„Transforming Cancer Care Together” - implementarea Planurilor Naţionale de Cancer în Europa, dezbatere internaţională în Parlamentul României

„Transforming Cancer Care Together” -  implementarea Planurilor Naţionale de Cancer în Europa, dezbatere internaţională în Parlamentul României

Reprezentanţi ai Guvernelor şi ai Parlamentelor din statele Uniunii Europene şi din afara acesteia, membri ai Parlamentului European, societăţi medicale, organizaţii de pacienţi, diplomaţi, experţi şi colaboratori din domeniul sănătăţii au participat la evenimentul „Transforming Cancer Care Together”, care a avut loc în cursul zilei de 16 octombrie, la Palatul Parlamentului. 

România a fost prima ţară europeană care a adoptat un Plan Naţional de Combatere a Cancerului, aliniat cu recomandările Planul european de combatere a cancerului şi a arătat că poate gestiona iniţiative complexe de sănătate publică. În acest context, proiectul „Transforming Cancer Care Together” doreşte să aducă îmbunătăţiri traseului pacienţilor cu cancer prin crearea unei platforme paneuropene de colaborare şi sprijin pentru schimbul de cunoştinţe, experienţă şi bune practici.

“Este important să găsim în continuare soluţii pentru depistarea precoce a cancerului, de aceea este necesară instituirea pachetelor anuale de servicii minime obligatorii. Totodată, este important să venim cu propuneri pentru decontarea serviciilor de screening pentru diversele tipuri de cancer, să extindem programele de screening pentru cancerul de sân şi colorectal în toată ţara şi să implementăm campanii de informare, conştientizare, educare asupra factorilor de risc, precum şi proiecte de educaţie pentru sănătate încă din şcoală”, a declarat Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Preşedintele Comisiei pentru sănătate, Senatul României.

Întâlnirea a avut ca scop dezbaterea şi elaborarea de recomandări bazate pe dovezi pentru a optimiza politicile şi strategiile necesare implementării Planurilor Naţionale de Cancer din ţările europene.

Astfel, prin împărtăşirea celor mai eficiente abordări în managementul pacienţilor oncologici din România şi alte ţări din Europa, se vor putea dezvolta în mod colectiv recomandări bazate pe dovezi pentru optimizarea strategiilor care trebuie luate în considerare pentru Planurile Naţionale de Cancer, cu accent pe prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor cu cancer şi acţiuni relevante pentru supravieţuitorii cancerului.

“Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului este un instrument ambiţios, care promovează o abordare integrată a îngrijirilor oncologice, aliniat cu direcţiile strategice europene. Preşedintele României şi Administraţia Prezidenţială au susţinut necesitatea stringentă a unui plan dedicat şi au sprijinit procesul de elaborare, însă atrag atenţia că succesul nu se obţine doar prin simpla adoptare a acestuia, ci este un proces de durată. Trebuie să ne concentrăm pe investiţii în educaţia pentru sănătate, pe informarea corectă a populaţiei şi pe schimbarea mentalităţilor în ceea ce priveşte responsabilitatea pentru un stil de viaţă sănătos. Este esenţial să promovăm o cultură a prevenţiei şi să încurajăm cetăţenii să adopte obiceiuri sănătoase încă de la cele mai fragede vârste.

De asemenea, este crucial să accelerăm implementarea programelor de screening şi să creştem accesul la tratamente inovatoare, asigurând o îngrijire completă, de la diagnostic până la tratament. Schimbul de bune practici între ţările europene poate oferi soluţii implementabile la nivel naţional, care vor aduce beneficii atât pacienţilor, cât şi sistemelor de sănătate”, a declarat Prof. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială

"Prevenţia reprezintă cheia pentru lupta cu această maladie perfidă şi grea, care este în creştere. În România, cele mai multe cazuri sunt încă descoperite în stadii tardive. De aceea, cred că ar trebui să acţionăm într-un efort comun pentru dezvoltarea şi intensificarea acţiunilor de prevenţie şi a programelor de depistare precoce a acestei maladii. Insist pentru dezvoltarea prevenţiei şi pentru ca programele de screening existente şi care vizează prioritar persoanele vulnerabile, să fie dezvoltate, extinse şi să ajungă mai uşor la oameni. Adevărata provocare este, însă, să îi facem pe aceştia să le acceseze permanent. Oncologia este un domeniu în care pacientul nu are timp să aştepte. De asemenea, este o boală care nu implică numai asistenţă medicală. Pacientul oncologic are nevoie de susţinere socială şi economică pentru a lupta medical", a adăugat Prof. Univ. Dr. Carmen Orban, Consilier Cancelaria Primului Ministru. 

În cadrul acestui proiect, Asociaţia Credu a realizat o analiză bazată pe un chestionar adresat invitaţilor din mai multe ţări europene prezenţi la eveniment, având ca scop identificarea provocărilor şi oportunităţilor în implementarea Planurilor Naţionale de Cancer conform Planului European de Cancer.

”Rezultatele au evidenţiat provocări semnificative, precum lipsa planurilor naţionale structurate şi a statisticilor precise. Aceste absenţe limitează capacitatea de a evalua progresul în controlul cancerului şi de a implementa programe eficiente de screening. Ţări precum România, cu infrastructuri de sănătate mai avansate, îşi concentrează eforturile pe îmbunătăţirea accesului la tratamente inovatoare şi reducerea întârzierilor în diagnosticare. Cele mai mari oportunităţi pentru îmbunătăţirea îngrijirii cancerului includ crearea unei strategii naţionale de monitorizare a statisticilor, îmbunătăţirea accesului la tratamente şi consolidarea reţelelor de suport psihologic. Introducerea unor "navigatori de pacienţi" care să ghideze pacienţii prin sistemul de sănătate este, de asemenea, esenţială pentru asigurarea unor diagnostice şi tratamente în timp util”, a adăugat Oana Voicu, Preşedintele Asociaţiei CREDU.

”În urmă cu 5 ani, Parlamentul European a stabilit ca prioritate lupta împotriva cancerului, alocând resurse pentru cercetare şi inovaţie şi sprijinirea pacienţilor oncologici. În urma elaborării acestui plan, au luat naştere strategii naţionale pentru accesul la screening şi diagnosticare precoce printr-un sistem european de informaţii şi am sprijinit formarea personalului medical şi cooperarea între statele membre. Cu un buget de 4 miliarde de euro, Planul European de Combatere a Cancerului vizează prevenirea, tratamentul şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, reformând abordarea oncologică la nivel european pentru un viitor mai bun. Sănătatea rămâne astfel o prioritate a Parlamentului European şi pentru viitorul buget multinaţional al Uniunii Europene”, a completat Siegfried Mureşan, membru al parlamentului European.

Reprezentanţii guvernelor, parlamentelor naţionale, instituţiilor europene, organizaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi experţi în domeniul sănătăţii, prezenţi la evenimentul ”Transforming Cancer Care Together” au semnat împreună o declaraţie în cinci puncte prin care îşi exprimă dorinţa de a colabora cu instituţiile naţionale şi europene, comunităţile de pacienţi, furnizorii de asistenţă medicală şi factorii de decizie politică pentru a crea un viitor în care cancerul să fie detectat mai devreme, tratat mai eficient şi în care fiecare pacient să aibă oportunitatea pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

“Întâlnirea a fost remarcabilă, prezentând noi provocări şi schimbări semnificative în abordarea bolilor oncologice. Suntem optimişti că avand un plan naţional de cancer va oferi o abordare mai coerentă şi mai transparentă. Stabilirea unei căi clare pentru accesul pacienţilor la servicii de prevenire, diagnosticare, tratament şi monitorizare le va îmbunătăţi fără îndoială calitatea vieţii şi speranţa de viaţă. Acesta reprezintă cel mai important rezultat al eforturilor de colaborare dintre profesionişti, factori de decizie şi organizaţiile de pacienţi”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

"Îmbunătăţirea colaborării europene în lupta împotriva cancerului este esenţială pentru a aborda provocările comune şi a optimiza resursele şi cunoştinţele disponibile. Transforming Cancer Care Together oferă o platformă intersectorială pentru a sprijini luarea deciziilor politice. Perspectivele diverse ale participanţilor ne permit să privim în mod holistic asupra nevoilor pacienţilor şi ecosistemului necesar pentru a oferi soluţii de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere al costurilor. În mod proactiv, invităm ţările care nu sunt încă membre ale Uniunii Europene să participe activ la acest demers, deoarece accesul la asistenţă medicală este un drept universal al omului în şi în afara UE. Împreună putem învinge cancerul", a adăugat Frank Loeffler, Director General Roche România.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia CREDU, organizaţie neguvernamentală dedicată educaţiei pentru sănătate şi politicilor naţionale de sănătate, sub egida Administraţiei Prezidenţiale a României şi a Cancelariei Prim-Ministrului, sub auspiciile Comisiei pentru sănătate din cadrul Senatului României şi Ministerului Sănătăţii, în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi cu sprijinul Roche România.

Mai multe detalii despre această iniţiativă se găsesc pe www.transformingcancercare.org

Transforming Cancer Care Together in Europe - Declaraţie Bucureşti

Noi, reprezentanţii guvernelor, parlamentelor naţionale, instituţiilor europene, organizaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi experţi în domeniul sănătăţii, reuniţi la Bucureşti pe 16 octombrie 2024, pentru evenimentul Transforming Cancer Care Together, recunoaştem provocările critice cu care se confruntă Europa în combaterea cancerului. Această declaraţie marchează primul pas dintr-o iniţiativă de colaborare care va fi replicată în toată Europa şi nu numai, reafirmând angajamentul nostru pentru promovarea îngrijirii cancerului atât la nivel naţional, cât şi european.

