Cluj-Napoca, 09 mai 2019 – Vaccinurile reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a 30 de boli infecţioase şi datorită lor, între 2 şi 3 milioane de vieţi sunt salvate anual, la nivel global.
Vaccinurile oferă protecţie nou-născuţilor, sugarilor, copiilor, dar şi adulţilor şi sunt esenţiale nu doar pentru sănătatea individului, dar şi pentru sănătatea publică şi pentru societate, prin prevenirea morbidităţii şi mortalităţii cauzate de diferite boli infecţioase.
,,Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariţia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. În România, însă, rata de vaccinarea coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, iar acest fapt a determinat creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri şi de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei.
Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace şi contribuie direct la salvarea de vieţi prin prevenirea multor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri şi vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viaţă în care se află” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare a fost tema unui workshop dedicat vaccinării, organizat la Cluj-Napoca, în parteneriat, de Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
,,Este important să vorbim despre accesul la vaccinuri pentru că existenţa unui vaccin pe piaţă depinde de o bună colaborare între autorităţi şi producători, dar şi de o bună estimare a necesarului de vaccinuri pentru piaţa respectivă. Producţia unui vaccin poate dura între 3 şi 36 de luni, în funcţie de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea înainte de a fi distribuit către populaţie. Astfel, un vaccin care intră astăzi în procesul de producţie, va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, în 2020.
Din cauza procesului lung de fabricaţie şi a unui deficit de capacitate de producţie de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autorităţile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri şi să solicite producătorilor cantităţile necesare, în timp util”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.
Vaccinarea este, de asemenea, recomandată şi pacienţilor care suferă de anumite afecţiuni cronice şi pentru care o boală infecţioasă se poate dovedi fatală.
,,Am discutat cu pacienţi care erau convinşi că starea lor de sănătate nu le permite să se vaccineze, când de fapt vaccinarea era indicată, deoarece organismul lor nu ar face faţă unei boli infecţioase. De cealaltă parte, sunt pacienţii care doresc să se vaccineze, dar nu se pot vaccina datorită lipsei de accesibilitate la vaccinuri. Viaţa lor depinde şi de sănătatea comunităţii din care fac parte, care este asigurată şi de acoperirea vaccinală. Vaccinurile sunt sigure, eficace şi salvează vieţi. Nu doar pe cele ale indivizilor care primesc vaccinul, dar şi pe ale tuturor celorlalţi, datorită beneficiilor imunizării de cohortă”, a declarat Radu Gănescu, Preşedinte al COPAC.
Vaccinurile reprezintă, de asemenea, un instrument important de luptă împotriva rezistenţei anti-microbiene. Acestea reduc rata bolilor infecţioase şi reduc consumul de antibiotice necesare pentru tratamentul complicaţiilor şi de asemenea, reduc cantitatea de antibiotice administrate greşit pentru infecţii virale.
###
Despre Societatea Română de Microbiologie
Înfiinţată în 1952, Societatea Română de Microbiologie este una dintre cele mai vechi societăţi medicale ştiinţifice din ţara noastră.
Scopul Societăţii Române de Microbiologie constă în crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru toţi specialiştii din domeniul microbiologiei, bolilor infecţioase şi sănătăţii publice în vederea ridicării nivelului profesional şi ştiinţific al şcolii româneşti de medicină şi de microbiologie şi a îmbunătăţirii continue a cercetării şi practicii medicale.
Societatea Română de Microbiologie desfăşoară numeroase activităţi de educaţie medicală, dar şi de informare şi de educaţie pentru sănătate pentru publicul larg. Conferinţele naţionale de microbiologie şi epidemiologie (în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie) şi Conferinţa naţională RoVaccin reunesc anual circa 1000 de participanţi din numeroase specialităţi medicale, dar şi din rândul organizaţiilor societăţii civile cu preocupări în domeniu.
Despre Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC)
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost înfiinţată în 2008, cu scopul de a reprezenta drepturile pacienţilor cronici.
În prezent din COPAC fac parte: Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Asociaţia de Scleroză Multiplă din România, Alianţa Naţională de Boli Rare din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Asociaţia Persoanelor cu Thalasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Prader Willi România, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, Asociaţia Copilul Meu, Inima Mea, Asociţia OncoHope, Asociaţia Pacienţilor cu Slerodermie din România.
Din 2010, COPAC este membru al European Patient Forum, fiind sigura organizaţie membră din România. În 2016, Radu Gănescu, preşedintele COPAC, a fost ales în boardul EPF, ocupând funcţia de vicepreşedinte.
Despre Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)-www.arpim.ro-este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România.
Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare şi dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienţilor medicamente originale şi inovatoare, care salvează anual mii de vieţi. Principalul obiectiv al Asociaţiei este creşterea accesului pacienţilor la medicamente, ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor şi implicit creşterea speranţei de viaţă a românilor.
ARPIM este afiliată la Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA)-www.efpia.com-organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante companii farmaceutice internaţionale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis Pharma, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi România, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.