Kaufland şi ARIG dau startul primei caravane de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă în România

Kaufland şi ARIG dau startul primei caravane de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă în România

Kaufland România şi Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten anunţă demararea Caravanei naţionale de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă. Caravana este o premieră la nivel naţional şi va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin şi informaţii celor care deja se confruntă cu această afecţiune şi va livra un curs autorizat de educaţie medicală continuă pentru profesioniştii medicali.

Caravana ia startul marţi, 16 iulie, în Craiova, va ajunge în 9 oraşe din România şi va oferi testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent.

Testarea oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înţepătură în deget şi nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu ţin o dietă fără gluten.

Caravana se adresează totodată şi celor diagnosticaţi deja cu boală celiacă. Aceştia vor primi sfaturi şi materiale educative din partea reprezentanţilor ARIG şi a medicilor prezenţi.

Statisticile arată că intoleranţa la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase şi uşor de confundat cu cele specifice altor afecţiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absenţa diagnosticului, persoanele dezvoltă afecţiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicaţii grave şi chiar deces.

Estimările ARIG arată că între 250.000 şi un milion de români suferă de boală celiacă şi de alte afecţiuni induse de gluten. Totuşi, sub 5% dintre pacienţii din România sunt diagnosticaţi corect, din cauza simptomelor uşor de confundat cu ale altor afecţiuni.

Caravana face parte din campania „România fără gluten”, prima de acest tip derulată de ARIG şi Kaufland România, care oferă sprijin, resurse de informare şi acţiuni dedicate de-a lungul întregului an.

,,Grija şi investiţiile în asigurarea unei vieţi sănătoase sunt parte din direcţiile noastre strategice de implicare în comunitate. Sunt foarte multe persoane care au nevoie de o dietă specială, fie că este vorba de una fără gluten, fără lactoză, fără carne sau altele. Intoleranţa la gluten şi boala celiacă sunt o problemă din ce în ce mai întâlnită şi vom fi alături de comunitatea persoanelor care se confruntă cu astfel de afecţiuni, pentru care alimentaţia specială este singurul tratament. De-a lungul anului, împreună cu partenerii noştri de la ARIG, le vom oferi cea mai amplă campanie de sprijin, prin crearea de resurse, facilitarea accesului la informaţii de la specialişti în sănătate, soluţii pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, testări şi suport pentru formarea medicilor, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

,,Am conceput România fără gluten deoarece subiectul bolii celiace şi al nevoii alimentaţiei sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creştere, iar nevoile pentru suport şi informare a celor diagnosticaţi sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor şi de aceea oferim o testare gratuită de sânge şi un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a ţării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic şi tratament persoanelor cu boală celiacă, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten.

Caravana pune bazele unei reţele naţionale de medici specializaţi în boală celiacă

În paralel cu sesiunile de testare şi informare, în cadrul caravanei va fi susţinut şi cursul de educaţie medicală continuă „Afecţiuni induse de gluten: prevenţie, diagnostic şi urmărire”, pentru perfecţionarea în diagnosticarea corectă a acestor afecţiuni. Cursul specializat este conceput de reprezentanţii Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Programul complet al caravanei „România fără gluten”

  • Craiova – marţi, 16 iulie 2019, Hotel Prestige Boutique, str Matei Basarab, nr 15, între orele 13:00 – 17:00
  • Iaşi – joi, 18 iulie 2019, Hotel Unirea, Piaţa Unirii, nr.3, orele 13.00-17.00
  • Galaţi – vineri, 19 iulie 2019, Hotel Vega, Bd. Marea Unire, nr.107, orele 13.00-17.00
  • Constanţa – sămbătă, 20 iulie 2019, Hotel Bavaria Blu, Bulevardul Mamaia, orele 13.00-17.00
  • Braşov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr.4 , orele 14.00-18.00
  • Cluj – marţi, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00
  • Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ştrandului, nr.1, orele 14.00-18.00
  • Timişoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluţiei din 1989, nr.21, orele 14.00-18.00
  • Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Şcoala de Înot, nr.1-3, orele 14.00-18.00

Boala celiacă – uşor de confundat cu alte afecţiuni

Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei şi până la vârsta a treia şi este declanşată de gluten (o proteină care se găseşte în grâu, orz şi secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, care nu mai poate digera alimentele şi instalează malabsorbţia.

Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbţie, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.

Afecţiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi uşor confundate cu cele ale altor afecţiuni, necesită monitorizare continuă şi mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuşi, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicaţii grave.

Tratamentul: alimentaţia specială tot restul vieţii

Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentaţia specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieţii.

Informarea corespunzătoare în legătură cu alimentaţia şi stilul de viaţă potrivite, precum şi soluţii pentru managementul dietei şi al relaţiei cu specialiştii medicali sunt esenţiale pentru persoanele cu boală celiacă. În cadrul caravanei, pacienţii vor primi materiale informative, prezentări şi filme din care să poată prelua cât mai multe din informaţiile de care au nevoie.

Pentru că una dintre problemele celor care se confruntă cu boala celiacă este nevoia unei alimentaţii speciale pentru tot restul vieţii, Kaufland România menţine cel mai scăzut preţ de pe piaţă pentru produsele fără gluten marca K-free, gamă disponibilă numai în magazinele Kaufland.

Despre campania ,,România fără gluten”

Caravana naţională „România fără gluten” este organizată de ARIG şi Kaufland România şi are ca scop să informeze pacienţii, să testeze potenţialii noi pacienţi şi să creeze o reţea naţională de medici specialişti care să poată gestiona pacienţii cu boală celiacă. Anterior debutului Caravanei, ARIG şi Kaufland România au derulat primul târg de produse fără gluten din România, Happy Gluten Free, unde s-a înregistrat şi un record mondial omologat de Guiness World Record: prepararea celei mai mari porţii de paste fără gluten din lume, marca K-Free, de către Chef Foa. Totodată, ARIG a introdus în România certificarea internaţională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten - Crossed Grain. Mai multe informaţii: www.arig.ro

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 magazine în 7 ţări şi o reţea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenţa”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.kaufland.ro

Despre ARIG

Asociaţia Română Pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG) este o asociaţie non-profit, apolitică şi independentă, care îşi propune promovarea, sprijinirea şi creşterea calităţii vieţii persoanelor cu intoleranţă la gluten. Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten este asociaţia naţională de pacienţi cu boală celiacă din România acreditată de Asociaţia Societăţilor Europene de Celiachie (AOECS). Eforturile ARIG se concentrează în patru direcţii: Legislativă (prin propunerea Legii Celiacului, aflată momentan în dezbatere la Camera Deputaţilor); Educaţie şi informare (atât pentru medici, cât şi pentru instituţii, şcoli şi grădiniţe, în ceea ce priveşte alimentaţia fără gluten); Susţinerea comunităţii (prin evenimente sociale, materiale informaţionale, cursuri şi workshopuri); Susţinerea mediului de business (prin organizarea Târgului anual de produse fără gluten, dar şi prin Certificarea produselor fără gluten fabricate în România). www.arig.ro

viewscnt