Un medicament experimental împotriva obezităţii, furnizează rezultate „promiţătoare" în testele iniţiale

Un medicament experimental împotriva obezităţii, furnizează rezultate „promiţătoare" în testele iniţiale

Datele obţinute în urma studiilor în stadiu incipient, desfăşurate pe animale şi oameni, cu un medicament experimental pentru obezitate arată că acesta favorizează pierderea semnificativă în greutate, având un profil de siguranţă acceptabil, potrivt primelor rezultate iniţiale publicate luni.

Setul de date publicat luni, în revista Nature Metabolism, detaliază rezultatele şi evenimentele adverse pentru cei 49 de pacienţi din cadrul studiului de fază 1 cu medicamentul maridebart cafraglutidă.

Participanţii la studiu au primit diferite doze de medicament, de la 21 miligrame la 840 mg.

Aceştia erau obezi, dar nu aveau alte afecţiuni de sănătate de bază, cum ar fi diabetul.

Cele mai frecvente efecte secundare legate de tratament au fost greaţa şi vărsăturile.

Un pacient căruia i s-a administrat o singură doză de 140 mg de medicament a prezentat niveluri ridicate ale enzimelor pancreatice, la fel ca şi un alt pacient tratat cu 140 mg în grupul cu doze multiple.

Grupul farmaceutic american Amgen a declarat că medicamentul sub formă de injecţie, cunoscut şi sub numele de MariTide, leagă un compus conceput pentru a activa hormonul GLP-1 asociat cu senzaţia de saţietate de un anticorp care blochează activitatea unui alt hormon intestinal, GIP, care a fost legat de stocarea grăsimilor şi de reglarea metabolică.

Compania a anunţat pentru prima dată la sfârşitul anului 2022 că la cea mai mare doză lunară testată în studiul clinic de fază I, administrată timp de 12 săptămâni, medicamentul a dus la o pierdere medie de 14,5% din greutatea corporală şi că efectul asupra pacienţilor s-a menţinut timp de 70 de zile.

Harimon Honarpour, şeful departamentului de dezvoltare clinică globală al Amgen a declarat că aceste constatări sunt deosebit de notabile, având în vedere datele care au apărut între timp şi care arată că pacienţii care urmează alte tratamente de pierdere în greutate care se bucură de popularitate în prezent, cum ar fi Zepbound (tirzepatidă), de la Eli Lilly, şi Wegovy (semaglutidă) de la Novo Nordisk, câştigă rapid în greutate, după întreruperea tratamentului.

„Datele noastre nu s-au schimbat, dar contextul probabil că s-a schimbat", a spus el, citat de Reuters.

Patru din opt participanţi din segmentul de 420 mg al cohortei cu doze multiple au renunţat la studiu după prima doză.

Amgen a declarat că, aparent, aceşti pacienţi nu au dorit să continue participarea lor la studiul clinic şi că nu există niciun indiciu că au avut evenimente adverse în afara celor observate la ceilalţi participanţi.

Nivelurile de HbA1c, un indicator pentru glicemie (concentraţia de glucoză din sânge), care s-au situat într-un interval non-diabetic la începutul studiului, au scăzut în toate grupurile de doze până în ziua 85, însă au avut o tendinţă de revenire la nivelul de bază în timpul perioadei de urmărire a siguranţei la ziua 207, au raportat cercetătorii.

Producătorul american desfăşoară în prezent un studiu de fază 2 cu MariTide, rezultatele fiind aşteptate la sfârşitul acestui an.

viewscnt