Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava demarează proiectul „SPITALUL COMUNITĂŢII TALE”, o iniţiativă menită să aducă spitalul mai aproape de comunitatea în care activează şi să susţină astfel dezvoltarea unei comunităţi cât mai sănătoase.
Proiectul include o serie de evenimente, desfăşurate în perioada 19-20 septembrie 2019: Conferinţa-Dezbatere - Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – Unitate medicală de referinţă în Regiunea Nord-Est, Responsabilitate în COMUNITATE – eveniment educaţional-informativ şi Medical Practice Day – eveniment dedicat echipei medicale a spitalului.
Totodată „SPITALUL COMUNITĂŢII TALE” va deveni „umbrela” sub care vor fi implementate proiectele de investiţii şi dezvoltare viitoare din cadrul unităţii medicale. Toate acestea au ca obiectiv central îmbunătăţirea continuă a calităţii actului medical şi a îngrijirii, per ansamblu, oferite pacienţilor.
Investiţii de peste 70 de milioane de euro în perioada 2009-2019
În ultimii zece ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a beneficiat de transformări majore în urma proiectelor de investiţii care au vizat dezvoltarea infrastructurii, modernizarea secţiilor şi dotarea cu echipamente moderne, dezvoltarea serviciilor prin extinderea cu noi specialităţi medicale, precum şi dezvoltarea resursei umane.
„Investiţiile realizate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava reprezintă un răspuns absolut necesar în faţa provocărilor din medicina de astăzi, pentru a le putea asigura pacienţilor condiţii şi servicii de îngrijire adecvate, la nivelul standardelor din Uniunea Europeană.
Prin proiectul „SPITALUL COMUNITĂŢII TALE” ne propunem să venim mai aproape de comunitatea în care activăm şi să susţinem astfel formarea unei comunităţi cât mai sănătoase. Este un angajament că vom continua investiţiile şi proiectele de dezvoltare pentru a le oferi sucevenilor, dar şi pacienţilor din judeţele limitrofe, servicii medicale la standarde europene, la ei acasă, precum şi pentru a le oferi viitoarelor generaţii de medici, o unitate medicală de care să fie mândri şi în care să-şi poată desfăşura activitatea la un nivel de performantă cât mai calitativ”, a declarat ec. Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
De-a lungul anilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a bifat mai multe premiere în sistemul public de sănătate din România, prin proiectele implementate, printre care:
- Este primul spital din România certificat oficial pentru introducerea unui sistem de management anticorupţie. (2019)
- Este primul spital din România care a introdus un sistem de identificare a pacienţilor internaţi, cu ajutorul brăţărilor electronice. (2017)
Cele mai recente proiecte de investiţii în cadrul unităţii medicale includ:
- Achiziţia de echipamente PET-CT şi SPECT-CT în vederea dezvoltării unui laborator de medicină nucleară extrem de important în gestionarea pacientului oncologic.
- Modernizarea şi extinderea blocului operator, prin construirea unor 4 noi săli de operaţie, pe lângă celelalte 13 existente.
- Reabilitarea şi modernizarea Secţiei Cardiologie.
- Modernizarea Staţiei Centrale de Sterilizare.
Totodată, un alt proiect major, în curs de finalizare, care va fi inaugurat în cadrul iniţiativei „SPITALUL COMUNITĂŢII TALE”, urmăreşte extinderea şi modernizarea Ambulatoriului Integrat al spitalului şi al spitalizării de zi. Proiectul urmează să fie încheiat în luna octombrie 2019.
Valoarea totală a investiţiilor prevăzute în ultimii zece ani se ridică la mai mult de 70 de milioane de euro, dintre care:
PROCENT (aprox) | SURSĂ FINANŢARE |
30% | Surse proprii (fondurile spitalului) |
27% | Consiliul Judeţean Suceava |
23.5% | Fonduri Europene |
17% | Ministerul Sănătăţii |
1.5% | Consiliul Local Suceava |
„Consiliul Judeţean Suceava este un partener de drum şi de dezvoltare pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Prin investiţiile realizate în cadrul spitalului am dorit ca pacienţii din Bucovina să se poată trata corect, civilizat şi la standardele de calitate şi performanţă a ceea ce înseamnă medicina modernă de astăzi. Investiţiile în sănătate trebuie să reprezinte o responsabilitate pentru orice autoritate locală, deoarece ocrotirea sănătăţii populaţiei este un drept garantat de Constituţie.”, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
19 – 20 septembrie, evenimente în cadrul proiectului SPITALUL COMUNITĂŢII TALE
Conferinţa-dezbatere: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – Unitate medicală de referinţă în Regiunea Nord-Est – JOI, 19 septembrie
Evenimentul aduce în prim-plan rolul spitalului la nivel regional, în relaţie cu serviciile oferite în cadrul unităţii medicale şi expertiza pe care o oferă în particular, pe anumite arii de practică.
Responsabilitate în COMUNITATE – Eveniment educaţional-informativ – JOI, 19 septembrie
În cadrul evenimentului va fi organizată o serie de demonstraţii practice şi sesiuni educative-informative dedicate liceenilor suceveni, care includ:
- Demonstraţii practice:
Cum se acordă primul ajutor – important de ştiut!
- Sesiuni educative:
- Importanţa nutriţiei in adolescenţă
- Prevenirea bolilor netransmisibile cu impact major în lumea modernă: diabetul
- Sănătatea Plămânilor – Sănătate Respiratorie – Stop Fumat
- Sesiuni informative:
Cariere pentru VIAŢĂ – medicina, mai mult decât o profesie
- De ce am ales să fiu medic
- De ce am ales să fiu asistent medical
Medical Practice Day – VINERI, 20 septembrie
Evenimentul vizează dezvoltarea profesională a corpului medical al spitalului şi sprijinirea consolidării colaborării interdisciplinare în cadrul unităţii medicale, în vederea îmbunătăţirii continue a calităţii îngrijirii oferite pacienţilor.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava reprezintă cea mai importantă unitate sanitară din judeţul Suceava. Cu 29 de secţii şi compartimente medicale, 13 săli de operaţie, 1.200 de paturi, spitalul deserveşte anual peste 267.000 de pacienţi. Dintre aceştia, majoritatea – 97% sunt din judeţul Suceava, iar restul, pacienţi din Regiunea Nord-Est, dar şi pacienţi din alte zone.