România a înregistrat peste 100.000 cazuri noi de cancer şi 55.000 de decese prin cancer în 2022, conform celor mai recente statistici publicate de Uniunea Europeană.
Povara mare a cancerului în Uniunea Europeană se reflectă în cele 2,7 milioane de cazuri noi şi cele 1,3 milioane de decesele prin cancer înregistrate în anul 2022, valori cu peste 2% mai mari comparativ cu estimatele pentru anul 2020. Conform celor mai recente date ale European Cancer Information System, în România au fost înregistrate peste 100,000 cazuri noi şi 55,000 de decese prin cancer în 2022. Tipurile de cancer cel mai frecvente diagnosticate în rândul româncelor sunt cancerul de sân (12 685 cazuri), colorectal (5 485 cazuri) şi de col uterin (3 368 cazuri). Rata de mortalitate prin cancer de col uterin din România, un cancer de altfel prevenibil prin vaccinare anti-HPV şi screening, continuă să fie cea mai înaltă din UE, de 3 ori peste media Uniunii si de 5-6 ori mai mare decat cea din ţările UE cel mai bine poziţionate la acest capitol, Finlanda şi Malta. În rândul bărbaţilor, cancerul de prostată a devenit cel mai frecvent diagnosticat în 2022 (10 442 cazuri), urmat de cancerul pulmonar (8 499) şi cancerul colorectal (8 056).
“Discrepanţa dintre ratele de mortalitate prin cancer din România şi restul ţărilor Uniunii Europene se menţine, însă sperăm că, prin noile politici de sănătate adoptate de autorităţi şi prin asigurarea unei finanţări pe măsura amplitudinii acestei probleme majore de sănătate publică, se va putea realiza un mai bun control al cancerului în România. Toate iniţiativele FABC au ca scop susţinerea pacienţilor oncologici, creşterea şanselor acestora de supravieţuire. Tocmai pentru aceste deziderat, am decis să ne implicăm în navigarea pacienţilor oncologici. Ne bucurăm că am fost selectaţi de către Societatea Americană de Cancer în proiectul lor global de dezvoltare a capacităţii de navigare a pacienţilor oncologici şi că vom beneficia astfel de know-how-ul acestei organizaţii reputabile. Ne vom concentra pe navigarea pacientelor cu cancerele de sân şi cervical, tipuri de cancer pentru care România are cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa. Aceste doua malignităţi, mai ales cancerul de sân triplu negativ, afectează în principal femeile tinere, până în 50 de ani. De asemenea, ne-am propus să dezvoltăm în continuare şi programul de navigare a pacienţilor cu cancer pulmonar”, afirmă Cezar Irimia, preşedinte FABC.
Societatea Americană de Cancer (ACS) a selectat Federaraţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) şi Asociaţia Câştigă Viaţă ca beneficiari ai proiectului internaţional BEACON, susţinut de compania MSD. Acest proiect multi-anual are ca obiectiv să crească capacitatea de navigare a pacientilor oncologici în diferitele ţări ale lumii, sa faciliteze dezvoltarea şi implementarea unor programe locale de navigare a pacienţilor oncologici. Prin iniţiativa BEACON se oferă organizaţiilor beneficiare ale proiectului un set de instrumente dinamice şi imediat disponibile care pot sa îi ajute să dezvolte şi să ofere programe de navigare adecvate contextului şi resurselor disponibile pe plan local, să îngrijeasca pacienţii oncologici adaptat nevoilor lor reale.
„În contextul creşterii numărului cazurilor de cancer e nevoie de programe, de resurse tehnice şi materiale adecvate pentru a susţine persoanele ce trec printr-un astfel de diagnostic, pentru un acces cât mai rapid şi echitabil la diverse investigaţii şi tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Programele de navigare a pacientului oncologic sunt intervenţii centrate pe pacient, care pot contribui la creşterea suprevieţuirii în cancer. Ne bucurăm să susţinem iniţiativa BEACON lansată de Societatea Americană de Cancer şi sperăm ca instrumentele dezvoltate de cele doua organizaţii din România care s-au afiliat acestui proiect international să optimizeze parcursul pacienţilor din Romania şi să contribuie la consolidarea cadrului de implementare a viitoarelor programe de navigare a pacienţilor oncologici din România astfel încât acestea să devină la fel de performante precum cele din SUA.”, afirmă Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România.
Setul de instrumente al ACS – „Global Oncology Navigation Toolkit”- este disponibil pe o platformă online, unde membrii comunităţii BEACON pot interacţiona virtual cu personalul ACS, consultanţi, voluntari şi alţi practicieni cu experienţă în navigarea pacienţilor oncologici din întreaga lume. ACS facilitează, de asemenea, evenimente virtuale prin care se oferă asistenţă tehnică şi se încurajează învăţarea globală de la egal la egal în domeniul navigării oncologice.
Despre MSD
De peste un secol, MSD descoperă pentru viaţă, dezvoltând medicamente şi vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-şi misiunea de a salva şi îmbunătăţi vieţi. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul faţă de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale prin politici, programe şi parteneriate cuprinzătoare. Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea şi tratarea bolilor care ameninţă oamenii şi animalele - incluzând aici cancerul şi bolile infecţioase, precum HIV şi Ebola, şi tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă.