Legătura între semaglutidă şi un risc crescut de afecţiuni oculare grave: noi dovezi

Legătura între semaglutidă şi un risc crescut de afecţiuni oculare grave: noi dovezi

Un studiu extins confirmă că semaglutida, ingredientul activ din medicamentele pentru diabetul zaharat de tip 2, ar putea creşte riscul unei afecţiuni oculare grave, conform unei noi cercetări publicate joi.

Creşterea riscului după doi ani de tratament

Analiza a urmărit 175.000 de pacienţi trataţi cu semaglutidă, ingredientul activ din Ozempic şi Wegovy al grupului farmaceutic danez Novo Nordisk şi un număr similar de pacienţi trataţi cu alte medicamente pentru diabet, non-GLP-1.

Riscul mai mare de apariţie a problemei oculare care pune în pericol vederea, cunoscută sub numele de neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică (NAION), nu a apărut la pacienţi în timpul primului an de tratament.

Însă, după doi ani de tratament, riscul de NAION a fost de peste două ori mai mare la cei care au utilizat semaglutidă, potrivit studiului publicat joi în revista JAMA Ophthalmology.

NAION este o boală ireversibilă care se dezvoltă din cauza fluxului sanguin insuficient la nivelul nervului optic şi poate provoca pierderea bruscă şi nedureroasă a vederii şi afectarea câmpului vizual.

Risc crescut doar în anumite grupuri de pacienţi

Studiul a arătat că riscul de NAION a fost observat doar la femei şi la pacienţii care au utilizat Ozempic, nu şi la cei trataţi cu Rybelsus (forma orală) sau Wegovy (varianta injectabilă pentru obezitate), comparativ cu cei care au primit medicamente non-GLP-1.

Mai multe studii, publicate anul trecut, şi un studiu mare separat, publicat luna trecută, au constatat în mod similar că adulţii cu diabet zaharat de tip 2 care foloseau semaglutidă aveau o rată mai mare de incidenţă a NAION decât atunci când nu foloseau medicamentul.

Autorii noului raport notează că astfel de studii retrospective nu pot dovedi legătura de cauzalitate.

„Deoarece NAION este o afecţiune oftalmologică potenţial debilitantă, obţinerea unei înţelegeri mai clare a incidenţei sale şi a factorilor care influenţează apariţia acesteia ar îmbunătăţi îngrijirea pentru cei care iau în considerare utilizarea acestor medicamente”, au precizat aceştia.

În ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că extinde evaluarea sa asupra posibilei legături între administrarea de medicamente care conţin semaglutidă şi un risc crescut de a dezvolta leziuni ale nervului optic al ochiului, care pot duce la pierderea severă şi permanentă a vederii.

viewscnt