Ghid de însoţire a copilului în experienţe medicale

Ghid de însoţire a copilului în experienţe medicale

Fundaţia Inocenţi - Filiala Bucureşti are bucuria de a anunţa lansareaGhidului de însoţire a copilului în experienţe medicale”.

Specialiştii Inocenţi, psihologi cu vastă experienţă de lucru în mediul spitalicesc pediatric, au creat un ghid care vine în sprijinul copiilor şi al familiei, pentru a parcurge mai uşor intervenţiile medicale şi internarea copilului în spital.

Alina Tomşa-Bogdanffy, psihoterapeut: „Trauma psiho-medicală este în top 3 cele mai frecvente traume la copii şi, în acelaşi timp, cea mai uşor trecută cu vederea şi chiar acceptată social. Există soluţii, există dovezi şi bune practici pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască şi să le aplice când vorbim despre îngrijirea unui copil bolnav, pentru a evita suferinţa suplimentară şi afectarea pe termen lung a dezvoltării şi stării de bine. Sunt emoţionată şi onorată să vin în întâmpinarea voastră cu acest material. Noi, Fundaţia Inocenţi, ne dorim ca, prin această campanie, în primul rând să creştem nivelul de conştientizare a necesităţii de a transforma clinicile şi spitalele de copii în locuri prietenoase şi pline de respect faţă de nevoile individualizate ale copiilor şi familiilor. Conform cercetărilor în domeniu, vindecarea e mai rapidă, intervenţiile medicale necesare devin mai scurte şi mai puţine, iar timpul petrecut în spital scade considerabil atunci când copiii şi familiile sunt considerate parteneri cu drepturi depline în procesul de evaluare şi tratament al copilului”.

Ce vei regăsi în acest ghid?

Informaţii concrete, practice şi bazate pe dovezi, destinate atât părinţilor, cât şi echipei medicale, menite să prevină şi să amelioreze trauma. Materialul este structurat astfel:

  • Principii în însoţirea psiho-emoţională a copilului;
  • Spitalul prin ochii unui copil;
  • Cum te poţi pregăti ca părinte şi de ce este important?
  • Când şi cum le vorbim copiilor despre medic, spital şi proceduri;
  • Copiii şi durerea;
  • Strategii de coping;
  • Importanţa jocului înainte, în timpul şi după spitalizare;
  • Lecturi recomandate.

Cine sunt autorii?

* Alina Tomşa-Bogdanffy: psihoterapeut şi consultant în programele de suport psiho-social „Viaţa Copilului” Inocenţi

* Mirabela Stoinoiu: psihoterapeut în programul „Viaţa Copilului” Inocenţi, precum şi în programul de „Alfabetizare în sănătate mintală pentru adolescenţi”

  • Cristina Balaban: psiholog clinician în programul „Viaţa Copilului” Inocenţi.

Cum pot intra părinţii în posesia ghidului?

Ghidul poate ajunge la cei care doresc să afle mai multe informaţii valoroase despre însoţirea copilului în experienţe medicale în schimbul unei donaţii sugerate de 30 RON. Donaţia va fi efectuată în contul Fundaţiei Inocenţi - Filiala Bucureşti.

Cum ne susţin donaţiile oferite în schimbul ghidului?

Donaţiile strânse în cadrul acestei campanii ne ajută să achiziţionăm păpuşi terapeutice care devin cei mai buni prieteni ai copiilor internaţi, insuflându-le curaj şi răbdare pe tot parcursul spitalizării şi apoi acasă. Ele devin o ancoră a puterii interioare de care cei mici au dat dovadă, traversând internarea la spital!

  • Fundaţia Inocenţi are o experienţă de lucru în mediul spitalicesc de peste 30 de ani. Visul nostru este acela de a crea un mediu cât mai prietenos pentru copii în spitalele din România. Nu putem vindeca boli, însă, intervenţia noastră contribuie substanţial la starea de bine a micilor pacienţi şi a familiilor lor.
  • În prezent, Fundaţia Inocenţi - Filiala Bucureşti derulează programul de suport psiho-social „Viaţa Copilului” la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” Bucureşti şi Clinica de Psihiatrie Pediatrică şi Toxicomanie Cluj-Napoca.
viewscnt