Majoritatea acţiunilor organizaţiilor de pacienţi din România este susţinută de industria farmaceutică, susţine Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, care a mărturisit că niciodată companiile farmaceutice nu au condiţionat sponsorizările făcute. De altfel, relaţia asociaţiilor de pacienţi cu industria farmaceutică din România va fi evaluată în cadrul unui studiu realizat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România şi Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată din cadrul Universităţii din Bucureşti. Despre cercetarea care se va derula pe perioada unui an şi care la final va prezenta un barometru al relaţiilor asociaţiilor de pacienţi cu industria farma, despre sponsorizările companiilor din această industrie făcute organizaţiilor de pacienţi aflaţi detalii în interviul VIDEO acordat 360medical.ro.
Potrivit raportului ,,Relaţiile financiare dintre industria farmaceutică şi sistemul medical românesc”, întocmit de Observatorul Român de Sănătate în 2016, organizaţiile de pacienţi din România au primit finanţare de la industria farmaceutică în mare parte pentru onorariile publicităţii sau campaniilor derulate, pentru evenimente medicale şi pentru achiziţionarea de medicamente sau teste pentru a fi donate pacienţilor.
,,Pe educaţie s-au făcut cele mai multe sponsorizări, evenimentele tot pe educaţie sau tangente educaţiei sanitare au primit mai puţini bani, dar subliniez că farma niciodată nu ne-a impus să urmăm o anumită linie. Ne-a dat sau nu ne-a dat bani”, a subliniat Cezar Irimia.
Referitor la comentariile legate de faptul că în spatele asociaţiilor de pacienţi sunt interesele industriei farma, preşedintele APCR a subliniat că autorităţile s-au scuzat aruncând cu noroi în asociaţiile de pacienţi şi în industria farma.
,, Atunci când situaţia a cerut-o noi ca asociaţie de pacienţi am fost lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un proces împotriva unui sponsor important de-al nostru, deci suntem imparţiali, noi reprezentăm pacienţii, nu industria farma şi atunci când nevoia noastră o cere vom face tot ce e posibil ca pacientul să nu sufere din cauza farmei, dar nici a autorităţilor!”
Comunicare anevoioasă între asociaţii de pacienţi şi companii farma
Principala problemă pe care o au organizaţiile de pacienţi din România în relaţia cu companiile farmaceutice o reprezintă comunicarea, care este anevoioasă.
,,Răspunsurile la cererile noastre sunt întârziate foarte mult şi se întâmplă cum păţesc şi ei cu ANM-ul (nota red. ANMDM) care le dă răspuns la un studiu clinic când studiul se încheie. Primim câteodată răspuns la solicitările noastre atunci când evenimentul deja s-a consumat.”, a precizat Irimia.
În cercetarea privind interacţiunea pacienţilor cu industria farmaceutică din România va fi evaluată şi percepţia românilor în raport cu serviciile farmaceutice. O problemă de care se plâng pacienţii este cea a eliberării medicamentelor cu prescripţie, care nu se face în 48 ore.
,,Atunci când mergem cu reţeta, conform contractului cu CNAS, să fie onorată de farmacie în 48 ore, altfel contractul cu CNAS să fie anulat”, e de părere Irimia, care susţine că-şi doreşte îmbunătăţirea relaţiei pacient- farmacist, iar farmacia să redevină ceea ce a fost adică ,, în folosul pacientului” .