Dr. Viorel Silvoşeanu: ,,Nu am avut niciun deces în 30 ani, dar balneologia nu e scutită de malpraxis!”

Dr. Viorel Silvoşeanu: ,,Nu am avut niciun deces în 30 ani, dar balneologia nu e scutită de malpraxis!”

Specialitatea de recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie pare la prima vedere ferită de malpraxis. Dar nu este aşa. O confirmă dr. Viorel Silvoşeanu, care de peste 30 de ani lucrează în Băile Herculane. Medicul mai are un an până la pensie şi afirmă cu mândrie că până acum nu i-a murit niciun pacient, de când lucrează la Hotelul Diana din staţiune, arătând însă că acest pericol există şi în această specialitate.

Dr. Viorel Silvoşeanu, medic primar în balneologie şi recuperare medicală a acceptat să povestească pentru 360medical.ro despre pacienţii care apelează la tratamente de balneofiziterapie, despre eficienţa acestora, dar şi despre riscurile meseriei.

Majoritatea persoanelor care vin la Băile Herculane vor să facă băi cu ape sulfuroase indicate cu preponderenţă în afecţiuni reumatice – degenerative. Care sunt indicaţiile şi contraindicaţiile apelor sulfuroase?

Afecţiunile cel mai des întâlnite pentru care vin la noi  pacienţii sunt artrozele, coxartrozele, osteoatrozele şi afecţiunile posttraumatice, în special după accidente de maşină, de muncă. Vin şi oameni cu leziuni post-traumatice de nervi periferici, suferinţe după leziuni de tendoane, tulburări circulatorii şi trofice după fracturi vindecate. De asemenea, afecţiunile degenerative ale coloanei vertebrale – spondiloza cervicală şi discopatiile cervicale sub formă de sindroame, spondiloze şi discopatii dorsale, spondiloze şi discopatii lombare îşi pot găsi aici rezolvarea. O discopatie lombară, o hernie de disc nu e obligatoriu să fie operate. Din 10 cazuri, 8 cedează cu tratament balenofizioterapeutic. Sunt multe afecţiuni în care se indică apele sulfuroase. În ceea ce priveşte contraindicaţiile, băile cu sulf nu sunt recomandate în bolile acute, contagioase, în accidentele vasculare recente, în infarctul cardiac şi în hipertensiunile mari. Tensiunile arteriale care sunt la limită faţă de normal şi chiar  până la  valori de 160mmHG pot beneficia de băi sulfuroase, acestea chiar scad tensiunea, pentru că nu-i băgăm pe pacienţi în apă la temperatură ridicată şi atunci sulful produce o vasodilataţie şi relaxare. Dacă persoana are tensiunea 180 mmHG si vrea să facă băi  la 40de grade Celsius , după care se mai duce şi pe jos la izvoare, se încarcă termic, iar inima pompează mai mult, deci nu e indicat.

Ascultă pacienţii sfaturile medicului din staţiune?

98-99% din pacienţi îşi fac tratamentul, dar avem şi noi probleme. Sunt pacienţi care cred că le ştiu pe toate. Mai e câte unul care la băi în cada individuală îşi dă drumul la robinet să curgă apă mai fierbinte. Baia termală sulfuroasă se face la o temperatură de 37-38  grade Celsius, timp de 15 minute. Unii vor să stea mai mult sau să stea în apă mult mai caldă decât e permis, motiv pentru care îi avertizăm. Avem afişe peste tot în care am scris: ,,Cine abuzează de temperatură şi de timp poate face o lipotimie, un şoc tensional, infarct, stop cardiac, deces. Nu abuzaţi vă rugăm frumos!”  În hotelul Diana de când sunt eu nu mi-a murit niciunul! Nu am avut niciun deces în 30 ani, dar balneologia nu e scutită de malpraxis!

În general, în specialităţile chirurgicale se vorbeşte mult despre erori. Sunteţi în postura în care trebuie să reparaţi ce au stricat alţii?

Am avut o pacientă într-un oarecare grad de comă. Femeia era din Turnu Severin, era de-o seamă cu copii mei, a intrat în comă şi medicii neurologi nu au ştiut ce comă este. Cineva din spital care nu a avut o atitudine corectă a legat-o de mâini şi de picioare de pat să nu cadă fiindcă era comatoasă şi fiindcă nu au stăpânit fenomenul medicamentos, iar legăturile acelea mai mult de 24 de ore pe mâini i-au paralizat ambele mâini. M-a impresionat că atunci când a venit la noi în momentul în care îi ridicai mâna ca la o păpuşă îî cădea jos şi nu mişca deloc. Am tratat-o 3-4 cure pe an, iar acum este bine, are ambele mâini funcţionale, doar două degete de la mâina dreaptă doar le strânge dar nu le poate desface, în rest şi-a revenit complet. Malpraxis din neglijenţă, din neştiinţă, nu ştiu, dar mă întreb cum de nimeni din spitalul respectiv nu au văzut ce face asistenta, infirmiera, mă rog cine a legat-o…  La fel vorbim de malpraxis în masaj. Este foarte bun masajul pentru relaxare, este extraordinar, doar că unii maseuri şi kinetoterapeuţi preferă să facă o manevră puţin intempestivă, adică să sucească puţin gîtul. Dar sunt femei care la 40 -50 ani au osteoporoză, iar vertebrele cervicale sunt destul de sensibile şi subţiri. Cunosc în Timişoara un caz în care un kinetoterapeut îî făcea masaj acasă unei femei, căreia i-a făcut această manevră şi i-a produs o ruptură de arteră vertebrală. Femeia a făcut hemoragie, a intrat în comă, a stat două săptămâni, a ieşit din comă dar acum femeia aceea este o legumă. Se va judeca cu kinetoterapeutul, o să-i ceară bani -daune, dar ea e un om care nu mai lucrează, vorbeşte foarte puţin, merge foarte lent, toate dintr-o manevră idioată.

viewscnt