O cercetare internaţională a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.
Parkinson-ul este cea mai frecventă tulburare cronică neurodegenerativă de mişcare care afectează 1% din populaţia globală de peste 70 de ani. Încă nu există nici un tratament pentru această boală, iar cele existente se concentrează pe abordarea simptomelor bolii, dar nu pe evoluţia acesteia.
Deşi majoritatea cazurilor de Parkinson sunt sporadice, variantele moştenite ale bolii sunt în principal asociate cu mutaţii ale genei care codifică enzima LRRK2.
Încă 2004, o echipă internaţională de cercetare, coordonată de oamnii de ştiinţă de la Universitatea din Bisacya, Ţara Bascilor, Spania, a stabilit legătura dintre una dintre mutaţiile din această enzimă şi pacienţii diagnosticaţi cu boala, informează sciencedaily.com.
Astfel, enzima LRRK2, cunoscută sub numele de ”dardarina”, care în limba bască înseamnă tremur, a devenit una dintre cele mai atractive ţinte terapeutice pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru combaterea Parkinsonului ereditar.
Neurotoxicitatea sau efectele patogene asociate cu LRRK2 se datorează în principal faptului că mutaţiile patogene cresc activitatea kinazică a acestei enzime, ceea ce a determinat căutarea unor inhibitori ai acesteia. Deja, există inhibitori specifici, puternici ai activităţii kinazei LRRK2, dar mulţi dintre aceştia provoacă efecte secundare nedorite sau produc rezultate clinice neconcludente.
Noua cercetare realizată de Iban Ubarretxena, director al Institutului Biofisika (centrul mixt al CSIC-Consiliul Naţional de Cercetare Spaniol şi Universitatea din Ţara Bascilor), împreună cu o echipă internaţională de cercetare, a arătat că AdoCbl, una dintre formele active de vitaminei B12, acţionează ca un inhibitor al natural al activităţii kinazei LRRK2 în celulele cultivate în lîborator şi în ţesutul cerebral.
De asemenea, vitamina B12 previne în mod semnificativ neurotoxicitatea variantelor LRRK2 asociate cu Parkinson în celulele de cultură ale rozătoarelor primare, precum şi în diferite modele modificate genetic utilizate pentru a studia această boală.
Astfel, conform studiului, vitamina B12 s-a dovedit a fi o nouă clasă de modulator al activităţii kinazice a LRRK2, care, după cum a subliniat Iban Ubarretxena, ”reprezintă un pas uriaş înainte, deoarece este o vitamină neuroprotectivă şi are un mecanism diferit de cel al inhibitorilor existenţi în prezent. Deci, vitamina B12 ar putea fi folosită ca bază pentru dezvoltarea de noi terapii pentru combaterea bolii Parkinson ereditare asociată cu variante patogene ale enzimei LRRK2”.