Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, prin Programul de Master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (NSA), a organizat joi, 2 martie, a doua ediţie a NutriSciLabs, un eveniment inedit care promovează nutriţia construită pe baze ştiinţifice, cu profesionişti de sănătate.
În cadrul evenimentului, profesori universitari, cercetători şi profesionişti recunoscuţi la nivel internaţional din domeniul gastrotehniei au dezbătut beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate consumului de cafea, ceai şi ciocolată, în prezenţa a peste 80 de participanţi, studenţi şi masteranzi ai UMF Carol Davila.
Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu, Decan al Facultăţii de Farmacie, Şef al Programului de Master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (NSA), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti: „Suntem într-o perioadă în care ne punem multe întrebări legate de o preocupare firească şi anume cum preparăm ceea ce mâncăm, cum combinăm, care este rezultatul. Cum ar putea fi altfel când 58% dintre români sunt supraponderali, potrivit unui raport OMS din 2022, ceea ce face ca educaţia în nutriţie să devină vitală pentru sănătatea publică. Programul de masterat dedicat Nutriţiei şi Siguranţei Alimentare este iniţiat de UMF Carol Davila din Bucureşti de foarte mulţi ani şi este dovada bunei colaborări între profesioniştii din domeniul sănătăţii şi specialiştii care prin experienţa lor directă vin cu informaţii specifice domeniului în care excelează. Este împletirea pe care un sistem de învăţământ trebuie să o aibă în vedere, pentru ca absolvenţii să aibă la îndemână toate instrumentele necesare unui bun profesionist.
Nu în ultimul rând avem în vedere necesitatea implicării mediului universitar atât în dezbaterea publică privind alimentaţia corectă, dar şi în crearea bazei ştiinţifice a alimentaţiei noastre de fiecare zi.”
Conf. Univ. Dr. Anca Pop, Cofondator coordonator NutriSciLabs-Bune practici în nutritie şi NutriTerra, Coordonator program practic Nutriţia omului sănătos - în cadrul NSA şi Laboratorului de Cercetare NTSA: “În premieră în România, seria de workshopuri “Bune practici în nutriţie – NutriSciLabs” îşi propune să reunească specialişti în nutriţie din spaţiul academic din cadrul UMF Carol Davila şi nu numai, cu experţi în domeniul preparării sănătoase a alimentelor.
Se produce o armonizare a activităţilor de preparare corectă a alimentelor, acordate cu cele mai noi date ştiinţifice şi inserate în practica curentă atât a viitorilor specialişti de sănătate aflaţi în formare în cadrul Universităţii noastre cât şi a viitorilor gastrotehnişti, aflaţi în trainingul experţilor.
Mai simplu spus, specialişti de sănătate, nutriţionişti, specialişti în domeniul preparării alimentelor, vorbim aceeaşi limbă, şi o vorbim corect.
În perspectivă, în această formulă vom aborda în continuare grupe alimentare (sănătoase) şi/sau tehnici aparte de preparare (corectă), împreună cu specialişti de sănătate, experţi din zona culinară şi parteneri ce aduc în vizor tehnologii de preparare de ultima oră, pentru o sănătate avansată a populaţiei noastre active şi dinamice.”
Beneficiile şi riscurile asociate consumului de cafea
Beneficiile şi riscurile asociate consumului de cafea au fost dezbătute de cadrele universitare UMF Carol Davila, alături de Adrian Cărădeanu, vice-campion european Barista/mixology.
Astfel, printre cele mai importante beneficii generate de consumul de cafea, se numără:
- Îmbunătăţirea funcţiei cognitive
- Reducerea riscului de depresie
- Reducerea oboselii
- Îmbunătăţirea performanţelor fizice
- Reducerea inflamaţiei şi a funcţiilor vasculare
- Reducerea riscului de diabet tip 2 - îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi a metabolismului glucidic)
- Reducerea riscului de hepatopatii (ciroză, k hepatic)
- Scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer (colorectal, hepatic)
Pe de altă parte, consumul excesiv de cafea vine la pachet cu o serie de riscuri, precum:
- Insomnie
- Anxietate şi agitaţie, tremor
- Adicţie şi dependenţă; sindrom de sevraj: iritabilitate, cefalee, fatigabilitate la sevraj brusc
- Deshidratare
- Tulburări digestive: reflux gastroesofagian, arsuri epigastrice, ulcer gastric
- Tahicardie, spasm coronarian
- Interferenţa cu absorbţia de nutrienţi precum calciul (Ca) şi fierul (Fe)
Beneficiile şi riscurile asociate consumului de ceai
În cadrul celui de-al doilea panel al evenimentului, Prof. univ. dr. Denisa Udeanu, Prodecan cu Cercetarea, Coordonator al Laboratorului de cercetare în Nutriţie Ţintită şi Suplimente alimentare (NTSA), alături de Alina Pescaru, specialist Matcha şi co-fondator Matcha Bar Bucharest, au dezbătut principalele beneficii şi riscuri asociate consumului de ceai.
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai se numără:
- Efect antioxidant
- Managementul greutăţii
- Antiobezitate
- Antidiabetic
- Neuroprotector
- Protecţie împotriva unor cancere
- Sănătatea tubului digestiv
- Sănătate dentară prin aport de fluor
Cu toate acestea, consumul excesiv de ceai poate cauza o serie de probleme, precum:
- Probleme prin aport de cofeină constituţională
- Alergii
- Metale grele
- Aport exagerat de fluor
- Interacţiuni cu anumite medicamente
Beneficiile şi riscurile asociate consumului de ciocolată
Invitatul special al celui de-al treilea panel al zilei a fost Flavian Andrei Dobre, Master Pastry Chef, clasat în Top 30 cei mai buni cofetari ai planetei în 2015 şi desemnat Campion European în 2023. Alături de specialiştii UMF Carol Davila, Prof. univ. dr. Andreea Arsene, Conf. Univ. dr. Magdalena Mititelu, acesta a dezbătut beneficiile şi riscurile asociate consumului de ciocolată.
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ciocolată se numără:
- Stare de bine
- Aport de energie
- Aport de antioxidanţi, antiinflamator
- Îmbunătăţirea funcţiei creierului:
- Risc redus de diabet zaharat prin îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină
Pe de altă parte, consumul excesiv de ciocolată este asociat cu o serie de riscuri, precum:
- Suprapondere şi obezitate
- Consum de aditivi şi alergeni din anumite reţete de ciocolată
- Consumul de ciocolată cu contaminanţi metale grele
Ediţia a doua a evenimentului NutriSciLabs a fost organizată de UMF Carol Davila, Programul de Master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (NSA), Laboratorul de cercetare în Nutriţie Ţintită şi Suplimente Alimentare (NTSA).