Studiu: Sectorul medicamentelor inovatoare are un impact de peste 1 miliard de euro în economia României

Studiu: Sectorul medicamentelor inovatoare are un impact de peste 1 miliard de euro în economia României

Sectorul medicamentelor inovatoare are un impact total de peste 1 miliard de euro în economia României şi generează, direct şi indirect, peste 11.000 de locuri de muncă, arată studiul “Amprenta socio-economică a sectorului medicamentelor inovatoare în România”, realizat de pwc pentru Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Sectorul are o contribuţie importantă prin taxele specifice sectorului – taxa “clawback” şi contractele cost volum/ cost volum rezultat – care constituie venituri la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Aceste sume sunt utilizate pentru finanţarea nevoilor de tratament ale pacienţilor.

În 2020, impactul total al sectorului a fost estimat la 1,26 miliarde euro, din care 1,026 milioane euro valoare adăugată brută (VAB) şi plăţi specifice sectorului.

Astfel, valoarea adăugată brută a fost evaluată la 444 milioane euro (echivalentul a 0,2% din PIB), din care 207 milioane euro valoare adăugată brută direct creată, iar plăţile specifice sectorului au contribuit cu 582 milioane euro plăţi (313 milioane euro taxa clawback, 269 milioane euro pentru contractele cost-volum/ cost-volum-rezultat).

În 2019, valoarea adăugată brută a fost de 421 milioane euro, iar valoarea contribuţiilor prin intermediul plăţilor specifice sectorului s-a ridicat la 678 milioane euro.

Reducerea pe componenta de plăţi specifice sectorului a fost generată de scăderea înregistrată la contractele cost volum şi cost volum rezultat, “ca urmare a disfuncţionalităţilor în continuarea contractelor din 2020, cât şi a implementării calculului diferenţiat pe tipuri de medicamente pentru taxa clawback”, potrivit raportului.

De asemenea, sectorul medicamentelor inovatoare a generat venituri la bugetul de stat de 229 milioane euro în 2020, constând în taxe şi impozite nespecifice.

În ceea ce priveşte impactul asupra angajării, raportul estimează că sectorul a creat 11.600 de locuri de muncă în România, din care 2.800 locuri de muncă susţinute în mod direct.

Un alt impact economic este generat prin cheltuielile pentru investiţii ale sectorului, care s-au ridicat la 33,1 milioane euro în 2019, respectiv 34,7 milioane euro în 2020.

Circa jumătate din investiţiile totale efectuate de companiile farmaceutice inovative în România sunt pentru cercetare-dezvoltare (17 milioane euro în 2019, 16,4 milioane euro în 2020), relevă raportul.

Alte investiţii importante au fost pentru programe de educaţie medicală şi iniţiative cu impact social, de 14,8 milioane euro în 2019, respectiv 15,9 milioane euro în 2020.

Mai multe informaţii despre raportul “Amprenta socio-economică a sectorului medicamentelor inovatoare în România” puteţi afla accesând următorul link:

https://arpim.ro/amprenta-socio-economica-a-sectorului-medicamentelor-inovatoare-in-romania/

viewscnt