Medicul anestezist din România este la adăpost, dacă respectă regulile şi normele de aplicare a acestei profesii, susţine prof. dr. Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta a declarat în Exclusivitate pentru 360medical.ro, referindu-se la discuţiile din spaţiu public legate de practicarea unui act anestezic în alt loc decât în spital, iscate în urma decesului unui copil de 4 ani care a murit după o anestezie la o clinică stomatologică din Piteşti, că dacă medicul anestezist nu respectă aceste reguli răspunde personal.
,,Medicul anestezist din România, dacă respectă regulile şi normele de aplicare a acestei profesii este la adăpost. Dacă nu le respectă, fiecare răspunde personal.” Urmăreşte integral interviul VIDEO cu prof. dr. Şerban Bubenek.
Medicul stomatolog, anchetat de CMSR pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) s-a autosesizat în cazul copilului care a murit după o anestezie la o clinică stomatologică din Piteşti. Potrivit unui comunicat emis de organizaţia profesională ieri, în acest caz a fost iniţiată procedura disciplinară împotriva membrilor corpului profesional implicaţi în incident.
,,Facem precizarea că, potrivit prevederilor legale, în cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale instituţiei", se arată în comunicatul Colegiului.
Ministerul Sănătăţii a declarat că la clinica stomatologică din Piteşti au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate şi a anunţat verificări acolo. Inspectorii DSP Argeş au aplicat unităţii sanitare o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizarea sanitară de funcţionare, au interzis analgosedările în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti, după care au decis închiderea clinicii.
În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti, fiind deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă. Dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, după cum informează Mediafax, iar cercetările se fac pentru ucidere din culpă, fără să fie pus cineva deocamdată sub acuzare, ancheta fiind pentru faptă.
Există conştiinţa profesională a unui specialist, care trebuie să verifice că are tot ceea ce-i trebuie
Procedura de analgosedare a fost realizată de un medic primar de anestezie şi terapie intensivă, care avea contract cu cabinetul respectiv. Potrivit declaraţiilor date la PROTV, dr. Adrian Dinulescu, medic anestezist a mărturisit că: „la 45 de minute de la inducţie a apărut o instabilitate hemodinamică majoră, cu tahicardie severă, complicată cu stop cardiorespirator. Am intervenit imediat, solicitând în timpul manevrelor de resuscitare şi ajutorul ambulanţei specializate, pentru siguranţă acestui pacient”.
Primele concluzii ale autopsiei, efectuate de medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), arată că decesul copilului ar fi survenit din cauza anesteziei. Potrivit Mediafax, substanţele folosite la clinica din Piteşti ar fi provocat un stop-cardio-respirator.
,,Nu este rolul nostru (nota red. a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă) ca să ne substituim organelor care cercetează o astfel de speţă. Noi trebuie să punem la dispoziţia Ministerului Sănătăţii, a Casei de Asigurări de Sănătate precum şi a colegilor noştri instrumentele prin care este controlată şi legiferată corect exercitarea acestei specialităţi. Restul depinde de cei care trebuie să controleze, deci organele statului, iar în partea cealaltă există conştiinţa profesională a unui specialist, care se duce într-un loc unde trebuie să verifice ca tot ceea ce trebuie să aibă la dispoziţie să existe acolo şi mai departe răspunderea este strict personală”, a completat prof. Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.
În urmă cu două zile, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a aderat la Memorandumul de colaborare pentru problematica sancţionării penale a culpei medicale, iniţiat de Academia Română şi Asociaţia ,,în Apărarea Medicilor”.