La începutul sezonului gripal 2019-2020, Asociaţia Pro Imunizare lansează o nouă campanie naţională de informare privind protecţia copiilor şi adolescenţilor prin vaccinarea antigripală. Campania include o serie de evenimente organizate la nivel naţional în parteneriat cu autorităţile locale, primul dintre ele fiind o masa rotundă desfăşurată joi, 17 octombrie, la Constanţa, în prezenţa primarului Municipiului Constanţa Decebal Făgădău.
Reprezentanţi ai autorităţilor locale, profesionişti din domeniul sănătăţii şi reprezentanţi din domeniul educaţiei preuniversitare şi universitare au discutat şi identificat soluţii optime care permit protejarea comunităţilor locale împotriva gripei prin promovarea vaccinării antigripale a copiilor şi adolescenţilor.
Importanţa pregătirilor pentru sezonul gripal 2019/2020 şi a colaborării tuturor actorilor relevanţi a fost subliniată de primarul Municipiului Constanţa.
“Statisticile au arătat că în sezonul trecut Constanţa a fost printre judeţele cel mai afectate de gripă. Vreau să le atrag atenţia celor care sunt părinţi: vaccinaţi-vă copiii! Sezonul gripal este abia la început, aşadar mai aveţi timp să vă adresaţi medicului de familie, să cereţi toate informaţiile de care aveţi nevoie şi să vă programaţi la vaccinare, pentru a fi în siguranţă,” a declarat primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
Fiecare sezon de gripă are propriile particularităţi, boala afectând diferit adulţii şi copiii. Vaccinarea antigripală rămâne însă cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire cu gripă, protejând persoana vaccinată faţă de virusurile gripale care circulă în sezonul respectiv.
“Asigurarea unei igiene corespunzătoare şi evitarea contactului cu persoanele bolnave sunt utile dar ele nu sunt sufieciente pentru a împiedica îmbolnăvirea de gripă în rândul copiilor şi adolescenţilor. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor şi adolescenţilor: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, şi vaccinul injectabil”, a declarat prof. dr Ioan Gherghina, expert din partea Asociaţiei Pro Imunizare.
Gripa este o boală respiratorie infecţioasă, acută care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimbă în fiecare an[1]. În ţările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei[2]. În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent[3].
„Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infecţiilor este extrem de ridicată în rândul copiilor (peste 20-30% anual). Gripa este responsabilă pentru un număr mare de spitalizări, specialiştii afirmând că cele mai multe dintre acestea se numără în rândul copiilor sub 5 ani. Rolul medicului de familie este esenţial. Luând în calcul toate aceste date, noi recomandăm insistent tuturor părinţilor să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea copiilor”, a declarat Zitta Popa, Preşedinte al Asociaţiei medicilor de familie Tomis-Constanţa.
Acesta este cel de-al 9-lea an în care Asociaţia Pro Imunizare organizează campanii de informare cu privire la pericolul îmbolnăvirii cu gripă şi modalităţile în care poate fi combătută aceasta. Asociaţia Pro Imunizare va continua seria evenimentelor de informare a publicului printr-o suită de evenimente locale.
******
Asociaţia Pro Imunizare a luat naştere în anul 2012, în urma numeroaselor semnale de alarmă apărute cu privire la creşterea incidenţei bolilor contagioase în contextul scăderii acoperirii vaccinale în rândul populaţiei. Organizaţia doreşte să aducă argumente ştiinţifice credibile, care să explice oamenilor cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces absolut necesar de prevenţie. Printre iniţiativele de până acum ale Pro Imunizare se numără: organizarea mai multor ediţii ale Forumului Naţional STOP GRIPĂ, în 2012 – 2017 (primele demersuri educaţionale referitoare la gripa sezonieră, care au reunit specialişti români şi din străinătate în vederea formulării unei opinii comune cu privire la necesitatea prevenirii gripei sezoniere prin vaccinare), lansarea portalurilor de informare www.proimunizare.ro şi www.stopgripa.ro, precum şi numeroase articole în presa centrală.