Operaţiunile Zentiva din România au înregistrat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 553,8 milioane lei (112 milioane euro), în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, a anunţat joi compania.
Zentiva este lider în volume pe piaţa totală din România (medicamente cu şi fără prescripţie) şi lider în volume şi în valoare al pieţei de medicamente generice (medicamente cu prescripţie, generice).
Cele mai importante creşteri ale volumelor vândute au fost înregistrate pentru produsele fără prescripţie, pentru răceală şi gripă (78%), pentru sistemul digestiv (14,8%) şi pentru sistemul nervos central (6,7%), potrivit companiei.
În primele şase luni din 2022, Grupul Zentiva a lansat în România opt medicamente cu prescripţie, trei dintre acestea în aria terapeutică - oncologie, restul adresând hematologia, cardiologia şi afecţiunile metabolice.
În aceeaşi perioadă, investiţiile în modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie au totalizat 2,2 milioane euro.
De asemenea, volumul exporturilor a urcat cu 13% în primul semestru din 2022 faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.
Zentiva exportă din România în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia şi altele, iar anul acesta au fost demarate livrări pentru piaţa din Spania.
"În condiţiile majorării costurilor de producţie şi a mediului restrictiv de reglementare din domeniu, Grupul Zentiva mizează pe avansul susţinut al exporturilor pentru a menţine soliditatea companiilor, perspectivele de dezvoltare şi resursele necesare planurilor anuale de investiţii", a precizat compania, într-un comunicat.
Compania este afectată de creşterile de preţuri. Astfel, începând cu anul trecut, preţurile pentru materii prime şi excipienţi au crescut cu 20-60%, pentru ambalaje cu 15-20%, cele cu transportul între 250-300%, iar energia şi gazul s-au scumpit cu 100-150%.
Acestor creşteri de costuri li se adaugă modalitatea de calcul al preţului medicamentelor cu prescripţie (preţul cel mai mic dintr-un coş de 12 de ţări), precum şi taxa de clawback, care limitează resursele producătorilor pentru investiţii şi dezvoltare, potrivit companiei.
„Cele două fabrici de medicamente pe care le deţinem la Bucureşti cumulează cea mai mare producţie de medicamente din România. Dorim să continuăm să ne dezvoltăm sustenabil pentru a creşte accesul milioanelor de pacienţi din România şi nu numai, la medicamente moderne, eficiente", a declarat directorul general al Zentiva România şi Republica Moldova, Simona Cocoş.
"Suntem datori să căutam soluţii care să valorifice capacitatea de producţie. În condiţiile dificile de piaţă actuale, cu creşteri generalizate de costuri şi de taxare excesivă, suntem nevoiţi să facem mai multe eforturi pentru a menţine sănătatea economică a companiilor şi angajamentul nostru faţă de pacienţi, angajaţi, parteneri şi comunitate", a completat managerul.
Grupul Zentiva include în România companiile Zentiva SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading SRL (fost Alvogen România SRL), Be Well Pharma SRL şi Solacium Pharma SRL (ultima fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC).
Grupul produce şi comercializează medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice.
Grupul de companii Zentiva are circa 1.250 angajaţi în România, din care circa 800 lucrează în divizia industrială.