In memoriam prof. univ. dr. Carmen Ginghină

In memoriam prof. univ. dr. Carmen Ginghină
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti prezintă sincere regrete şi transmite condoleanţe familiei doamnei prof. dr. Carmen Ginghină, personalitate exponenţială a cardiologiei şi medicinei româneşti, ce astăzi a plecat în ceruri.
Doamna Profesor Ginghină a fost elevă şi studentă eminentă, absolvind cu onoruri atât liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu (1965), cât şi Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” (1971).
După cei 3 ani de stagiatură, a fost admisă prin concurs (locul I) ca rezident în cardiologie la Spitalul Fundeni, unde şi-a desfăşurat apoi întreaga activitate. A devenit specialist cardiolog în 1979 şi primar cardiolog în 1991, completând pregătirea din ţară cu mai multe stagii de pregătire în Belgia şi în Franţa.
In prima parte a activităţii a fost preocupată de urgenţele cardiovasculare, în special coronariene, fiind un membru de bază şi ulterior şef al Unităţii de Terapie Intensivă Coronariană.
In această perioadă şi-a finalizat doctoratul cu titlul „Valoarea unor procedee medicale în limitarea zonei de infarct”, sub coordonarea Prof. Dr. Costin Carp, împreună cu care a brevetat invenţia unui dispozitiv de stimulare temporară indusă de masajul cardiac.
Ulterior, activitatea cardiologică a Doamnei Profesor Ginghină s-a diversificat, fiind interesată de imagistica cardiovasculară, de cardiologia pediatrică, de hipertensiunea arterială şi de hipertensiunea pulmonară.
A fost şefa Secţiei Cardiologie 3 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” între 1998-2018 şi şefa Clinicii de cardiologie de la IUBCV din 2004 până în 2018.
A devenit conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila” în 1998 şi profesor universitar în 2002.
A fost Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al UMF „Carol Davila” între 2012-2015.
Doamna Profesor Ginghină a fost Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie între 2002-2005 şi Redactor şef al Revistei Române de Cardiologie din 2016 până în prezent.
A avut o activitate didactică remarcabilă, fiind continuatoarea vechii şcoli de cardiologie de la Fundeni, mentor al multor generaţii de studenţi şi rezidenţi, mulţi dintre cardiologii români fiind formaţi de-a lungul anilor sub îndrumarea sa.
A organizat numeroase manifestări ştiinţifice de prestigiu, mai multe ediţii ale Congresului naţional de cardiologie, Congresul mondial de ecocardiografie din 2014, cursuri europene de ecocardiografie, ca şi multe cursuri naţionale desfăşurate în toată ţara.
Doamna Profesor Ginghină a avut o activitate ştiinţifică remarcabilă, fiind autor principal al câtorva tratate foarte apreciate, între care „Micul tratat de cardiologie” şi „Manualul de cardiologie al Societăţii Române de Cardiologie”, precum şi autoare a unui mare număr de articole originale publicate în reviste internaţionale de prestigiu.
Doamna profesor a fost un OM cu totul deosebit, profesionist desăvârşit, dedicată întru totul pacienţilor şi elevilor săi, un adevărat model pentru toţi cei care au avut şansa să lucreze şi să se formeze alături de dânsa.
Clinician de excepţie, format la şcoala marilor clinicieni, impresiona prin inteligenţa deosebită, simţ de observaţie, erudiţie, rigurozitate, devotament şi modestie. In egală măsură, omenia şi empatia pe care le arăta oricui au făcut-o foarte iubită de cei din preajmă, pacienţi, doctori, asistente, infirmiere, colegi, toţi cei cu care intra în contact.
Este o pierdere ireparabilă pentru comunitatea medicală din Bucureşti şi din ţară.
Doamna Profesor Carmen Ginghină va rămâne mereu în memoria noastră.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Biroul Consiliului Municipal al CMMB,
In memoriam de: Prof. Dr. Bogdan A. Popescu
viewscnt