Prima clinică de menopauză din România marchează 3 ani de activitate

Prima clinică de menopauză din România marchează 3 ani de activitate

Clinica de menopauză din cadrul Centrului de Sănătate a Femeii Medicover, fondată în anul 2019 de Dr. Iosif Niculescu, după model american, a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii a peste 600 de paciente. Dintre acestea 75% au avut simptome care necesitau intervenţie sau tratament medical, psihologic sau metabolic. Impactul profesional şi scoaterea menopauzei din sfera tabu la nivelul discursului public sunt, din perspectiva clinicii, cele mai importante aspecte legate de acest subiect, la nivel naţional. 

Femeile aflate la menopauză sunt supuse unor presiuni importante, cu impact în toate aspectele vieţii, de la probleme medicale asociate, la stări psihologice specifice şi până la abandon profesional. Încurajăm prevenţia şi pacientele în gestionarea acestei etape, atât prin consultaţii medicale periodice, cât şi prin informaţii pentru un stil de viaţă sănătos sau despre cele mai recente terapii de age management,” a declarat Dr. Iosif Niculescu, fondatorul primei clinici de menopauză din România.

Pe plan local, cercetările privind impactul menopauzei asupra femeilor în plan profesional şi personal sunt încă la început. Impactul negativ pe care simptomele menopauzei îl au asupra activităţii profesionale constituie principala motivaţie pentru care pacientele se adresează clinicii de menopauză. În ţările dezvoltate, femeile la menopauză reprezintă categoria cu cea mai rapidă creştere la nivelul câmpului muncii - 11% din totalul forţei de muncă în acest moment. La nivel european, 10% dintre femei renunţă la serviciu din cauza simptomelor menopauzei.

Potrivit studiilor realizate la nivel internaţional, trei din cinci (59%) femei, cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani, care se confruntă cu simptomele menopauzei, spun că acest lucru are impact negativ la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de CIPD, organismul profesional pentru resurse umane şi dezvoltarea personalului din Marea Britanie. Printre simptomele enumerate de respondente se numără: tulburările de concentrare (65%), rezistenţă scăzută la stres (58%),  tulburări de dispoziţie (52%). 30% dintre respondentele acestui studiu au afirmat că au fost nevoite să solicite zile libere din cauza severităţii simptomelor.

Bilanţul celor trei ani de activitate 

Clinica de menopauză a pornit la drum cu misiunea de a ajuta pacientele să înţeleagă, să accepte şi, dacă este necesar, să trateze simptomele menopauzei. De asemenea, să prevină şi să depisteze din timp afecţiunile asociate menopauzei, precum osteoporoza, tulburările în sfera cognitivă, hipertensiunea, obezitatea, afecţiunile endocrinologice. A contribuit şi la creşterea gradului de conştientizare asupra nevoii de screening pentru diverse afecţiuni oncologice, şi a furnizat informaţii validate medical despre importanţa adoptării un stil de viaţă sănătos şi despre terapiile de age management de ultimă oră.

După primii trei ani de activitate, mai bine de jumătate din pacientele care au venit la clinica de menopauză în căutarea unei soluţii pentru gestionarea simptomelor au fost diagnosticate cu probleme precum dismicrobism vaginal, atrofie vaginală importantă cu dispareunie (durere la contact sexual), modificări ale citologiei cervicale (PAP). Un procent important de 75% dintre paciente au prezentat simptome care necesitau intervenţie sau tratament: modificări fiziologice, simptome vasomotorii, sindromul urogenital de menopauză.

O altă concluzie importantă este că 10% dintre pacientele clinicii de menopauză au vârsta sub 45 de ani. Printre miturile asociate menopauzei se numără convingerea că menopauza debutează doar după 45 de ani, sau că necesitatea unui control ginecologic scade după ce femeia a intrat în perioada de menopauză. În realitate, după vârsta de 50 de ani sunt extrem de importante screening-urile pentru cancer de sân, uterin, endometru, ovar, cu incidenţă ridicată, odată cu înaintarea în vârstă.

Aproximativ 25% dintre pacientele clinicii prezentau deja patologie medicală asociată cu menopauza: boli cardiace, boli vasculare, afecţiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale - prolaps, tulburări endocrine.

„Femeile care fac tranziţia la menopauză au şi viaţa privată afectată de schimbările fiziologice specifice. Ele trebuie să facă faţă şi modificărilor în structura familiei odată cu plecarea copiilor de acasă, dar şi posibilelor neînţelegeri cu partenerul de viaţă. Cele mai multe dintre acestea se concentrează pe viaţa profesională în încercarea de a evita dificultăţile care apar pe plan personal. Simptomele menopauzei precum transpiraţiile profunde, senzaţia că totul arde, irascibilitatea, emotivitatea crescută sau problemele de concentrare şi insomniile fac totul mai greu de suportat. Pentru femeile aflate în aceste situaţii, este foarte important să se adreseze medicului pentru a găsi soluţia potrivită,a explicat Dr. Iosif Niculescu.

Pe lângă aspectele medicale, modificările la nivelul structurii şi aspectului pielii, dar şi scăderea tonusului muscular genital au un impact negativ asupra calităţii vieţii femeii, cu riscul de a duce la scăderea stimei de sine. Pentru a adresa şi aceste nevoi, clinica de menopauză şi-a extins serviciile cu şedinţe de  consiliere psihologică, boli metabolice şi nutriţie, terapii complementare de rejuvenare vaginală, servicii moderne de uroginecologie, chirurgie plastică şi estetică, dermato-cosmetică.

La începutul acestui an, Medicover a achiziţionat de la Dr. Iosif Niculescu pachetul majoritar al clinicii Mediplus şi a rebranduit-o în Centru de Sănătate a Femei Medicover. Clinica de menopauză funcţionează în cadrul Centrului şi este deservită de o echipă multidisciplinară de specialişti cu experienţă locală şi internaţională.

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de pe piaţa serviciilor de sănătate private, cu o reţea de 41 de clinici în Bucureşti şi în ţară, patru spitale generaliste: în Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Craiova, 28 de cabinete on-site şi peste 250 de unităţi medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale şi deservesc o gamă largă de specialităţi medicale şi chirurgicale.

Medicover România face parte din Medicover, companie internaţională de servicii medicale şi de diagnostic, înfiinţată în 1995. Medicover operează o reţea extinsă de clinici, spitale, facilităţi de îngrijire specializată şi laboratoare. Pieţele principale ale Medicover sunt Polonia şi Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro şi peste 38.000 de angajaţi.

viewscnt