VIDEO Conf. dr. Emilia Rusu: Diabetul reprezintă o urgenţă medicală la nivel mondial. România, printre ţările europene cu cea mai mare prevalenţă

VIDEO Conf. dr. Emilia Rusu: Diabetul reprezintă o urgenţă medicală la nivel mondial. România, printre ţările europene cu cea mai mare prevalenţă

Un adult din zece din lumea întreagă trăieşte cu diabet zaharat, conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF). ,,În anul 2021 se estima că numărul persoanelor cu diabet zaharat era de peste 537 de milioane prefigurându-se o creştere cu 46% pentru următorii ani”, a atras atenţia la dezbaterea online Diabetes 360, conf. univ. dr. Emilia Rusu de la Disciplina de diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila“ din Bucureşti, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic N. Malaxa.

Se estimează că în anul 2030 vor fi 643 milioane de persoane cu diabet în lume,  iar în anul 2045 vor fi 783 de milioane. ,,Prevalenţa diabetului este în creştere, iar diabetul reprezintă, într-adevăr, o urgenţă medicală la nivel mondial, diabetul prin complicaţiile sale fiind responsabil de peste 6, 7 milioane  de decese la nivel mondial”, a afirmat conf. univ. dr. Emilia Rusu, care a reprezentat Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la cea de-a treia ediţie a Diabetes 360, organizată de redacţia 360medical.ro.

Medicul a spus că potrivit celor mai recente date oficiale ,,România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa. Din nouă persoane adulte, una are diabet zaharat. Prevalenţa este diferită în diversele zone ale ţării, este maximă în judeţele din jurul Bucureştiului şi este mai redusă în regiunea de vest. De asemenea, diabetul este mai frecvent în mediul urban decât în mediul rural, majoritatea cazurilor fiind pacienţi cu diabet zaharat tip 2, 5 din 6 cu vârsta peste 65 de ani”, a explicat conf. univ. dr. Rusu.

La fiecare pacient cu diabet cunoscut există şi o persoană care încă nu ştie că suferă de această boală. În privinţa copiilor, incidenţa diabetului zaharat este în creştere, ultima valoare înregistrată pentru grupa de vârstă 0-14 ani fiind de 13,24 la 100.000 de locuitori în anul 2020.

,,Toate prognozele efectuate de IDF au fost depăşite de evoluţia reală a situaţiei, astfel că este de aşteptat ca, în absenţa implementării unor măsuri de prevenţie, situaţia să se agraveze. O constatare importantă este aceea că, din cauza absenţei simptomelor şi absenţei controalelor medicale profilactice, jumătate dintre bolnavii cu diabet zaharat 2 nu îşi cunosc diagnosticul, iar aceasta trebuie să constituie un semnal de alarmă privind necesitatea ameliorării procedurilor de screening. Un diagnostic precoce practic se asociază cu prevenirea complicaţiilor şi, de ce nu, reducerea costurilor aferente îngrijirii acestor pacienţi. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală care poate fi prevenită. România este prima ţară din Uniunea Europeană care are o lege de prevenţie a diabetului zaharat”, a subliniat conf. univ. dr. Emilia Rusu.

Însă în acest moment legea nu se aplică în România. ,,Este important că deja avem o lege, aşteptăm cu mare interes, condiţiile”, a afirmat medicul.

La eveniment au mai participat: dr. Delia Reurean-Pintilei, Medic primar in Specialitatea Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Conf. Univ. Dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Ştiinţific al ANMDMR, dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică şi management la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Şef lucrări la UMF ,,Carol Davila”, dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie, Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, Şeful Disciplinei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul Naţional de Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu“, Maria Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România şi pacientă cu diabet de tip 1, Cristina Petruţ, psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Dr. Oana Parliţeanu Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Alexandru Aricescu, Medic primar psihiatrie şi Medic specialist diabet nutritie, Asist. Univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu, Medic primar gastroenterolog la Spitalul Militar Central Universitar ,,Carol Davila”.

viewscnt