Dr. Delia Reurean-Pintilei: Noi ca diabetologi nu am recomandat vaccinarea foarte des până când nu am devenit mai conştienţi de cât de puţine ştiu pacienţii noştri

Dr. Delia Reurean-Pintilei: Noi ca diabetologi nu am recomandat vaccinarea foarte des până când nu am devenit mai conştienţi de cât de puţine ştiu pacienţii noştri

În 2019, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 48% din toate decesele cauzate de diabet au avut loc înainte de vârsta de 70 de ani. Pandemia de COVID-19 a făcut multe victime în rândul persoanelor cu diabet zaharat, aceşti pacienţi fiind mult mai vulnerabili la infecţia cu SARS-COV-2. Dr. Delia Reurean-Pintilei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a atras atenţia la dezbaterea ,,Diabetes 360” că persoanele cu diabet zaharat sunt categorii cu risc crescut şi pentru gripă, şi pentru suprainfecţia cu pneumococ, nu doar pentru COVID-19 şi a explicat de ce este important să se vaccineze.

Am întrebat-o pe dr. Delia Reurean-Pintilei, prezentă evenimentul online ,,Diabetes360” de ce persoanele cu diabet sunt într-o categorie cu risc când vine vorba de gripă.

,,Cum să nu fie într-o categorie cu risc crescut când o simplă răceală unei persoane cu diabet îi generează o creştere de glicemie pentru că înseamnă un stres. Stresul este perceput de organism ca fiind un pericol şi atunci organismul creşte zahărul din sânge pentru că este energie şi va avea nevoie să lupte mai departe. Prin urmare, dacă această răceală se complică cu dificultăţi de respiraţie, e nevoie de medicaţie care să te ajută să respiri. Acea medicaţie a fost administrată şi pe perioada pandemiei de COVID şi a generat creşteri de glicemie mari, care au generat ulterior introducere de insulină şi la pacienţi care nu necesitau insulinoterapie şi de aceea este mai complicat să se abordeze anumite boli  la o persoană cu diabet zaharat, indiferent de tipul de diabet zaharat şi astfel persoana cu diabet este într-o categorie cu risc crescut, pentru că lucrurile se pot complica altfel decât la o persoană care nu are această tulburare pe metabolismul glucozei”, a spus dr. Delia Reurean-Pintilei.

Medicul diabetolog a făcut un sondaj în rândul pacienţilor săi  pentru a afla dacă cei cu diabet se vaccinează sau nu.

,,Am adresat 3 întrebări şi am evaluat 705 persoane care s-au prezentat în ultimele 3 luni la noi la cabinet  58 % femei, 42 % bărbaţi. Şi prima întrebare a fost: obişnuiţi să vă imunizaţi împotriva gripei? 44 % au spus da, iar 56 % au răspuns nu, nu mă vaccinez anual împotriva virusului gripal. A doua întrebare a fost: v-aţi vaccinat împotriva virusului gripal în acest an? Doar 27,2 % se vaccinaseră şi am întrebat despre vaccinarea antipneumococică. Din păcate, doar 3, 8 % se vaccinaseră. Mai grav este că tot 3, 8 % din aceste persoane auziseră vreodată de vaccinarea anti-pneumococică”, a prezentat datle dr. Delia Reurean-Pintilei, care a dat asigurări că acest chestionar continuă să fie aplicat de colegii săi asistenţi medicali în clinica în care lucrează.

Potrivit medicului diabetolog, ghidul românesc are acelaşi recomandări ca ghidurile internaţionale. Cele 4 vaccinuri care sunt recomandate persoanelor cu diabet în mod specific sunt: vaccinul gripal, vaccinul împotriva hepatitei B, vaccinul împotriva COVID-19 şi vaccinul pneumococcic.

,,Noi, ca diabetologi, nu recomandam vaccinarea anterior pandemiei. Recent am început să discutăm de vaccinare. În echipă avem medicul de familie şi cumva consideram că acest act al vaccinării este exclusiv în grija medicului de familie. Şi să ştiţi că nu foarte des am recomandat vaccinarea până în toamna acestui an când am devenit mai conştienţi de cât de puţine ştiu pacienţii noştri despre vaccinare şi în momentul în care au venit să ne întrebe despre vaccinarea împotriva virusului SARS-cov-2 documentându-mă, pentru că sunt unul dintre diabetologii din România care vede undeva între 27 şi 30 de persoane pe zi care ne adresează întrebări din absolut toate domeniile, am găsit că în perioada pandemiei COVID-19 există publicaţii care vorbesc de suprainfecţie sau de infecţie cu pneumococ şi se pare că aproximativ 45% în anumite secţii, din alte ţări au raportat 45% din pacienţii cu infectaţi cu virusul SARS-COV- 2 cu o suprainfecţie cu pneumococ pentru care există vaccin. Există vaccin şi în ţara noastră, dar din 705 pacienţi de la noi din cabinet, doar 3,8 % cunoşteau informaţii despre acest vaccin antipneumococcic”, a afirmat Dr. Delia Reurean-Pintilei.

În cazul persoanelor infectate cu SARS-COV 2 şi cu suprainfecţie cu pneumococ, evoluţia este mai proastă şi rata de deces este mai mare.

În fiecare an pe 14 noiembrie este celebrată Ziua Mondială a Diabetului, iar redacţia 360medical.ro a organizat cu acest prilej  în avanpremiera acestei zile Diabetes 360, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

La eveniment au participat: Conf. univ. dr. Emilia Rusu la Disciplina de diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila“ din Bucureşti, Medic diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic N Malaxa, Dr. Delia Reurean-Pintilei, Medic primar in Specialitatea Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Conf. Univ. Dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Ştiinţific al ANMDMR, dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică şi management la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Şef lucrări la UMF ,,Carol Davila”, dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie, Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, Şeful Disciplinei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul Naţional de Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu“, Maria Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România şi pacientă cu diabet de tip 1, Cristina Petruţ, psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Dr. Oana Parliţeanu Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Alexandru Aricescu, Medic primar psihiatrie şi Medic specialist diabet nutritie, Asist. Univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu, Medic primar gastroenterolog la Spitalul Militar Central Universitar ,,Carol Davila”.

viewscnt