Cea mai amplă analiză de până acum arată că tratamentul cu o combinaţie de două medicamente reduce semnificativ riscul de deces la pacienţii cu potenţial crescut de infarct miocardic (atac de cord) sau AVC (accident vascular cerebral). Începerea imediată a terapiei combinate ar putea schimba radical tratamentul bolilor cardiovasculare, fără costuri suplimentare, spun autorii analizei.
Pacienţii cu risc crescut de infarct miocardic sau AVC ar trebui trataţi imediat cu o combinaţie de statină şi ezetimib, potrivit celei mai mari analize realizate până în prezent privind metodele eficiente de scădere a colesterolului „rău” la persoanele cu artere blocate.
Această abordare ar putea preveni mii de decese anual provocate de boli cardiovasculare, infarcte sau AVC.
Meta-analiza a inclus 108.353 de pacienţi din 14 studii, toţi cu risc foarte ridicat de infarct sau AVC, sau care suferiseră deja un astfel de eveniment cardiovascular.
Studiul a fost publicat duminică în jurnalul Mayo Clinic Proceedings.
Rezultatele au arătat că administrarea unei combinaţii de ezetimib cu o statină în doză mare a dus la o reducere semnificativă cu 19% a riscului de deces din orice cauză, o reducere cu 16% a deceselor din cauze cardiovasculare şi o scădere semnificativă a incidenţei evenimentelor cardiovasculare majore şi a AVC-urilor cu 18%, respectiv 17%, comparativ cu tratamentul doar cu statine în doze mari.
Combinaţia de tratament a dus, de asemenea, la o reducere suplimentară a colesterolului LDL („rău”) cu 13 mg/dl faţă de monoterapia cu statine, crescând cu 85% şansele de atingere a valorii-ţintă sub 70 mg/dl.
„Rezultatele au fost şi mai accentuate în meta-analiza, care permite compararea directă a diferitelor scheme terapeutice. Aceasta a evidenţiat o reducere cu 49% a mortalităţii generale şi o reducere cu 39% a evenimentelor cardiovasculare majore, comparativ cu terapia exclusivă cu statine în doze mari”, a declarat autorul principal al studiului, Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin, Polonia, şi profesor asociat la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite. El conduce, de asemenea, Grupul Internaţional de Experţi în Lipide şi Grupul de Meta-analiză pentru Hipertensiune.
„Combinaţia de tratament este sigură şi eficientă; riscul de reacţii adverse şi rata de întrerupere a tratamentului au fost comparabile între grupuri. În analiza datelor, am observat o reducere semnificativă cu 44% a riscului de întrerupere a tratamentului în cazul celor trataţi cu statine în doze moderat-mari plus ezetimib, comparativ cu monoterapia cu doze mari de statine”, a precizat cercetătorul.
Până acum, rezultatele privind eficienţa introducerii imediate a combinaţiei de tratament la pacienţii cu risc crescut au fost neconcludente. Nu era clar dacă tratamentul combinat ar trebui început imediat, chiar înainte ca pacientul să fi suferit un infarct sau un AVC, ori dacă medicii ar trebui să înceapă cu statine în doză mare şi să evalueze efectele după cel puţin două luni, înainte de a decide dacă este necesar şi medicamentul ezetimib.
„Acest studiu confirmă că terapia combinată pentru scăderea colesterolului ar trebui luată în calcul imediat şi ar trebui să devină standardul de aur pentru tratarea pacienţilor cu risc foarte mare, după un eveniment cardiovascular acut. Simplul fapt de a adăuga ezetimib la tratamentul cu statine, fără a aştepta două luni pentru a observa efectele monoterapiei cu statine, care este suboptimă în mulţi pacienţi, este asociat cu atingerea mai eficientă a ţintelor LDL-C şi cu reduceri semnificative ale problemelor şi deceselor cardiovasculare”, a completat Peter Toth, coautor al studiului, profesor de medicină de familie şi comunitară la Universitatea Illinois şi profesor asociat la Universitatea Johns Hopkins.
„Această abordare nu necesită costuri suplimentare şi nu implică medicamente noi, scumpe. De fapt, ar putea duce la o scădere a numărului de infarcte şi AVC, şi a complicaţiilor acestora, cum ar fi insuficienţa cardiacă – care implică costuri majore pentru sistemele de sănătate”, a adăugat el.
Datele furnizate de Global Burden of Disease (Povara globală a bolilor) şi American Heart Association (Asociaţia Americană a Inimii), arată că decesele cauzate de niveluri ridicate ale colesterolului LDL sunt cele mai frecvente în Europa de Est şi Asia Centrală, iar în anul 2020 au fost atribuite 4,5 milioane de decese la nivel global.
„Bolile cardiovasculare ucid aproximativ 20 de milioane de oameni anual în întreaga lume. Pe baza analizei noastre anterioare, estimăm că dacă terapia combinată pentru scăderea LDL-C ar fi inclusă în toate ghidurile de tratament şi aplicată de către medici pacienţilor cu colesterol crescut, s-ar putea preveni peste 330.000 de decese anual în rândul celor care au suferit deja un infarct, şi aproape 50.000 de decese doar în Statele Unite. Recomandăm ca terapia combinată să devină standardul de tratament şi să fie inclusă în toate ghidurile viitoare”, a exemplificat prof. Banach.
Statinele sunt folosite de ani de zile în siguranţă şi acţionează prin reducerea producţiei de colesterol de către ficat. Medicamentul ezetimib reduce cantitatea de colesterol absorbită din alimente, acţionând asupra intestinului.
Unii pacienţi nu răspund suficient la statine, motiv pentru care li se prescrie acest medicament în asociere. Dozele mari de statine sunt cunoscute ca „intensitate mare”, iar dozele moderat-mari ca „intensitate medie”.
„Rezultatele noastre subliniază importanţa principiilor 'mai scăzut e mai bine, pentru mai mult timp', dar şi a ideii esenţiale 'cu cât mai devreme, cu atât mai bine' atunci când tratăm pacienţi cu risc crescut de boli cardiovasculare, pentru a preveni complicaţii şi decese suplimentare”, a concluzionat prof. Toth.:
Un punct forte al studiului este dimensiunea mare a eşantionului, fiind cel mai amplu de până acum. Cei 108.000 de pacienţi au fost incluşi în 14 studii, dintre care 11 au fost studii clinice randomizate şi 3 au fost studii de tip cohortă. Limitările ţin de dimensiunea variabilă a studiilor şi de caracterul observaţional al unora dintre acestea.