Asociaţia Zi de Bine lansează platforma educaţională "BINE în Culori": Alfabetul tactil al culorilor

Asociaţia Zi de Bine lansează platforma educaţională "BINE în Culori": Alfabetul tactil al culorilor

Asociaţia Zi de Bine, în colaborare cu Tudor Paul Scripor anunţă lansarea unui proiect inovator, platforma educaţională "BINE în Culori", adică alfabetul tactil al culorilor sau alfabetul Scripor. Acest sistem de codare permite persoanelor nevăzătoare să citească, scrie, identifice, recunoască şi să diferenţieze culorile în mod eficient, fără bariere de limbă şi fără a fi necesar să înveţe alfabetul Braille.

În Bucureşti trăiesc peste 5.800 de persoane cu dizabilităţi vizuale, iar la nivel naţional, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), sunt înregistrate peste 86.000 de astfel de cazuri. Majoritatea sunt persoane care îşi pierd vederea într-un anumit moment al vieţii, nu se nasc nevăzătoare. Din păcate, pentru aceste persoane, învăţarea alfabetului Braille după o anumită vârstă este dificilă sau chiar imposibilă.

Proiectul "BINE în Culori" oferă o soluţie inovatoare pentru aceste persoane. Sistemul de codificare dezvoltat de Tudor Scripor permite recunoaşterea şi identificarea culorilor în mod simplu şi eficient. În plus, acest sistem a devenit esenţial pentru implementarea unor directive europene obligatorii de accesibilizare a produselor. De exemplu, prin intermediul alfabetului Scripor, se poate semnaliza culoarea unui produs în toate limbile ţărilor în care este vândut, fără a necesita etichete mult prea lungi.

Proiectul este susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank şi Leroy Merlin.

„Acest sistem inovator de codare deschide noi orizonturi pentru persoanele nevăzătoare, oferindu-le posibilitatea de a citi, scrie, identifica şi recunoaşte culorile într-un mod accesibil şi eficient. Ceea ce face acest proiect remarcabil este faptul că nu necesită învăţarea alfabetului Braille, oferind astfel o soluţie mai rapidă pentru persoanele care îşi pierd vederea după o anumită vârstă. Proiectul 'BINE în Culori' reprezintă o punte între lumea văzătorilor şi cea a persoanelor cu deficienţe de vedere, deschizând uşi către comunicare şi incluziune într-un mod inovator. Prin intermediul acestui proiect, dorim să facilităm accesul la educaţie şi informaţii esenţiale pentru toţi cei interesaţi să înveţe şi să utilizeze alfabetul tactil al culorilor. Sperăm că acesta va deveni un instrument indispensabil în viaţa cotidiană a persoanelor cu deficienţe de vedere”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

"BINE în Culori" oferă persoanelor nevăzătoare un beneficiu vital: capacitatea de a distinge între produse sau substanţe de aceeaşi formă şi dimensiune, dar cu proprietăţi şi potenţial periculos diferite.

Tudor Scripor, creatorul Alfabetului Scripor, a subliniat: "Platforma educativă pentru învăţarea alfabetului tactil al culorilor reprezintă un instrument deosebit de util atât pentru persoanele cu deficienţe de vedere, cât şi pentru părinţi, profesori şi prieteni. Tuturor celor care doresc să descopere o lume care până acum nu le era accesibilă."

Platforma educaţională - Bine în culori, va cuprinde următoarele secţiuni:

Învăţarea alfabetului tactil al culorilor: O colecţie de materiale informative care acoperă fiecare aspect al alfabetului Scripor, de la concepte de bază până la asocierile fiecărei culori.

Download de resurse educaţionale: Planşe tactile educaţionale care oferă o conexiune directă şi palpabilă cu mediul înconjurător.

Accesibilizarea sporturilor: Informaţii despre standardizarea medaliilor, centurilor în arte marţiale şi drapelurilor pentru a face sportul mai accesibil.

Legislaţie: Secţiunea aceasta aduce în prim-plan informaţii esenţiale despre legislaţia specifică şi rolul alfabetului tactil al culorilor în incluziunea profesională.

Webinarii şi Podcasturi: Resurse video şi audio pentru a ajuta la înţelegerea acestei inovaţii, aplicaţii practice şi testimoniale, împărtăşite chiar de către beneficiarii direcţi ai alfabetului tactil al culorilor.

Întrebări şi Răspunsuri: Un spaţiu dedicat pentru a găsi răspunsuri la 100 de întrebări adresate de persoanele cu deficienţe de vedere.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naştere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecţiona, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociaţia Zi de BINE

Scopul Asociaţiei Zi de Bine este acela de a crea comunităţi, de a sprijini mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociaţia susţine câte un ONG în fiecare lună a anului şi încurajează oamenii să-şi doneze ziua de naştere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcţionare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunţă cauza susţinută şi sunt descrise nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii şi sunt invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveţi un proiect în care credeţi dar pentru care nu aţi găsit încă finanţare, îl puteţi înscrie pe www.zidebine.ro.

viewscnt