Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar. Detecţia precoce şi intervenţia rapidă în cancerul bronhopulmonar salvează vieţi!

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar. Detecţia precoce şi intervenţia rapidă în cancerul bronhopulmonar salvează vieţi!

În fiecare an de 1 august marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar sub forma unui apel public din partea comunităţii de pacienţi şi a celei medicale de conştientizare a impactului negativ major al acestei boli grave asupra vieţii indivizilor şi a întregii societăţi.

În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage încă o dată atenţia asupra nevoii urgente de a prioritiza screeningul şi detecţia precoce cancerului bronhopulmonar în România prin iniţierea de programe şi politici publice menite să accelereze accesul la diagnostic şi intervenţii medicale în stadii timpurii, contribuind direct la salvarea de vieţi.

De ce este nevoie de o intervenţie urgentă în cancerul bronhopulomnar?[1]

Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer, fiind estimat ca la nivel global numărul de cazuri decese asociate acestui tip de cancer va creşte la 2.38 milioane până în 2030 (la nivelul anului 2020 numărul de decese este de 1.8 milioane). Astfel, fără acţiuni concrete, coordonate din partea tuturor actorilor relevanţi din sistemul de sănătate, decesele cauzate de cancerul bronhopulmonar vor creşte cu aproximativ 30% în doar 10 ani (2020-2030), respectiv ne vom confrunta cu peste 550.000 de noi decese cauzate de această boală, în fiecare an.

România are nevoie de programe de screening şi detecţie precoce în cancerul bronhopulmonar: acum este momentul să acţionăm!

Prevenţia şi supravieţuirea în cancerul bronhopulmonar sunt două obiective care pot fi atinse, cu o singură condiţie: ca acesta să fie detectat în faze timpurii ale bolii, permiţând  implementarea de scheme terpeutice optime, cu beneficii dovedite pentru creşterea supravieţurii şi creşterea calităţii vieţii. Schimbarea pe care detecţia în stadii timpurii a bolii reuşeşte să o genereze este una de-a dreptul uimitoare: rata de supravieţuire la 5 ani în cazul persoanelor care îşi detectează cancerul bronhopulminar în stadii timpurii este de 68% până la 92%; prin contrast, cancerul pulomnar detectat în stadii avansate are o rată de supravieţuire la 5 ani de mai puţin de 10%[2].

“În cancerul de plămâni bătălia pacienţilor se dă inca în zile de viaţă pe care le câştigă, nu în luni, şi cu atât mai puţin în ani. În ultimul deceniu ştiinţa a avansat foarte mult, avem tratamente şi tehnologii medicale de ultimă generaţie care pot schimba soarta unui pacient, dându-I acestuia ani de viaţă. Însă pentru ca pacientul cu cancer pulomnar să poată beneficia de aceste soluţii salvatoare are de parcus o etapă esenţială: detecţia preoce. A venit momentul schimbării acestei realităţi sumbre”, afirmă Cezar Irimia, Preşedinte FABC.

Supravieţuirea în cancerul pulomnar poate fi o realitate prin implementarea de programe de screening şi diagnostic precoce

Cred cu tărie că prin implemetarea unor programe de screening si diagnostic precoce in cancerul pulomonar putem rezolva problemele pacienţilor. În România acest tip de cancer face în continuare victime majore: 83% din cei diagnosticaţi pierd lupta cu această formă de cancer. Adoptarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului a aprins o luminiţă la capătul tunelului. Acum a venit momentul ca împreună să implementăm prin acţiuni concrete schimbarea propusă prin Planul Naţional de Combatere a Cancerului şi să facem o realitate din programele de screening şi detecţie precoce propuse în cadrul acestuia, pentru ca pacienţii cu cancer pulmonar să aibă cu adevărat o şansă la viaţă”, susţine în continuare Cezar Irimia.

În vederea îndeplinirii acestui deziderat avem în vedere1,[3]:

  1. Crearea unui Program pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar prin LDCT (low-dose computer tomograf), prioritizând  populaţiile la risc de a dezvolta cancer pulmonar,
  2. Realizarea investigaţiilor imagistice pentru stadializare înainte de luarea deciziei terapeutice (facilitarea/ generalizarea accesului la examenul CT/RMN, PET/CT, desfiinţarea Comisiei de aprobare a examinărilor PET-CT, aceasta fiind anacronică în contextul actual)
  3. Implementarea unui algoritm de observaţie şi monitorizare pentru pacienţii identificaţi cu noduli pulmonari incidenţi în cadrul unor investigaţii imagistice uzuale realizate în contextul altor afecţiuni medicale.

Prin punerea în aplicare a acestor măsuri, noi, reprezentanţii pacienţilor oncologici, considerăm că putem transforma viaţa persoanelor care trăiesc cu cancer bronhopulmonar din România. A venit momentul să acţionăm azi, pentru un viitor mai bun pentru aceşti pacienţi şi familiile lor!

[1] World Economic Forum.2022. White Paper “Urgent, Coordinated Global Action on Lung Cancer

[2] Goldstraw, P, et al., “The IASLC lung cancer staging project: proposals for revision of the TNM stage groupings in the forthcoming (eighth) edition of the TNM classification for lung cancer”, Journal of Thoracic Oncology, 11(1), 2015, pp.39–51, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26762738/.

[3] Propunere legislativă pentru aprobarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului: https://www.senat.ro/legis/PDF/2022/22L471FG.PDF

viewscnt