Statul New York a dat în judecată familia Sackler care deţine compania care a creat OxyContin şi alţi producători şi distribuitori de opiacee.
New York se alătură astfel unei liste tot mai lungi a autorităţilor locale şi federale care încearcă să stabilească vinovăţia şi gradul de responsabilitate al deţinătorilor de companii producătoare de medicamente pentru criza naţională a dependenţei de opiacee, informează Associated Press.
Procuratura a extins ieri un proces aflat deja pe rol împotriva producătorului Purdue Pharma la membrii familiei Sackler, care controlează compania.
Alte cinci firme care produc analgezice şi alţi patru distribuitori de medicamente, care cumpără medicamente în cantităţi mari şi apoi le vând farmaciilor, sunt acuzaţi în proces.
Celelalte companii inculpate în procesul din New York sunt: Johnson & Johnson, Janssen Pharmaceuticals, Endo, Allergan, compania farmaceutică israeliană Teva şi distribuitorii de medicamente McKesson, AmerisourceBergen, Cardinal Health şi Rochester Drug Cooperative.
Reprezentanţii statului estimează că aproximativ nouă persoane mor în fiecare zi din cauze care au legătură cu consumul excesiv de analgezice opiacee.
Procuroarea generală a New York-ului, Letitia James susţine că producătorii de medicamente au colaborat pentru a ascunde riscurile prezentate de dependenţa dată de opiacee şi acuză distribuitorii de medicamente de scurt-circuitarea sistemului care avea scopul de a limita consumul excesiv.
În centrul procesului se află compania Purdue şi familia Sacklers, pe care Letitia James i-a numit ”minţile geniale din spatele acestei crize”.
Acuzarea susţine că Purdue a promovat agresiv produsul OxyContin de la mijlocul anilor 90, ceea ce a dus la supra-prescrierea medicamentului şi la cazuri extreme de dependenţă, sevraj şi moarte. Atunci când au rămas fără medicamente, mulţi pacienţi au început să folosească alternative mai ieftine şi mai eficiente: heroină şi fentanil.
Reprezentanţii companiei Purdue susţin că procesul îi învinovăţeşte pentru o problemă mai mare decât OxyContin.
”Statul vrea să demonizeze Purdue” pentru un medicament care, procentual, adună 2% din totalul de opiaceelor prescrise de medici.
Acesta este un nou proces dintr-un lung şir de dosare deschise de mai multe autorităţi din SUA împotriva producătorilor de opiacee.
Procesul deschis de statul New York aduce însă câteva abordări noi, cum ar fi încercarea de a împiedica companiile să comercializeze şi să distribuie analgezice pe teritoriul statului, cu excepţia cazului în care respectă garanţii stricte. În plus acuzarea urmăreşte sancţiuni şi daune care ar putea adăuga până la zeci de milioane de dolari şi un fond dedicat pentru reducerea epidemiei de opiacee.
Noile acuzaţii, vin la două zile după ce compania Purdue a convenit să plătească 270 milioane dolari statului Oklahoma pentru a soluţiona un proces similar. Compania trebuie să facă faţă unui val de aproape 2.000 de procese.
Începând cu anul 2013, decesele legate de opiacee de stat au crescut de mai mult de două ori iar cele legate de consumul de fentanil de 30 de ori.
Procuratura acuză compania producătoare de ascunderea riscurilor de dependenţă şi de determinarea medicilor să marească dozele prescrise, chiar dacă pericolele au devenit cunoscute.
Familia Sackler a donat zeci de milioane de dolari instituţiilor culturale, iar în ultimele săptămâni, deoarece acuzaţiile împotriva familiei s-au înmulţit, muzeele Tate din Londra şi Muzeul Guggenheim din New York au tăiat legăturile cu aceştia.