Preambul

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces şi suferinţă în Europa, afectând milioane de persoane şi punând o presiune imensă asupra sistemelor de sănătate. Disparităţile persistente în accesul la servicii de prevenţie, depistare precoce şi tratament, precum şi inegalităţile în îngrijirea pacienţilor necesită acţiuni urgente şi coordonate. Recunoaştem că numai prin colaborare şi eforturi comune putem obţine progrese semnificative şi de durată în reducerea impactului cancerului.

Domenii cheie de acţiune pentru colaborare

În spiritul cooperării şi recunoscând nevoile urgente ale pacienţilor cu cancer şi ale sistemelor de sănătate din Europa, intenţionăm să ne concentrăm asupra următoarelor acţiuni de colaborare:

1. Promovarea detectării precoce şi screening-ului
Detectarea precoce este esenţială pentru îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire în cancer şi reducerea poverii generale asupra sistemelor de sănătate. Ne propunem să consolidăm programele naţionale de screening prin extinderea acoperirii, creşterea accesibilităţii pentru populaţiile defavorizate şi asigurarea implementării cuprinzătoare pentru toate tipurile majore de cancer. O abordare armonizată a screening-ului în întreaga Europă va permite un diagnostic mai rapid, rezultate mai bune ale tratamentului şi o gestionare mai eficientă a resurselor de asistenţă medicală.

2. Creşterea educaţiei şi a conştientizării publicului
Prevenţia este cel mai puternic instrument de reducere a incidenţei cancerului. Recunoaştem necesitatea de a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului, metodele de prevenire şi importanţa depistarii precoce. Vom lucra împreună la campanii educaţionale şi iniţiative de sănătate publică la nivel european pentru a promova un stil de viaţă sănătos, comportamente preventive şi rolul critic al screening-urilor regulate în reducerea incidenţei şi a
mortalităţii cancerului.

3. Îmbunătăţirea traseului pacientului oncologic
O abordare centrată pe pacient a îngrijirii cancerului este crucială pentru îmbunătăţirea rezultatelor şi a calităţii vieţii. Ne propunem să optimizăm întregul traseu al pacientului cu cancer, de la diagnostic până la tratament şi supravieţuire. Aceasta include asigurarea accesului în timp util la serviciile de diagnosticare, îmbunătăţirea coordonării între furnizorii de îngrijire şi asigurarea faptului că toţi pacienţii beneficiază de cele mai recente inovaţii în tratamentul cancerului şi sistemele de sprijin. Scopul nostru este să uşurăm povara fizică, emoţională şi financiară cu care se confruntă pacienţii cu
cancer pe parcursul îngrijirii lor.

4. Reducerea inegalităţilor în accesul la îngrijirea cancerului
La nivelul Europei ne confruntăm cu diferenţe semnificative în îngrijirea cancerului, unde statutul socioeconomic, locaţia geografică şi alţi factori influenţează accesul la prevenţie, diagnostic şi tratament. Vom lucra împreună pentru a elimina aceste inegalităţi, asigurându-ne că toţi indivizii primesc acces egal la îngrijiri de înaltă calitate pentru cancer, indiferent de statutul lor. Prin împărtăşirea celor mai bune practici şi armonizarea politicilor, putem construi un sistem de sănătate
echitabil pentru toţi.

5. Recunoaşterea impactului economic al cancerului
În Europa, numărul cazurilor de cancer şi al deceselor asociate continuă să crească, cuplate cu pierderi de productivitate şi alte efecte economice negative. Costul îmbunătăţirii îngrijirii cancerului este semnificativ mai mic decât pierderile din PIB datorate cancerului netratat sau tratat inadecvat. Vom lucra cu factorii de decizie şi experţi din fiecare ţară europeană pentru a sublinia că investiţia în îngrijirea cancerului nu este doar o necesitate în domeniul sănătăţii, ci şi o investiţie strategică atât în economiile locale, cât şi în cele europene. O asistenţă medicală mai bună va ajuta mai mulţi cetăţeni
să rămână sănătoşi şi să fie membri activi ai societăţii.

Declaraţia Transforming Cancer Care Bucharest reprezintă un efort colectiv de transformare a îngrijirii cancerului în toată Europa, iniţiat la evenimentul Transforming Cancer Care Together. Acest prim pas serveşte drept fundaţie pentru colaborarea continuă, permiţând dezvoltarea şi replicarea unor iniţiative similare în alte ţări.

Concentrându-ne pe depistarea timpurie, educaţie, îngrijire centrată pe pacient şi reducerea inegalităţilor, suntem uniţi în scopul nostru de a reduce povara cancerului în toată Europa. Prin eforturile noastre comune, ne propunem să îmbunătăţim calitatea vieţii tuturor pacienţilor cu cancer şi să ne asigurăm că aceştia au acces la cea mai bună îngrijire posibilă.

Noi, subsemnatii, ne exprimăm dorinţa de a continua să lucrăm cu instituţiile naţionale şi europene, comunităţile de pacienţi, furnizorii de asistenţă medicală şi factorii de decizie politică pentru a crea un viitor în care cancerul să fie detectat mai devreme, tratat mai eficient şi în care fiecare pacient să aibă oportunitatea pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

Semnează,

viewscnt