Guvernul a prelungit de la doi la trei ani, adică până la finalul anului 2020, scutirea de la plata taxei clawback pentru imunoglobulină şi alte produse obţinute din plasmă umană.
Informaţia a fost anunţată iniţial de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul şedinţei Consiliului Economic şi Social.
UPDATE: Guvernul a adoptat, în şedinţa săptămânală de joi, o ordonanţă care prevede "extinderea exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană", a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Ordonanţa a primit anterior aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social. Această scutire se va aplica pentru o perioadă de trei ani, începând din 2018, deci va fi valabilă inclusiv pentru anul 2020.
Măsura prezentată de Sorina Pintea la CES prevede extinderea perioadei de scutire de la plata taxei clawback pentru imunoglobulină şi alte produse obţinute din plasmă umană, aplicabilă începând de cu data de 1 ianuarie 2018.
„Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum şi deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora, să nu datoreze contribuţia trimestrială prevăzută pentru valoarea consumului centralizat aferentă medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii”, a precizat Sorina Pintea, citată de Mediafax.
Prin această măsură se evită riscul reapariţiei problemelor legate de accesul la imunoglobină şi a discontinuităţii în piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană, deoarece aceste medicamente nu au alternativă terapeutică, potrivit ministrului.