Adele Chirică despre scandalul de la Spitalul Grigore Alexandrescu: ,,Nu a fost un caz izolat. Am tone de mărturii”

Adele Chirică despre scandalul de la Spitalul Grigore Alexandrescu: ,,Nu a fost un caz izolat. Am tone de mărturii”

Asociaţia pentru Dravet şi alte alte epilepsii rare intenţionează să dea în judecată Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu" pentru că mamei unui copil cu sindromul Dravet nu i s-a permis să stea permanent cu copilul la Terapie Intensivă. Adele Chirică, preşedintele Asociaţiei, susţine că sunt sute de mame care au mărturisit că au păţit la fel. Ministerul Sănătăţii va trimite Corpul de Control la spital pentru a investiga situaţia.

Incidentul s-a întâmplat ieri când un băieţel în vârstă de şapte ani cu această formă rară de epilepsie a făcut convulsii şi a ajuns la spital. Mama băiatului, Ancuţa Răducanu, susţine că a fost ţinută la uşă, timp în care copilul ei a plâns ore în şir până a făcut convulsie. Ea a fost informată de către personalul medical că regula internă a spitalului interzice ca aparţinătorul să stea cu copilul în Terapie Intensivă.

În mod particular, în cazul copiilor cu sindromul Dravet orice stres, excitare nervoasă le poate provoca crize epileptice, ajungând până la comă.

,,Asociaţia pentru Dravet şi alte alte epilepsii rare îşi rezervă dreptul de-a apela la instanţă pentru că nu a fost un caz izolat, au fost mai mulţi copii în aceeaşi situaţie din acel spital. Toţii copiii din asociaţia noastră care au ajuns la Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu" au păţit-o, au avut parte de acest tratament”, a declarat Adele Chirică, pentru 360medical.ro.

 ,,Copiii internaţi în spitale au nevoie de părinţii lor”

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice prevede la Art. 5 că ,, în cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

De altfel, chiar Ministerul Sănătăţii atrăgea atenţia în urmă cu 4 ani că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept şi nu un privilegiu, ,,Copiii internaţi în spitale au nevoie de părinţii lor”, susţinea MS într-un comunicat de presă, în care arăta că încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepseşte conform legii. Acum Ministerul îşi trimite Corpul de Control să verifice situaţia iscată în unitatea sanitară.

Spitalul Grigore Alexandrescu : prezenţa unui aparţinător presupune măsuri organizatorice suplimentare

Unitatea sanitară acuzată susţine că în conformitate cu ordinul 1284/2012 al Ministerului Sănătăţii permite internarea împreună cu unul dintre părinţi în reanimare ( secţia ATI) a copiilor dacă se solicită acest lucru.

,,În secţia ATI sunt internate cele mai grave patologii ale spitalului, de la pacienţi operaţi, intubati şi ventilaţi mecanic până la mari arşi. Se fac eforturi pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor părinţilor de a fi alături de copiii lor, dar spaţiul de care dispune reanimarea nu permite o aglomerare cu aparţinători ce ar pune în pericol viaţa micilor pacienţi. Prezenta unui aparţinător presupune măsuri organizatorice suplimentare care pot implica mai multe secţii. Aceste măsuri se iau de fiecare dată ce ni se solicită acest lucru”, se arată într-un comunicat de presă al unităţii sanitare.

Adele Chirică a replicat că ,, este problema spitalului să se organizeze, dacă nu are spaţii. Problema mea ca părinte e să fiu la căpătâiul copilului şi nu să-mi îngrădească mie drepturile. Dacă tu spital încalci drepturile legale, plăteşti. Nu a fost un caz izolat, asta este practica la Grigore Alexandrescu. Este singurul spital care are această practică”.

În ceea ce priveşte cazul mămicii care a stat la uşă, spitalul precizează că a mama a stat în reanimare cu copilul imediat după internare în intervalul orar 4.45 - 6.00, iar după ce copilul a adormit mama a părăsit sectia ATI. La întoarcere s-a temporizat accesul mamei până la finalizarea tratamentului şi a consulturilor interdisciplinare, copilul urmând să fie trasferat în scurt timp pe secţia de neurologice, unde a rămas internat cu mama.

În schimb, Ancuţa Răducanu a precizat că a fost lăsată la copilul ei doar 15 minute cât să-l schimbe. ,,Nu am putut să stau înăuntru aşa că nu ştiu ce s-a întâmplat cu copilul, mi s-a spus că a făcut o criza, că a fost sedat, am stat la uşă”, a declarat mama copilului cu Dravet.

Părinţii, îndemnaţi să-şi depună mărturiile la dosar

Adele Chirică, preşedinta Asociaţiei, este hotârâtă să dea  spitalul în judecată şi în acest scop îi îndeamnă pe părinţii care au avut experienţe similare să depună la dosar mărturiile.

,,Sunt zeci de cazuri păţite în Terapia intensivă de la Grigore Alexandrescu. Nu a fost acesta un caz izolat şi vor ieşi să vorbească toţi părinţii, inclusiv mame ale căror copii au murit în acea secţie si nu au fost lăsate lângă copil în ultimele clipe de viaţă. Am tone de mărturii de la părinţi care sunt dispuşi să iasă în stradă şi să susţină procesul”, a declarat Adele Chirică. În afara părinţilor copiilor cu sindrom Dravet, preşedinta Asociaţiei spune că sunt şi părinţi ai altor copii cu alte probleme de sănătate care au avut parte de acelaşi ,,tratament” la Grigore Alexandrescu.

viewscnt