ARPIM salută progresele la nivel european şi naţional cu privire la Planul de luptă împotriva cancerului şi susţine noua abordare prezentată de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre să prioritizeze şi să diversifice screeningul pentru depistarea cancerului.
ARPIM salută propunerea Comisiei pentru o Recomandare revizuită a Consiliului privind screening-ul cancerului, publicată la 20 septembrie 2022. La 20 de ani de la ultima Recomandare, acest moment mult aşteptat este un pas important în îndeplinirea ambiţiei UE pentru combaterea cancerului, dar mai ales pentru susţinerea planurilor de control al cancerului elaborate şi implementate de Statele Membre.
Nivelul actual de depistare a cancerului variază foarte mult între Statele Membre ale UE, România fiind în coada clasamentului european atât în privinţa diagnosticării precoce cât şi în privinţa accesului la tratamente de ultimă generaţie. Cu toate acestea, România este prima ţară europeană care a elaborat un Plan Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european şi are o şasă unică de a deveni un exemplu de bună practică în regiune.
“Apreciem eforturile autorităţilor şi ale Parlamentului României de a propune un Plan Naţional de Combatere a Cancerului care urmează modelul european şi este aliniat standardelor europene de abordare a cancerului. Planul Naţional de Combatere a Cancerului a fost dezbătut şi adoptat în Senat chiar la o zi după declaraţiile doamnei Kyriakides şi România are o oportunitate unică de a crea cadrul unei abordari unitare a cancerului, la standarde europene”, a declarat dr. Ioana Bianchi, Director Relaţii Externe ARPIM.
Propunerea Comisiei Europene este un pas înainte important pentru a ne asigura că oamenii din întreaga Europă şi mai ales cei din România beneficiază de cea mai recentă inovaţie în materie de screening şi considerăm că Uniunea Europeană joacă un rol crucial în sprijinirea coordonării eforturilor de screening ale cancerului în UE şi la nivelul fiecărui stat membru. Încă dinainte de declaraţiile Comisarului European pentru Sănătate privind extinderea programelor de screening la cancerul bronhopulmonar, de prostată şi gastric, România inclusese în Planul Naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România programe de screening pentru cancerul pulmonar şi de prostată ca priorităţi.
“Salutăm faptul că România este prima ţară europeană care a elaborat un Plan Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european şi sperăm într-o adoptare cât mai rapidă a acestuia la nivelul Parlamentului, pentru a permite implementarea acţiunilor prevăzute. Credem că este important ca implementarea acţiunilor să fie monitorizată atent, pe baza unor indicatori relevanţi şi, mai ales, să beneficieze de o finanţare adecvată”, a declarat dr. Ioana Bianchi, Director Relaţii Externe ARPIM.
Comisia pentru Sănătate din Senatul României a dat, pe 20 septembrie, raport favorabil fără amendamente legii de aprobare a “Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România”; a doua zi, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului.
Potrivit procesului legislativ, documentul va merge la Camera Deputaţilor, iar după aprobarea deputaţilor, Legea va fi promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, Ministerul Sănătăţii fiind responsabil de implementarea sa.