România, codaşă la imunizarea antigripală în UE. Radu Gănescu (COPAC): Noi avem o problemă cu vaccinarea în sine, deşi ea ne ajută prin scăderea numărului de persoane internate în spital

România, codaşă la imunizarea antigripală în UE. Radu Gănescu (COPAC): Noi avem o problemă cu vaccinarea în sine, deşi ea ne ajută prin scăderea numărului de persoane internate în spital

România continuă să fie codaşă în Uniunea Europeană în privinţa ratelor de vaccinare antigripală, fiind departe de nivelurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru imunizarea grupurilor considerate vulnerabile. Medicii, dar şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi subliniază că este nevoie de o mai bună informare şi educare a publicului privind beneficiile vaccinării, precum reducerea riscului de internare în spital şi reducerea costurilor pentru sistemul de sănătate. 

"Noi avem o problemă cu vaccinarea în sine, pentru că de peste 30 de ani noi nu am pus accent pe prevenţie, pe informarea şi educarea populaţiei despre cât de important este să te duci la medic când eşti sănătos", a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, în cadrul emisiunii 360MEDICAL.

"Vaccinarea poate să ne ajute prin scăderea numărului de persoane internate în spital, a costurilor de spitalizare şi a costurilor din sistemul de sănătate", a completat reprezentantul pacienţilor.

România are în mod tradiţional o rată scăzută de vaccinare antigripală comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Anul trecut, în populaţia generală, rata de vaccinare a fost undeva la 8%, suntem cel mai jos din Europa pe toate datele statistice. Cei care au în familie bătrâni, care au copii sau persoane cu boli cronice trebuie să se gândească să-i protejeze şi cred că acest lucru este cel mai important când vorbim de vaccinare", a precizat Radu Gănescu.

Specialiştii avertizează că gripa poate genera probleme severe de sănătate mai ales ca urmare a numărului foarte mare de persoane infectate.

"În fiecare an, 10-15% din populaţie trece prin gripă. Pentru unii reprezintă o simplă viroză, o formă uşoară de boală, pentru alţii înseamnă o întreagă gamă de probleme, mergând de la modul de exprimare clinică a gripei până la exacerbarea afecţiunilor preexistente sau, în cazul gravidelor, riscuri de probleme cu sarcina", a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în aceeaşi emisiune.

În România, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de doze de vaccin gripal pentru vaccinarea gratuită a mai multor categorii considerate la risc.

"Dacă ne uităm la datele statistice, numărul de persoane vulnerabile - pacienţi cronici, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, personal medical, copii - depăşeşte cu mult 1,5 milioane, deci acestea n-ar fi suficiente măcar la o rată de vaccinare de 75%, cât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din punct de vedere al consumului, este ceea ce am consumat noi, ca ţară, anul trecut", a arătat Radu Gănescu.

Totuşi, reprezentantul pacienţilor consideră că sistemul de achiziţie şi distribuire a vaccinurilor ar trebui îmbunătăţit.

"Trebuie să găsim o soluţie accesibilă pentru toată lumea. (...) Cred că cea mai bună soluţie este să mergem pe un alt sistem de vaccinare, să găsim o soluţie accesibilă atât pentru pacienţi, cât şi pentru cei care nu sunt în grupuri la risc, dar care vor să se vaccineze", a mai spus Gănescu.

Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe canalul de Youtube a 360medical.ro:

viewscnt