România se află printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de donatori de organe, cu doar 5 donatori la un milion de locuitori. În acest context, patru tineri de 17 ani – Eva Belinski, David Pelinari, Irina Ponta şi Dora Acasandrei – lansează Asociaţia „Prin tine faci bine”, o iniţiativă care îşi propune să schimbe mentalităţi şi să contribuie la salvarea unor vieţi.
Noua asociaţie are misiunea de a promova donarea de organe şi de a contribui la construirea unei culturi a generozităţii şi solidarităţii în România.
În acest moment, 4029 de români sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant. Pentru unii dintre ei, lipsa donatorilor va fi fatală.
„Considerăm că este necesar ca donarea de organe să fie adusă în prim-planul dezbaterilor publice şi să fie tratată ca o prioritate. Pacienţii de pe listele de aşteptare merită ca transplantul de organe să devină o soluţie viabilă, reală. Donarea de organe şi ţesuturi este un act de altruism suprem, un gest care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cei aflaţi pe listele de aşteptare pentru un transplant.” spune Eva Belinski.
Acord informat (opt-in) vs. acord prezumat (opt-out)
În România, o persoană poate deveni donator de organe prin exprimarea unui consimţământ informat, oficializat printr-un acord expres obţinut la notar. Cu toate acestea, chiar şi în prezenţa acestui document, procesul de donare nu este garantat, deoarece decizia finală nu aparţine exclusiv persoanei care şi-a exprimat acordul. Astfel, chiar dacă a fost semnat un consimţământ în mod oficial, prelevarea de organe poate fi împiedicată. Doar 6 ţări au rămas în UE care folosesc acordul informat. Celelalte folosesc acordul prezumat, adică se pleacă de la prezumţia că toţi oamenii vor să îşi doneze organele. Doar cei care nu vor să devină donatori merg la notar şi semnează această declaraţie împotriva donării.
„Pledăm pentru o a doua şansă la viaţă, prin transplant. Educaţia şi informarea populaţiei sunt factori esenţiali în schimbarea mentalităţilor.” spune Irina Ponta.
De ce nu sunt mai mulţi donatori în România?
Cele mai importante piedici în calea unui sistem eficient ţin de:
- lipsa de informare şi educare a populaţiei,
- credinţele religioase, mai ales printre creştin ortodocşi,
- cadrul legislativ greoi. O persoană care vrea să devină donator trebuie să meargă la notar să semneze un document şi apoi să îl trimită la Ministerul Sănătăţii. Autorităţile îşi doresc ca înscrierea în Registrul donatorilor să se poată face online de anul viitor.
Ce îşi propune asociaţia?
- Să organizeze campanii de informare în şcoli, comunităţi, mass-media şi social media, pentru a forma o generaţie deschisă şi empatică;
- Să promoveze voluntariatul şi implicarea activă a tinerilor;
- Să aducă pe agenda publică teme precum necesitatea unei legislaţii clare şi a unui sistem facil pentru a acorda consimţământul de a deveni donator, înţelegerea diferenţei dintre acordul informat şi cel prezumat, înţelegerea noţiunii de moarte cerebrală;
- Să realizeze sondaje de opinie pentru a înţelege percepţia publicului şi pentru a identifica soluţii adaptate realităţilor sociale din România;
- Să promoveze iniţiative legislative;
- Să publice analize comparative între România şi alte ţări UE.
„Prin tine faci bine este dovada că schimbarea poate începe cu iniţiativa unor oameni tineri care refuză să rămână indiferenţi. Este o invitaţie deschisă către societate: să privim cu luciditate realitatea, să învăţăm să avem încredere în medici şi să să înţelegem că un singur donator poate salva până la 8 vieţi.” spune David Pelinari.
Statistici:
- În acest moment, în România, 4029 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru un transplant.
- O singură persoană poate salva până la 8 vieţi şi poate îmbunătăţi prin donarea de piele 100 de vieţi.
- La o populaţie de 19.000.000 locuitori, anual doar aproximativ 85 de persoane se înscriu în Registrul Donatorilor.
- România are numai 5 donatori la un milion de locuitori, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, care au de 4 ori mai mulţi.
- Între 100 şi 200 de pacienţi mor anual în aşteptarea unui transplant.
- Mortalitatea pe lista de aşteptare este de aproximativ 20%.
- În România, 5% dintre pacienţii care mor la Terapie Intensivă pot fi declaraţi în moarte cerebrală, dar acest lucru se întâmplă la doar 0,3%.
„Pledăm pentru o a doua şansă la viaţă, prin transplant. Educaţia şi informarea populaţiei sunt factori esenţiali în schimbarea mentalităţilor. Ne dorim să schimbăm aceste statistici.” spune Dora Acasandrei.
,,Donarea de organe şi transplantul nu sunt doar proceduri medicale. Ele sunt expresia supremă a umanităţii, a generozităţii şi a dorinţei de a oferi o nouă şansă celor aflaţi în suferinţă. Fiecare donator, fiecare familie care ia această decizie, fiecare medic implicat în acest proces devine parte dintr-o misiune nobilă, salvatoare de vieţi. Un donator poate salva 8 vieţi prin donarea de organe şi poate îmbunătăţi calitatea vieţii multor pacienţi prin donarea de cornee şi alte ţesuturi. Ne bazăm pe tineri să ducă mai departe acest mesaj de solidaritate despre importanţa donării de organe şi ţesuturi. Ei sunt viitorul nostru şi cei care pot schimba mentalităţi.” afirmă dr. Guenadiy Vatachki, director executiv Agenţia Natională de Transplant.
Putem transforma tragediile în speranţă
În România, mor zilnic 4-5 persoane în accidente rutiere.
„Raportul dintre numărul de morţi, răniţi grav şi răniţi uşor la numărul de kilometri parcurşi arată că ţările nordice au 22-25 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi, media europeană este de 70 morţi, penultima ţară din clasament, Bulgaria, are 180 morţi, iar România are peste 300 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi. Suntem, din nou, pe ultimul loc în Europa!” spune Titi Aur, expert în siguranţă rutieră şi susţinător al iniţiativei.
În Uniunea Europeană, ţările cu sisteme bine puse la punct au reuşit să transforme tragediile în speranţă. În România, însă, nu există o infrastructură adecvată pentru prelevarea de organe, reglementările nu sunt clare, iar percepţia publică este dominată de frici, incertitudini şi mituri.
Printre susţinători se numără şi Gheorghe Tache, preşedintele de onoare al Asociaţiei Transplantaţilor din România, care sprijină efortul acestor tineri de a aduce în prim-plan nevoia de a salva vieţi prin transplant. „Viaţa este cel mai preţios dar. Prin prevenţie o protejăm, iar prin donare de organe o prelungim. Aceşti tineri nu doar vorbesc despre schimbare, ci o creează. Ei sunt dovada că fiecare dintre noi poate face bine.” spune Gheorghe Tache.