Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Biroul din România a organizat săptămâna trecută o expoziţie fotografică cu titlul "75 de ani de progres în domeniul sănătăţii ".
Prima dintr-o serie de activităţi organizate cu prilejul acestei aniversării, expoziţia a cuprins fotografii din România ce ilustrează momentele cheie din domeniul sănătăţii care au îmbunătăţit calitatea vieţii.
Dr. Caroline Clarinval, Reprezentant OMS şi Şefa Biroului OMS în România, a declarat: „Cea de-a 75-a aniversare a OMS este o oportunitate de a reflecta asupra succeselor din domeniul sănătăţii publice din ultimele şapte decenii, . De asemenea, reprezintă un moment prielnic pentru a motiva luarea de decizii şi acţiunile necesare pentru a face faţă provocărilor din sănătate din ziua de azi - şi de mâine. Viitorul necesită colaborare şi o abordare holistică a tuturor părţilor, iar OMS rămâne dedicată ca partener de încredere pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor din România.”
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" (UMFCD) şi Direcţia de Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe şi cu sprijinul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii şi Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidenţal pentru Sănătate Publică au vorbit despre importanţa realizărilor din domeniul medical şi rolul OMS în consolidarea sănătăţii publice şi în atingerea obiectivelor naţionale şi globale de sănătate.
Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidenţal pentru Sănătate Publică, a transmis: „Preşedintele României a susţinut constant rolul vital al OMS în eforturile globale de protejare şi promovare a sănătăţii. Vă îndemn astăzi să continuăm să susţinem această misiune colectivă şi să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor sănătos şi prosper”.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii este un partener strategic al Ministerului Sănătăţii, fie că vorbim de acordurile bienale de cooperare, care setează periodic priorităţile legate de sănătatea publică sau de sprijinul oferit de organizaţie pentru a răspunde la situaţii deosebite, precum pandemia COVID-19 sau impactul asupra sănătăţii al conflictului din Ucraina. În ultima perioadă, acest parteneriat s-a extins prin colaboarea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a cărui implementare, asistenţa tehnică oferită de OMS este deosebit de importantă.”, a menţionat Ministrul Sănătăţii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
Totodată, domnul ministru a menţionat că activitatea biroului de la Bucureşti al OMS trebuie să aibă în vedere colaborarea prioritară cu Ministerul Sănătăţii din România, conform responsabilităţilor care îi revin.
De la înfiinţarea OMS în 1948, lumea a făcut progrese majore în domeniul sănătăţii publice, salvând milioane de vieţi prin vaccinare, acces sporit la medicamente sigure şi eficiente şi introducerea pe scară largă a măsurilor de igienă şi prin disponibilitatea metodelor sigure de contracepţie. Prin parteneriate globale, care au adus împreună cetăţenii, guvernele şi comunitatea ştiinţifică, au fost găsite soluţii eficiente împotriva bolilor, printre succesele majore numărându-se eradicarea variolei sau reducerea cu 99% a incidenţei poliomielitei.
Cu această ocazie, membri ai comunităţii medicale şi diplomatice s-au alăturat reprezentanţilor autorităţilor naţionale şi ai societăţii civile pentru a face bilanţul progreselor înregistrate în asigurarea sănătăţii şi bunăstării populaţiei.
Note pentru redactori:
- O selecţie de fotografii de la eveniment poate fi accesată aici: https://we.tl/t-5hLVaPrWOd Photo Credit: Mihai Eremia, OMS Romania
- Biroul OMS în România a fost înfiinţat în 1990 la Bucureşti pentru a desfăşura o serie de activităţi în domenii prioritare: consolidarea accesului la medicamente accesibile şi de calitate; asistenţa medicală primară, inclusiv cea comunitară; îngrijirea mamei şi copilului; sănătatea reproducerii şi planificarea familială; sănătatea mintală; prevenirea, supravegherea şi controlul HIV/SIDA, tuberculozei şi hepatitelor.
- Principalul obiectiv al Biroului de ţară este de a sprijini Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României în dezvoltarea politicilor de sănătate, îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi răspunsul la urgenţele multiple.
- Pandemia COVID-19 şi alte situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, crizele umanitare şi climatice care se suprapun, constrângerile economice şi conflictele au făcut ca drumul fiecărei ţări către implementarea conceptului de #SănătatePentruToţi să fie tot mai urgent. OMS şi autorităţile din România colaborează pentru ca toţi oamenii să fie protejaţi de urgenţe si să ducă o viaţă sănătoasă şi împlinită, într-o lume paşnică, prosperă şi durabilă.
- Pentru mai multe informaţii despre activitatea OMS în România, ne puteţi urmări conturile de Facebook, Instagram şi Twitter.