Un grup de lucru al Ministerului Sănătăţii a discutat marţi despre posibila introducere în practica medicală din România a unui medicament cu canabidiol aprobat deja în Statele Unite, Epidiolex, ca terapie adjuvantă în bolile cronice.
Grupul de lucru a fost înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru “a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice”.
Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti şi psihiatrie pediatrica, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.
“În cadrul întâlnirii, specialiştii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piaţa externă şi care are autorizaţie de punere pe piaţă de la FDA (autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA, n.r.), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piaţa europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an”, a precizat ministerul, într-un comunicat transmis miercuri seară.
Legislaţia românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanţa controlată, potrivit ministerului.
Participanţii la întâlnirea de marţi au subliniat diferenţa între THC, interzis în România (fiind substanţa psihoactiva din canabis, ce se regăseşte in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanţe interzise şi fără interes în medicină) şi CBD (canabidiol), o substanţă care poate fi utilizată în scop terapeutic.
“Ministerul Sănătăţii doreşte să asigure accesul la tratamente invonative care aduc beneficii pacienţilor şi acesta este motivul pentru care am înfiinţat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluţii care să respecte toate convenţiile internaţionale, în acest caz vorbim despre Convenţia Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenţia Naţiunilor Unite din 1971 asupra substanţelor psihotrope”, a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, citat în comunicat.
“În aceste condiţii, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienţii cu epilepsie rară din România”, a completat oficialul.
În cadrul grupului de lucru, în viitor, discuţiile vor continua cu preşedinţii altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecţioase, paliatie, toxicologie şi toxicodependenţă, potrivit ministerului.
Precizările vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că România ar putea legaliza folosirea canabisului în scopuri medicale.
”Am discutat şi eu ieri cu doamna ministru Pintea şi am aflat că este o astfel de comisie care se întruneşte la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se analiza şi argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, adică pentru cei diagnosticaţi cel puţin în zona de cancer în fază terminală. Se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza în acest sens. Medical, este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare în scopuri medicinale a canabisului”, a afirmat Teodorovici.
Parlamentul European a aprobat, în februarie, o rezoluţie în care solicită Comisiei Europene şi statelor membre ale UE să analizeze folosirea canabisului în scop medical, argumentând că măsura ar aduce beneficii pentru pacienţii cu mai multe afecţiuni şi sistemelor de sănătate. Decizia a fost luată pe baza unor studii care ar indica efectele benefice ale folosirii canabioidelor în scop medical.