De Ziua Mondială a Aderenţei la Tratament, cardiologii români fac apel la responsabilitate şi prevenţie

De Ziua Mondială a Aderenţei la Tratament, cardiologii români fac apel la responsabilitate şi prevenţie

De Ziua Mondială a Aderenţei la Tratament, Societatea Română de Cardiologie, împreună cu Fundaţia Română a Inimii, trage un semnal de alarmă: respectarea tratamentului prescris este esenţială pentru prevenirea şi controlul bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România.

"Tratamentul salvează vieţi - dar doar dacă este urmat." Este mesajul central transmis de specialiştii cardiologi, care atrag atenţia asupra faptului că o proporţie importantă de pacienţi renunţă la tratament în primele luni, crescând riscul de complicaţii grave: infarct, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau renală.

Hipertensiunea, "ucigaşul tăcut"

Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc modificabil în bolile cardiovasculare şi, totodată, unul dintre cele mai subestimate. Deşi poate fi uşor diagnosticată şi tratată, în realitate rămâne adesea nediagnosticată, netratată sau insuficient controlată.

Nu degeaba este supranumită "ucigaşul tăcut": mulţi pacienţi nu au simptome, dar suferă în tăcere leziuni grave ale organelor vitale. În lipsa tratamentului susţinut, hipertensiunea poate duce la complicaţii severe şi chiar fatale.

Date care îngrijorează

La nivel global, 1,28 miliarde de persoane cu vârste între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, conform datelor OMS. Până la finalul anului 2025, se estimează că numărul va urca la 1,5 miliarde. Dintre aceştia, aproape jumătate nu ştiu că sunt bolnavi, iar doar 1 din 5 pacienţi are valorile tensionale controlate sub tratament.

Situaţia este alarmantă şi în România:

* Mortalitatea cardiovasculară depăşeşte 50% din totalul deceselor anuale

* Prevalenţa hipertensiunii la bărbaţi depăşeşte 50%, faţă de media europeană de 41%

* Doar 20-40% dintre pacienţii trataţi ating valorile recomandate de tensiune arterială

România rămâne pe "zona roşu închis" a hărţii riscului cardiovascular european.

Aderenţa: cheia prevenirii complicaţiilor

Aderenţa la tratament - adică urmarea corectă a recomandărilor medicului privind medicaţia, stilul de viaţă şi controalele regulate - este vitală pentru prevenirea agravării bolii. Variabilitatea tensiunii arteriale la pacienţii care nu respectă tratamentul favorizează leziuni ireversibile ale organelor ţintă.

Mai mult, în spatele unei afecţiuni aparent "simple", se ascund adesea complicaţii multidisciplinare, care implică neurologia, nefrologia, diabetologia, medicina de familie. Costurile pentru sistemul de sănătate cresc exponenţial în lipsa unei aderenţe susţinute.

Ce pot face medicii. Ce pot face pacienţii.

"Aderenţa la tratament este crucială pentru prevenirea deceselor evitabile", spune Profesorul Ovidiu Chioncel, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. "Medicii cardiologi au o responsabilitate specială pentru managementul pacientului cu hipertensiune arterială, în condiţiile în care multiplele complicaţii determină ca pacientul hipertensiv să aibă nevoie de expertiza mai multor specialităţi medicale, implicit de o coordonare unitară şi continuă a întregii strategii terapeutice. Creşterea aderentei pacienţilor la tratament este una din verigile cheie pentru controlul hipertensiunii arteriale. Variaţiile tensionale, frecvente la pacienţii non-aderenţi la tratament, pot accelera deteriorarea organelor ţintă, ducând la complicaţii cardiovasculare, neurologice şi renale. Aderenţa la tratament este crucială pentru prevenirea deceselor evitabile.

La rândul său, Profesorul Dragoş Vinereanu, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, subliniază importanţa colaborării:
"Eforturile unite ale specialităţilor medicale şi ale asociaţiilor de pacienţi pot face diferenţa în facilitarea atitudinii optime pentru a diagnostica, trata şi a controla hipertensiunea arterială la cât mai mulţi pacienţi din România!"

Împreună, pentru o inimă mai sănătoasă

Specialiştii atrag atenţia că respectarea tratamentului nu este o recomandare, ci o necesitate. Pacienţii sunt încurajaţi să discute deschis cu medicul lor despre orice dificultate în respectarea tratamentului şi să ceară sprijin. Educaţia medicală şi colaborarea dintre pacient şi medic sunt cele mai puternice arme în lupta cu bolile cardiovasculare. Aderenţa este un gest simplu, dar cu impact profund: poate salva vieţi.

Despre Societatea Română de Cardiologie

Societate profesional-ştiinţifică a medicilor cardiologi şi a altor specialişti implicaţi în prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

Despre Fundaţia Română a Inimii

Fondată de SRC, susţine strategia naţională de prevenţie cardiovasculară şi derulează campanii de conştientizare la nivel naţional.

viewscnt