Antibioticum: FASFR luptă împotriva rezistenţei antibacteriene

România ocupă locul 2 în topul ţărilor din Europa care utilizează iraţional antibiotice. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România trage un semnal de alarmă privind acest fenomen prin organizarea Campaniei Naţionale Antibioticum.

În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât şi în centrele universitare în care activează cele 8 Asociaţii Locale membre FASFR se vor desfăşura activităţi de informare a publicului larg care să răspundă populaţiei la următoarele întrebări:
 “Ce sunt antibioticele, când şi cum se utilizează?”
 “Cine recomandă un antibiotic?”
 “Ce este o antibiogramă?”
 “Ce este rezistenţa la antibiotice?”
 “Ce pot face eu pentru combaterea rezistenţei la antibiotice?”

Săptămâna Antibioticum va fi marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice şi la istoria fenomenului de rezistenţă bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federaţiei (https://www.facebook.com/fasfr/), dar şi prin diseminarea unui chestionar menit să susţină alcătuirea unei statistici privind situaţia actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât şi personalului specializat din domeniul sănătăţii.

Chestionarul poate fi accesat aici
(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeOAdUilpBIm8f1Q9FI4hKPVznYWDeO3nARA_VAk2NqzNJjQ/viewform) şi vă încurajăm să îl completaţi.

Activităţile desfăşurate în centrele membre vizează amplasarea standurilor informative în zone intens circulate şi abordarea publicului larg, antrenarea acestuia în discuţii privind utilizarea antibioticelor doar în situaţiile când au efect terapeutic şi sunt prescrise de medic, respectarea riguroasă a indicaţiilor primite şi diminuarea rezistenţei la antibiotice.

Alte activităţi vizează vizite în şcoli şi licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populaţiei ţintă, dar şi conferinţe sau paneluri de discuţii destinate fie studenţilor din domeniul sănătăţii şi specialiştilor, fie publicului larg.

În fiecare centru, activităţile desfăşurate sunt:
Bucureşti: luni, standuri informative în Facultatea de Farmacie din cadrul UMF “Carol Davila”, miercuri şi vineri vizite de informare în şcoli şi licee, joi, 7 noiembrie, stand informativ în mall ParkLake în intervalul orar 17:00-20:00 şi marţi conferinţă de la ora 18:00 în Biblioteca facultăţii de Farmacie alături de Prof. Dr. Farm Arsene Andreea-Letitiţa, Prof. Dr. Farm. Cornel Chiriţă şi Dr. Diana-Loreta Păun, Secretar de Stat, Departamentul de Sănătate Publică,
Administraţia Prezidenţială.
Cluj-Napoca: luni, 4 noiembrie, şi miercuri, 6 noiembrie, stand informativ în Iulius Mall în intervalul ora 11:00-18:00, miercuri standuri informative în farmaciile Ducfarm Pasteur şi Casa de Cultură a Studenţilor, vizite de informare în şcoli şi licee de luni până vineri şi joi  conferinţă de la ora 20:00 în Sala Multimedia a UMF, alături de Conf. Dr. Oliviu Voştinaru şi Şef de Lucrări Dr. Oana Stanciu.
Craiova: miercuri întâlnire cu părinţii copiilor Grădiniţei 41.
Iaşi: luni vizite de informare în licee, miercuri stand de informare în Palas Mall începând cu ora 11:00, joi în Piaţa Unirii începând cu ora 18:00, iar vineri în Facultatea de Farmacie din cadrul UMF “Gr.T.Popa”. Tot joi va avea loc un Quiz Night, iar marţi un workshop de la ora 17:30.
Oradea: luni workshop organizat alături de Direcţia de Sănătate Publică de la ora 17:00, marţi, miercuri şi joi vizite de informare în şcoli şi licee şi standuri de informare în farmaciile Catena de luni până vineri în intervalul orar 10:00-14:00.
Sibiu: luni şi marţi standuri de informare în Facultatea de Inginerie, iar miercuri şi joi vizite de informare în licee.
Târgu Mureş: marţi stand în Facultatea de Farmacie în intervalul orar 9:00-14:00, miercuri informare în Centru şi Cetate, marţi şi joi vizite de informare în licee.
Timişoara: panel de discuţii pentru studenţii din domeniul sănătăţii.

Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, folosiţi aceste medicamente doar la recomandarea şi conform îndrumării medicului, nu întrerupeţi tratamentul înainte de termen, nu folosiţi antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutaţi antibiotice altor persoane şi nu solicitaţi farmacistului antibiotice fără reţetă!

Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea şi prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România s-a format din dorinţa studenţilor de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societăţii. În prezent, suntem ghidaţi de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenţilor farmacişti mai bun!“.

Misiunea FASFR este împărţită în 3 direcţii mari, fiecare aducându-ne mai aproape de viziune şi fiecare acoperă o nevoie a noastră, a studenţilor farmacişti. Cele trei direcţii sunt:
 Îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii şi prevenţia lor şi încurajarea colaborării interprofesionale în domeniul sănătăţii;
 Dezvoltarea profesională şi personală a studenţilor farmacişti prin facilitarea accesului la informaţii şi organizarea de proiecte destinate învăţării şi dezvoltării;
 Dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educaţional farmaceutic şi cel farmaceutic din România şi promovarea farmacistului în societate.

viewscnt