul său de la DG CONNECT, Roberto Viola.

La Parlamentul European, unii membri sunt, de asemenea, receptivi la abordarea susţinută de noua coaliţie, cum ar fi eurodeputatul croat Tomislav Sokol (PPE), care va participa la Adunarea generală a OnHOME din noiembrie.

De asemenea, sunt aşteptate discuţii cu fostul comisar european pentru sănătate şi eurodeputatul lituanian Vytenis Andriukaitis (S&D), care va ţine marţi, 29 octombrie, discursul principal la lansarea coaliţiei.

Dincolo de aceşti potenţiali aliaţi, decizia va aparţine în cele din urmă statelor membre, care sunt responsabile de politica în domeniul sănătăţii. Aceasta va fi o bătălie dificilă, comentează Euractiv, deoarece mai multe ţări, inclusiv Franţa, au fost reticente în a lua în considerare această chestiune, în parte din cauza investiţiilor substanţiale făcute pentru consolidarea infrastructurilor fizice în urma pandemiei Covid-19.

viewscnt