Săptămâna Europeană a Fertilităţii: Mai multe clădiri administrativ-politice şi culturale iluminate pentru a celebra European Fertility Week 2024

Săptămâna Europeană a Fertilităţii: Mai multe clădiri administrativ-politice şi culturale iluminate pentru a celebra European Fertility Week 2024

Săptămâna naţională de conştientizare a infertilităţii: Mai multe clădiri administrativ-politice şi culturale iluminate pentru a celebra European Fertility Week 2024 (Săptămâna Europeană a Fertilităţii) - susţinere pentru cauza luptei cu infertilitatea.

Palatul Victoria va fi iluminat în perioada 4-10 noiembrie, în culorile roz şi bleu. Guvernul României se alătură astfel campaniei naţionale desfăşurată de reprezentanţii societăţii civile pentru conştientizarea problemelor medicale şi sociale determinate de infertilitate, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Campania naţională se derulează sub umbrela celei paneuropene European Fertility Week (Săptămâna Europeană a Fertilităţii) aflată la a IX ediţie.

În România, pentru a veni în sprijinul cuplurilor şi persoanelor care îşi doresc copii dar nu îi pot avea din motive medicale, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a deschis în cursul lunii octombrie procesul de transparenţă decizională pentru Proiectul de Hotărâre prin care va fi continuat Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.

Acesta vizează derularea şi în anul 2025 a Programului FIV, prin care se acordă sprijin financiar pentru procedurile de fertilizare in vitro cuplurilor sau persoanelor care îşi doresc să aibă copii.

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată în culorile roz şi bleu, luni, marţi şi miercuri, între orele 17,00 - 21,00, pentru a marca Săptămâna naţională de conştientizare a fenomenului social şi medical al infertilităţii, anunţă Camera Deputaţilor.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei "S.O.S Infertilitatea" şi este susţinută de Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.

Evenimentul, organizat anual începând din 2012, promovează conştientizarea problemelor legate de fertilitate, sarcină, parenting şi protecţia copilului, iar începând cu 2016 este parte a campaniei paneuropene European Fertility Week, ajunsă la a IX-a ediţie, precizează sursa citată.

15 clădiri administrativ-politice şi culturale iluminate pentru a celebra European Fertility Week 2024 - susţinere pentru cauza luptei cu infertilitatea.

În săptămâna 4-10 noiembrie se celebrează European Fertility Week, iar în România, cu acest prilej, Asociaţia SOS Infertilitatea îşi intensifică acţiunile de informare şi conştientizare privind cauza luptei cu infertilitatea - inclusiv iluminarea arhitecturală a numeroase instituţiii administrative, teatre şi muzee din Bucureşti şi din ţară, în culorile luptei cu infertilitatea şi ampla campanie de comunicare online.

Bucureşti

* Palatul Victoria - sediul Guvernului României

* Palatul Parlamentului - sediul Parlamentului României

* Turnul de Telecomunicaţii Speciale al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS)

* Opera Naţională din Bucureşti

* Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa

* Palatul CEC Bank - Calea Victoriei

* Teatrul Naţional Bucureşti

Braşov

* Sediul Primăriei Braşov

* Literele "BRAŞOV" de pe Tâmpa

Cluj-Napoca

* Facultatea de Medicină "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca

Iaşi

* Sediul Primăriei Iaşi

* Facultatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi

Sibiu

* Sediul Primăriei Sibiu

Timişoara

* Opera Naţională din Timişoara

* Muzeul Naţional de Artă din Timişoara

Mesaje de #educatie_despre_fertilitate pe care Asociaţia SOS Infertilitatea doreşte să le transmită publicului larg cu ocazia European Fertility Week:

* Infertilitatea afectează unul din şase (sau, conform statisticilor mai recente, unul din cinci) cupluri la nivel mondial.

* Fertilitatea feminină descreşte mai devreme decât se crede în mod curent, ovocitele îşi pierd din capacitatea reproductivă îndeosebi după vârsta de 35 de ani a femeii.

* În jumătate dintre cazurile de infertilitate a cuplului, responsabil este factorul masculin.

* Dacă vă doriţi copii, nu amânaţi sarcina.

* Dacă sarcina întârzie să apară, mergeţi la medicul specialist în infertilitate (nu la ginecologul curant).

* În fiecare an, numărul de persoane care ajung la centrele de tratare a infertilităţii creşte cu 8-9%.

* Fertilizarea in vitro este un progres medical excepţional care poate ajuta cuplurile infertile să aibă copii, dar nu este un panaceu. Fertilizarea in vitro nu poate surmonta factorul vârsta feminină.

* Nu, copiii nu se fac după 40 de ani, cum vedem pe coperţile lucioase ale unor reviste. Sau: nu se fac cu uşurinţă. Cel mai adesea, acele mame de 40+ au avut nevoie de donare de ovocite.

* În lume, există peste 12 milioane de persoane concepute prin fertilizare in vitro. În prezent, la fiecare 35 de secunde se naşte un copil conceput prin FIV.

Asociaţia SOS Infertilitatea activează din 2008 şi administrează cea mai activă comunitate de pacienţi din România, cu peste 43.500 de membri, unde #schimbam_mentalitati #schimbam_destine.

viewscnt