AMI Youth Helpline - Primul Helpline din România dedicat tinerilor şi adolescenţilor pentru sănătatea sexuală, reproductivă şi combaterea violenţei de gen, lansat de Asociaţia Moaşelor Independente

AMI Youth Helpline - Primul Helpline din România dedicat tinerilor şi adolescenţilor pentru sănătatea sexuală, reproductivă şi combaterea violenţei de gen, lansat de Asociaţia Moaşelor Independente

Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) a lansat primul helpline, la nivel naţional, dedicat tinerilor şi adolescenţilor pentru sănătatea sexuală şi reproductivă şi combaterea violenţei de gen, la care aceştia pot primi informaţii sigure şi consiliere privind sănătatea reproductivă, prevenirea abuzurilor, educaţie privind consimţământul, servicii medicale sigure pentru sănătatea sexuală şi reproductivă, inclusiv prin telemedicină, şi pot beneficia de management de caz şi programări la servicii medicale.

Potrivit asociaţiei, linia telefonică +40 722 265 269 este operată de personal cu pregătire medicală şi formare în ceea ce priveşte îngrijirea centrată pe pacient, egalitatea de gen şi combaterea violenţei, conform standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru probleme de sănătate şi abordarea sensibilă la gen pentru problemele de violenţă.

Linia este disponibilă zilnic, inclusiv în weekend, în intervalul 9.00 - 21.00, şi poate fi apelată din orice reţea naţională şi internaţională, cu tarif normal pentru reţele naţionale.

Evenimentul de lansare a avut loc miercuri, 1 noiembrie, la Bucureşti, şi a reunit cadre medicale, experţi din România şi internaţionali în sănătatea sexuală, reproductivă şi combaterea violenţei de gen, psihologi, profesori, tineri şi adolescenţi, precum şi reprezentanţi ai altor organizaţii ale societăţii civile din România şi internaţionale.

„Am lansat AMI Youth Helpline, în principal, pentru fete şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de anişi pentru femei vulnerabile cu vârsta de peste 25 de ani, supravieţuitoare ale violenţei bazate pe gen şi violenţei din parteneriate intime, femei cu dizabilităţi, femei fără venituri şi din alte categorii vulnerabile”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare Irina Mateescu, moaşă licenţiată, vicepreşedintă a Asociaţiei Moaşelor Independente.

„România se confruntă cu o lipsă cronică de educaţie pentru sănătate, bazată pe dovezi, în şcoli, iar acest lucru, împreună cu lipsa de contracepţie gratuită, conduc la ratele extrem de ridicate din ţara noastră în ceea ce priveşte sarcinile la adolescente şi decesele materne şi infantile. Tinerii şi adolescenţii trebuie să fie informaţi şi să-şi cunoască drepturile. Spre exemplu, că de la vârsta de 16 ani pot accesa servicii de sănătate sexuală şi reproductivă fără aprobarea părinţilor, inclusiv teste, screeninguri, avorturi, contracepţie, asistenţă maternală şi naşteri. Accesul la avort este restricţionat în majoritatea spitalelor publice. Femeile şi fetele se confruntă cu dificultăţi în accesarea acestui serviciu şi uneori recurg la avorturi nesigure, punându-şi în pericol sănătatea şi viaţa. Iar asta se întâmplă din cauza constrângerilor financiare, a lipsei de acces la contracepţie de urgenţă sau a refuzului unităţilor medicale publice de a-şi îndeplini obligaţiile legale. De aceea, este vital să primească educaţia şi informaţiile necesare pentru a se proteja de sarcini nedorite, de boli cu transmitere sexuală şi să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie. Autorităţile trebuie să asigure acces universal la servicii medicale de bună calitate şi campanii de conştientizare privind accesul la sănătate şi prevenirea violenţei bazate pe gen şi să protejeze astfel tinerii, fetele şi femeile pe toate căile posibile”, a mai declarat Irina Mateescu.

Totodată, Asociaţia Moaşelor Independente atrage atenţia şi asupra cazurilor de violenţă bazată pe gen, violenţă în cadrul relaţiilor intime şi asupra abuzurilor sexuale cu victime minore.

„Încă o problemă cu care se confruntă fetele şi femeile este prevalenţa ridicată a violenţei bazate pe gen şi a violenţei în cadrul relaţiilor intime. 30% dintre femeile din România s-au confruntat cu violenţă fizică şi/sau sexuală cel puţin o dată de la vârsta de 15 ani, potrivit datelor unui sondaj efectuat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale. Cea mai mare parte a violenţei bazate pe gen se întâmplă în spaţiul privat, 24% dintre femeile din România s-au confruntat cu violenţă fizică şi/sau sexuală din partea unui partener. Datele sunt îngrijorătoare şi în privinţa abuzurilor sexuale cu victime minore, cu o medie de 14 cazuri noi în fiecare zi în România”, a arătat Irina Mateescu.

„Vrem ca tinerii şi adolescenţii din România să ştie că pot apela la AMI Youth Helpline cu încredere, să se informeze şi să primească sprijin, îndrumare, gestionarea cazurilor şi suport specific pentru orice îi nelinişteşte despre corpul, sănătatea şi siguranţa lor, că găsesc un loc în care suntem pregătiţi şi formaţi să acţionăm ca avocaţi pentru drepturile şi nevoile lor. Ştim cât de important este ca tinerii să poată vorbi fără bariere despre problemele lor, de aceea toate discuţiile sunt confidenţiale şi pot suna inclusiv anonim şi vor primi sprijinul de care au nevoie”, a mai precizat Irina Mateescu.

Reamintim şi că Asociaţia Moaşelor Independente şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) au încheiat recent un protocol de colaborare pentru informarea şi sensibilizarea populaţiei în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, combaterea stereotipurilor de gen, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor forme de violenţă de gen, a discriminării pe criteriu de sex şi a traficului de persoane, cât şi pentru promovarea drepturilor fetelor şi femeilor în ceea ce priveşte sănătatea reproductivă.

viewscnt