Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru încă patru ani a alianţei NeurotechEU, din care face parte şi UMF „Iuliu Haţieganu”

Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru încă patru ani a alianţei NeurotechEU, din care face parte şi UMF „Iuliu Haţieganu”

Alianţa Universităţii Europene a Creierului şi Tehnologiei – NeurotechEU, din care face parte Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, îşi continuă misiunea şi obţine un nou grant pentru următorii patru ani, finanţat de către Comisia Europeană.

Rezultatele selecţiei pentru apelul Erasmus + 2023 adresat Universităţilor Europene, un program care susţine alianţele între instituţiile de învăţământ superior care au potenţialul de a modela viitorul întregului sistem de educaţie european, au fost publicate de către Comisia Europeană.

NeurotechEU, The European University of Brain and Technology, este una dintre cele 30 de alianţe selecţionate de Comisia Europeană şi va beneficia de un grant în valoare de 14,3 milioane de € pentru cea de-a II-a etapă a proiectului.

Pentru următorii patru ani, NeurotechEU va promova dobândirea de noi competenţe, cercetarea şi inovarea în neuroştiinţe, alături de cele opt dimensiuni ale neurotehnologiei şi va transforma conceptul de Educaţie Continuă (Lifelong Learning) într-un pilon fundamental al proiectului, concept prin care va susţine inovaţia în educaţie şi formare profesională, crearea unor noi metode, platforme şi principii pedagogice.

Universităţile Europene sunt alianţe ale instituţiilor de învăţământ superior din întreaga Europă, care cooperează în domeniul educaţiei, cercetării şi inovării în beneficiul studenţilor, al cadrelor didactice şi al societăţii. Un total de 50 de alianţe ale Universităţilor Europene reunesc, în prezent, 430 de instituţii de învăţământ superior din 35 de ţări.

Alianţa NeurotechEU este formată din instituţii prestigioase din Europa: Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (România), Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franţa) şi Universitatea din Rejkyavik (Islanda).

Cea de-a doua fază a alianţei NeurotechEU, constituită în 2020, urmăreşte să dezvolte personalizarea în educaţie, învăţământul hibrid, formarea bazată pe experienţă şi cercetarea în echipă. Axându-se pe experienţa acumulată şi bunele practici dobândite în faza I, pilot, a proiectului, noi programe vor fi dezvoltate pornind de la un nucleu al mobilităţii profesionale şi al schimburilor de experienţă.

”NeurotechEU continuă să facă progrese importante în domeniul educaţiei şi cercetării. Împreună cu partenerii din consorţiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca contribuie cu resursele sale la crearea unui sistem de educaţie european interconectat, promovând valorile comune, comunicarea şi platformele de formare profesională, generând oportunităţi de mobilitate şi schimb de experienţă pentru studenţi, cercetători şi cadre didactice şi stimulând colaborarea în cercetare şi inovare. Împreună, prin efortul permanent al echipei noastre pluridisciplinare, dorim să dezvoltăm un masterat în domeniul Neurotehnologiei, să creăm progres în educaţie şi ştiinţă şi să aducem misiunile proiectului nostru NeurotechEU la îndeplinire”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene, în calitatea sa de director de proiect şi responsabilă de buna desfăşurare a activităţilor întreprinse de UMF „Iuliu Haţieganu” în cadrul consorţiului.

__________________________

Despre NeurotechEU

Misiunea NeurotechEU este de a construi o reţea transeuropeană de excelenţă în cercetare în domeniul neuroştiinţelor şi neurotehnologiei, pentru a creşte competitivitatea educaţiei, cercetării, economiei şi societăţii europene. În calitate de membru fondator al acestei alianţe universitare, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca contribuie la educaţia studenţilor de la toate nivelurile (licenţă, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) şi la formarea noii generaţii de oameni de ştiinţă, cercetători şi absolvenţi transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translaţională şi aplicată.

UMF „Iuliu Haţieganu” este singura universitate de medicină şi farmacie din România inclusă în alianţele Universităţilor Europene, aflându-se printre cele 13 universităţi din România care fac parte din astfel de consorţii şi singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.

În paralel cu dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul neuroştiinţelor şi neurotehnologiei, în cadrul consorţiului NeurotechEU se desfăşoară un program de formare pentru studenţi, promovând în acelaşi timp învăţarea pe tot parcursul vieţii în toate segmentele societăţii. Studenţii vor fi educaţi într-un cadru intersectorial, îşi vor spori creativitatea şi abilităţile de gândire critică, vor fi ajutaţi să devină viitori lideri transformatori ai societăţii, ai industriei şi ai mediului academic.

viewscnt