Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea medicamentului Vitrakvi (substanţa activă larotrectinib) în Uniunea Europeană, considerat prima terapie pentru cancer care ţinteşte o anumită mutaţie genetică a tumorii indiferent în ce zonă a organismului se află aceasta.
Medicamentul a fost recomandat pentru adulţi şi copii cu forme de cancer dificil de tratat, generate de o anomalie genetică rară numită fuziune NTRK.
Comisia Europeană aprobă punerea pe piaţă a medicamentelor prin procedură centralizată în UE, însă ţine de obicei seama de recomandările EMA şi anunţă deciziile de aprobare după circa două luni de la transmiterea recomandării.
Prima aprobare a unui medicament care ţinteşte cauzele genetice ale tumorilor şi nu locul acestora a fost acordată în Statele Unite, în 2017, când imunoterapia Keytruda (pembrolizumab) a Merck a primit avizul autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor (FDA), relatează Reuters.
Astfel de terapii sunt numite, de asemenea, şi tumor-agnostice.
Chiar dacă experţii consideră că o astfel de abordare terapeutică ar putea ajuta la combaterea cancerului în fază avansată, deocamdată au fost dezvoltate doar tratamente care ţintesc factori genetici rari.
Fuziunea NTRK, de exemplu, este la originea cancerului doar în 0,5-1% din numărul total de cazuri de tumori solide.
Mai mult, identificarea pacienţilor cu această anomalie genetică necesită aparatură foarte avansată care este în curs de îmbunătăţire şi care este folosită doar în anumite centre medicale.
Bayer a obţinut controlul total asupra tratamentului Vitrakvi la începutul acestui an, în urma unei tranzacţii cu compania Loxo Oncology a grupului Eli Lilly.
Medicamentul Vitrakvi a fost deja aprobat în noiembrie 2018 în SUA.