Zentiva a ajuns la o înţelegere amiabilă cu grupul Eli Lilly, angajându-se să nu vândă atomoxetină până la expirarea patentului

Zentiva a ajuns la o înţelegere amiabilă cu grupul Eli Lilly, angajându-se să nu vândă atomoxetină până la expirarea patentului

Societatea Zentiva România a ajuns la o înţelegere amiabilă cu grupul farmaceutic american Eli Lilly, angajându-se să nu producă sau să comercializeze medicamentul atomoxetină, pentru tratamentului tulburării cu deficit de atenţie şi hiperactivitate, până la expirarea patentului deţinut de grupul american, în 27 mai 2019.

În 10 ianuarie, Eli Lilly a dat în judecată societatea Zentiva România, care deţine fosta fabrică de medicamente Sicomed din Bucureşti, pe care o acuză de încălcarea drepturilor ce decurg dintr-un brevet de invenţie în cazul mai multor medicamente care conţin substanţa activă atomoxetină.

însă cele două părţi au ajuns la un acord amiabil în 13 februarie, prin care Eli Lilly renunţă şa proces în schimbul unor angajamente din partea Zentiva.

"În schimbul renunţării la judecată de către reclamanta Eli Lilly and Company, Societatea s-a obligat, printre altele, să recunoască drepturile de proprietate intelectuală ale Eli Lilly and Company ce rezultă din brevetul naţional de invenţie cu nr. RO 118374 B1, extins prin certificatul suplimentar de protecţie nr. c2007059, care conferă Eli Lilly and Company dreptul exclusiv de a folosi substanţa chimică atomoxetinum în produse farmaceutice destinate tratamentului tulburării cu deficit de atenţie şi hiperactivitate până la data de 27 mai 2019", a precizat Zentiva, într-un comunicat.

În schimbul renunţării la proces, Zentiva s-a obligat "să nu producă, vândă, distribuie, promoveze sau ofere spre vânzare în Romania produse Zentiva care să conţină atomoxetinum (...) până la data de 27 mai 2019, când va expira brevetul naţional de invenţie al Eli Lilly and Company, să retragă preţul de comercializare al produselor".

Conform acordului, Eli Lilly are obligaţia ca în termen de 10 zile lucrătoare să efectueze toate demersurile necesare pentru depunerea acestei înţelegeri la instanţă, în vederea încetării litigiului.

În plângerea sa, grupul Eli Lilly acuza Zentiva de drepturilor ce rezultă din brevetul naţional de invenţie cu nr. RO 118374 B1, extins prin certificatul suplimentar de protecţie nr. c2007059, care i-ar conferi un drept exclusiv de a folosi substanţa chimică atomoxetinum (atomoxetină) în produse farmaceutice destinate tratamentului tulburării cu deficit de atenţie şi hiperactivitate până la data de 27 mai 2019.

Grupul Eli Lilly a solicitat instanţei să oblige compania Zentiva România “să înceteze orice act de folosire, producţie, vânzare, oferire spre vânzare şi/sau importul, exportul, distribuţia, posesia în aceste scopuri, a produselor Atomoxetina Zentiva 10 mg, Atomoxetina Zentiva 18 mg, Atomoxetina Zentiva 25 mg, Atomoxetina Zentiva 40 mg, Atomoxetina Zentiva 60 mg, Atomoxetina Zentiva 80 mg, Atomoxetina Zentiva 100 mg şi orice alt medicament conţinând atomoxetinum pe teritoriul României”, arată anunţul Zentiva.

De asemenea, Eli Lilly solicita obligarea Zentiva de a retrage de pe piaţă produsele respective şi preţul de comercializare al produselor, să se abţină de la orice activităţi comerciale privind produsele respective şi să plătească grupului american cheltuielile de judecată aferente dosarului.

În 30 septembrie 2018, fondul american de investiţii Advent International a finalizat procesul de preluare a companiei Zentiva (inclusiv Zentiva România), specializată în producţia de medicamente generice, de la grupul francez Sanofi.

Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA. Compania are în prezent circa 500 de angajaţi.

În prezent, Zentiva deţine două fabrici de medicamente, în Cehia şi România.

Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi are o valoare de piaţă de 1,63 miliarde lei (350 milioane euro), calculată la ultima cotaţie de închidere a şedinţei bursiere.

viewscnt