De Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, Asociaţia Română de Educaţie în Alergii (AREA), alături de Asociaţia Credu şi Asociaţia Din grijă pentru copii, lansează campania de educare şi comunicare ”ŞI DACĂ AI ŞTI ?”.
Această campanie are drept scop informarea publicului cu privire la modul cum dermatita atopică afectează vieţilor celor suferinzi, dincolo de prima impresie.
Bariera cutanată imperfectă permite trecerea alergenilor prin epiderm şi activarea excesivă a sistemului imunitar şi poate declanşa o reacţie inflamatorie la nivelul pielii, rezultând în simptomele caracteristice dermatitei atopice.
Dermatita atopică este o afecţiune inflamatorie a pielii care provoacă mâncărimi cronice, uscăciune, erupţii cutanate, băşici şi infecţii ale pielii. Este una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale pielii - la nivel mondial afectează până la 20% din toţi copiii şi 10% din adulţi.
« 1 din 5 copii şi unul din 10 adulţi are dermatită atopică. 85% dintre aceştia nu dorm noaptea, pentru că se scarpină neîncetat, şi în consecinţă lipsesc de la şcoală, de la serviciu, au risc de a subperforma sau de a-şi pierde locurile de muncă », declară doamna doctor Diana Plăcintescu.
Erupţiile cutanate şi infecţiile ulterioare ale pielii cauzate de eczeme pot avea adesea un impact asupra aspectului fizic al unei persoane, iar copiii cu eczeme vizibile sunt frecvent tachinaţi, hărţuiţi şi excluşi din grupurile sociale.
Pacienţii cu această boală necesită o îngrijire zilnică laborioasă şi costisitoare. Efortul susţinut şi presiunea zilnică a ritualului de îngrijire a unui copil cu eczemă atopică poate afecta relaţiile personale, poate scădea funcţionarea psihosocială, poate aduce pierderi de somn pentru membrii familiei şi un sentiment de neputinţă în a face faţă suferinţei zilnice a copilului.
Dr. Adriana Nicolae, specialist în alergologie, subliniază importanţa managementului adecvat, pluridisciplinar, al acestei afecţiuni: "În managementul dermatitei atopice, pe lângă verificarea bolii în sine, se vor verifica şi celelalte boli alergice care coexistă, într-o strategie complexă. Dacă se va îmbunătăţi starea pielii, de cele mai multe ori se constată că şi celelalte afecţiuni se îmbunătăţesc odată cu ea, cel puţin într-o oarecare măsură, lucru valabil şi invers."
În cadrul campaniei va avea loc Congresul Pacienţilor Atopici, organizat în data de 23 septembrie, de Asociaţia Română de Educaţie în Alergii, în parteneriat cu Asociaţia CREDU şi Asociaţia Din Grijă pentru Copii. Evenimentul aduce în prim-plan o listă de experţi din diverse domenii: dermatologie, alergologie, psihiatrie şi nutriţie. Mai multe detalii aici: https://www.educatie-alergii.ro
Despre Asociaţia AREA
Este o organizaţie nonprofit care contribuie din 2018 la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu alergii si la conştientizarea publică a impactului bolilor alergice sub toate aspectele : medical, psihologic, economic şi social.
Proiectele noastre educative sunt posibile doar prin amabilitatea susţinătorilor şi voluntarilor cărora le suntem mereu profund recunoscători !