România ar putea avea în următorii ani o nouă lege a sănătăţii, iar printre schimbările avute în vedere se numără obligativitatea furnizării de servicii de vaccinare de către toţi medicii de familie. Pentru digitalizarea sistemului de sănătate ar putea fi adoptat modelul din Estonia, ţară recunoscută pentru bunele practici din domeniu.
Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa "Sănătatea - o componentă socială care a devenit domeniu de siguranţă naţională", organizată de cursdeguvernare.ro.
"În noul cadru legislativ, vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi medicii de familie. În momentul de faţă sunt medici de familie care nu au în contractul cu Casa şi vaccinarea, ceea ce este impardonabil. Va deveni o obligativitate", a declarat prof. Streinu-Cercel.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat a vorbit şi de măsuri pentru a stimula părinţii pentru a-şi vaccina copiii.
“Dacă le spunem că, dacă nu îţi vaccinezi copilul şi copilul face boala, atunci tu plăteşte tratamentul, se schimbă datele problemei. Dacă nu vii la controale repetate, te cheamă şi nu vii, îţi pierzi asigurarea de sănătate şi te pune la plată. În Germania dacă nu te duci să îţi faci controlul ai o problemă”, a explicat prof. Adrian Streinu-Cercel.
La aceeaşi dezbatere, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", dr. Adrian Marinescu, a subliniat că un medic nu poate fi antivaccinist.
"Am constatat, spre suprinderea mea, în ultimele întâlniri care au fost cu medici, că nu toţi gândeau aşa, o minoritate, unii m-au speriat. Aveau o abordare mai mult decât cetăţeanul care este antivaccinist", a spus dr. Adrian Marinescu.
"Nu poţi să fii medic antivaccinist. Înseamnă că nu eşti medic şi nu ar trebui să ai drept de liberă practică", a completat medicul.
În cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul digitalizării sistemului de sănătate, România fiind în urma altor state europene din acest punct de vedere. Modelul avut în vedere este cel din Estonia, statul baltic fiind considerat un model de succes în privinţa digitalizării.
"Doi colegi din Comisie vor pleca în scurt timp în Estonia, ca să vadă cum funcţionează sistemul digital din Estonia, în aşa fel încât să nu mai inventăm noi apa caldă şi roata şi să avem elemente de pornire cât se poate de concrete",a precizat prof. Adrian Streinu-Cercel.