Adina Rusu, preşedinte Asociaţia Pro Cardio: Cerem CNAS o situaţie exactă a centrelor de recuperare medicală, inclusiv de recuperare cardiacă din România

Adina Rusu, preşedinte Asociaţia Pro Cardio: Cerem CNAS o situaţie exactă a centrelor de recuperare medicală, inclusiv de recuperare cardiacă din România

În România bolile cardiovasculare fac aproximativ 150.000 de victime anual, reprezentând 60% din totalul deceselor, în contextul în care mulţi români ajung la medic în stadii foarte avansate ale bolii şi foarte rar în stadii incipiente. Zilele trecute a fost lansată Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cardiovasculare Pro Cardio, care îşi propune să facă lobby şi advocacy pentru pacienţii cu afecţiuni  cardiovasculare. ,,Nu există niciun program de screening cardiovascular în România şi, din păcate, educaţia medicală a pacienţilor este foarte precară. Ştiţi, este foarte important să aplicăm pentru programe screening, să milităm pentru ele şi pentru educaţia medicală”, a declarat pentru 360medical.ro Adina Rusu, preşedintele Asociaţiei Pro Cardio.

România se situează pe locul 1 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori.

,,Ne dorim implementarea programelor de screening, deoarece testele de screening pentru boli cardiovasculare sunt extrem de valoroase tocmai pentru că pot detecta eventualele  afecţiuni cardiovasculare, asimptomatice înainte ca acestea să se complice şi să pună în pericol viaţa pacientului. Un management bun al afecţiunilor respective conduc la un prognostic net mai bun, şi implicit, la o calitate a vieţii mai bună. Mulţi dintre noi ne plângem de neajunsurile  sistemului medical din România şi de faptul că avem un procent foarte mare de mortalitate. Important este, însă , să luam atitudine şi să facem  cu adevarat ceva pentru schimbare şi pentru a nu mai reprezenta o ruşine pentru Europa responsabilă şi civilizată!”, se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei.

Referitor la programele de recuperare cardiacă, Asociaţia Pro Cardio susţine că acestea înfruntă bariere importante în România, cum ar fi lipsa finanţării corespunzătoare, lipsa centrelor specializate de stat sau privat, şi lipsa unui cadru legal corespunzator desfăşurării acestora.

,,Din câte ştim noi, sunt foarte puţine centre de recuperare cardiacă în România, deşi sunt foarte importante, fiindcă după aproape orice afecţiune cardiacă este nevoie de recuperare. Sunt liste de aşteptare foarte mari pentru pacienţii care doresc această recuperare. Chiar acum facem o cerere către CNAS pentru a afla o situaţie exactă a centrelor de recuperare medicală, inclusiv de recuperare cardiacă din România”, a afirmat Adina Rusu, preşedintele Asociaţiei Pro Cardio.

Asociaţia îsi propune, ca într-o perioadă scurtă de timp, să schimbe optica decidenţilor din sănătăte privind această patologie, prin elaborarea de urgenţă a unor politici şi programe de sănătate reale şi responsabile!

,,Pro Cardio nu va mai tolera derapaje de sistem privind accesul pacienţilor la terapii inovatoare, la investigaţii de ultimă generaţie şi nu în ultimul rând, la programe de recuperare pentru ca cei afectaţi, să rămână în sistemul productiv pentru a genera plus valoare”, a precizat preşedinta asociaţiei.

Adina Rusu a subliniat că la serviciul de call center al Alianţei Pacienţilor Cronici din România se primesc mai multe apeluri în care românii sesizează lipsa anumitor medicamente din domeniul cardiologiei şi ,,mai ales faptul că unele din ele nu sunt decontate de Casă, deci sunt anumite probleme care chiar trebuie rezolvate în acest domeniu”.

Preşedintele Asociaţiei Pro Cardio are şi un mesaj către autorităţi şi anume să introducă în şcoli educaţia sanitară, pentru că astfel va scădea şi riscul dezvoltării de afecţiuni cardiace şi să introducă un control cardiologic anual.

,,Populaţia ar trebui să fie mai educată, fără excese alimentare, fără fumat, dar să facă activitate fizică moderată. Foarte importantă ar fi introducerea unui control cardiologic anual. Să ne controlăm din timp, înseamnă să prevenim”, a conchis Adina Rusu.

viewscnt